CebehaneForum

Genel Konular => Seri Üretim => Konuyu başlatan: Sancar Özer - 24 Kasım 2010, 22:23:26

Başlık: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Sancar Özer - 24 Kasım 2010, 22:23:26
Discovery'deki "Bu Nasıl Yapıldı" programını görmüşsünüzdür. Bu bölümü evvelce izlemiştim. Videosunu bulunca seri üretim bölümüne uygun olduğunu düşündüm. Video ingilizce ama görüntülerden herşey anlaşılıyor zaten. Dünyaca ünlü reprodüksyon kılıç ve bıçak üreticisi Albion'un "bastard" tabir edilen ortaçağ kılıçlarının aslına uygun modern kopyalarını günümüzün teknikleriyle nasıl seri ürettiğini görüyoruz. Ne kadar kısa sürede ürettiklerini görmek gerçekten ilginç. Tabii el işçiliğinin yeri ayrı ama ilerde Türk kılıcı ve yatağanını aslına uygun olarak seri üretmeyi düşünecek dostlar için (Yüce Allah bize o günleri de gösterir inşallah) faydalı olacağını sanıyorum.  ;)

How it's made-Albion Sword (http://www.youtube.com/watch?v=cTg0Oc0mQy4#)

Gavur lafzını anlamayıp da üretim ayrıntılarını merak edenler olursa söylesin, özet olarak çevirebilirim burada :)
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Abdurrahman Doğan - 24 Kasım 2010, 23:04:00
sancar bey paylaşımın teşekürler eğer bizler burda yaptığımız replikaları böyle seri üretim yaparsak en başta sizin gazabınızdan kurtulamayız biz en iyisi gene doğrusunu ve düzgününü yapana kadar el zanatına devam derim
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Sancar Özer - 24 Kasım 2010, 23:43:58
Tabii önce aslına uygununu yapmak lazım, ama inşallah ilerde siz ustalar dünya pazarına açılırsınız ve bu usulle de kılıç, yatağan üretirsiniz diye hayal kuruyorum kendimce :)

Bekir usta siz anlarsınız; videoda kılıç şablonu kesilen makina su jeti mi, yoksa CNC tezgah gibi birşey mi?
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Bekir Çankırı - 25 Kasım 2010, 13:48:48
CNC  freze   Sancar bey .  Yalnızca şablonu değil   kılıcın  namlu , kuyruk, ağız açısı , oluk  , kabza deliği gibi  bütün bir yüzündeki  talaşlı işlemleri bağlanan çeliğin  bir yüzüne   işleyip  bittiğinde de kenarları kesip bitiren bir talaşlı  üretim tezgahı . Tabii işlenecek  bütün  ölçü değerlerini  önceden tezgahın bilgisayarına yüklemek gerekiyor .  Tek yüzü biten parçayı da  önceden  hazırlanan  bir hassas  bağlama  aparatıyla  tekrar tezgaha bağlayıp  o yüze de aynı   ölçü değerleriyle bir önceki  işlem  tamamen  tıpatıp  tekrarlanıyor . Böylece   bir tek programlamayla  ve  çok  kısa  zamanda  birbirinin  eşi  çok sayıda  ürün  elde  edilebiliyor .
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Sancar Özer - 25 Kasım 2010, 23:53:18
Sağolun Bekir usta, hakikaten dedikleri kadar varmış bu CNC tezgahlar...
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Bekir Çankırı - 26 Kasım 2010, 10:22:51
Gerçekten de   uçak motor  parçalarından , savunma sanayiindeki   tüm silahlara  otomotiv ve  ev eşyası  parçalarına  kadar  talaşlı metal üretiminde  bu tezgahlarla yapılamayacak  yok  . binlerce parçanın  birbirine göre ölçü  farklılığı  yani  işleme  ölçü toleransı da   0,01 mm (yüzde bir )mm den  daha da  az  olabiliyor . yani  bu  alet  için sadece  iki yüzü olan  kılıç yapabildiklerinin  yanında   devede  kulak .
  Ama  kendi  adıma   ben  sıfır  hatalı   birbirinin  tıpkısı bu tezgahtan çıkmış   kılıçlar yerine ;  insan eli , bakışı , zekası  ve estetik görüşüyle  sindire sindire yüzlerce yılda  son şeklini bulmuş ,hatta   göze  gelmeyen   küçük ustalik  hatalarını da barındıran , insanın  ve  sanatın  gelişiminin  aynası  el  yapımlarını  baş tacı  ederim . Böyle  modern tezgahların da işi  modern  ordulara ( mesela ) modern  makineli tüfekler üretmek  olmalı  derim .
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Bekir Çankırı - 26 Kasım 2010, 11:19:02
sanırım  mesajı tekrarladım. ikinciyi  siliyorum .
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Eylem Cengiz - 26 Kasım 2010, 17:16:52
İşin CNC tezgah tarafına takılmadım ben. Bekir Bey'in el emeği göz nuruyla yaptığı Yatağan'ın güzelliğini görmüşken böyle bir makinaya hayıflanmam.

Benim dikkatimi çeken şey, ustaların ısıl işlem imkanları. Böyle bir ısıtabilme ortamı sayesinde yapılan aletin her mm2 sini böyle dengeli ısıtma imkanı üstelik de kılıç boyundaki nesneler için olanak dahilinde olsa herhalde her birimiz bundan daha güzel kılıçların yapımına girişiriz.

Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Sancar Özer - 26 Kasım 2010, 17:39:40
Videoda "sıcak sıvı tuz"a batırdıklarını söylüyor; böyle bir ısıtma yöntemini ilk defa duyuyorum doğrusu.
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Soytürk Dönmez - 28 Kasım 2010, 20:11:06
Sancar kardeşim sıcak tuzlu suya batırma yöntemi ısıtmak için değil suyunu vermek içindir, sanırım yanlış anladın o yüzdende ilk defa duyuyorsun.
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Sancar Özer - 28 Kasım 2010, 20:28:57
Tuzlu suda su vermeyi duymuştum ama videoda "sıcak tuzlu sıvı"(tuzu nasıl sıvılaştırılıyorlarsa) demesi biraz acayibime gitti; herhalde metinde bir hata olacak.
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Bekir Çankırı - 28 Kasım 2010, 21:00:18
Yok  yok   metinde hata yok Sancar  .  fırında  elektrikle veya  başka bir  ısı kaynağında  ısıtılan  çeliği  belli oranda tuz  karıştırılmış suda  soğutarak  sertleştirme  bir su verme  yöntemi . başka bir yöntem de çeliğin   ; eritilerek  ısısı istenen dereceye  kadar  yükseltilen   bir  kazandaki   nötr  tuzun  içinde
batırılarak ısısının kademeli olarak istenen dereceye  bu  tuz  banyosunun  içinde  yükseltilmesi . kılıç gibi  eğilip  çarpılma  riski  olan  çelikler  için ani soğutmadan  sonra , çok  kısa  bir  süre de olsa ısıya  dayanıklı eldiven kullanarak   elle  düzeltme  imkanını  veren bu  yöntem  daha güvenilir tabii.  videondaki  firma da bu yöntemi kullanıyor .
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Sancar Özer - 29 Kasım 2010, 03:14:04
Açıkladığın için sağol Bekir usta o zaman videoda 1:20'de kızgın haldeki namlunun içinden çıkarıldığı silindir, sıcak sıvı tuz banyosu oluyor; ondan sonra sulama ve tavlamaya geçiliyor anladığım kadarıyla.
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Eylem Cengiz - 29 Kasım 2010, 09:03:16
Biraz geliştirelim kendimizi Sancar. Olmuyor böyle. En temel teknikler bunlar.  :D ;D :D

Şaka şaka, biraz gaz vereyim dedim.
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Sancar Özer - 29 Kasım 2010, 11:10:33
Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp demiş atalar, sora sora öğreniyoruz sayenizde :)
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Ender Güçlü - 20 Aralık 2010, 10:48:43
Merhaba,

Bu videoda Avrupa kılıçlarının balçak üretim ve montajı güzel gösterilmiş. Türk kılıçlarının ve şemşirlerin balçaklarının nasıl monte edildiğiyle ilgili bilginiz veya fikriniz var mı?
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Muhammed Kavranoğlu - 06 Aralık 2011, 22:33:29
Selamlar, biraz geç olacak ama, bu videoda "They submerge it into hot liquid salt, it softens the steel to eliminate stresses created by the carving" diyor. Yani, burada bahsettiği şey hot liquid salt = sıcak erimiş tuz, internetten baktım, 795 derecede tuz sıvı hale geliyormuş. Video da damlayış biçiminden de biraz koyu olduğu anlaşılıyor zaten, yani bu tuzlu su değil, safi erimiş tuz. Zaten çelik de akkor hale gelmiş baya sıcak olmalı. Sonrada bu işlemin çeliği yumuşatıp, biçimlendirme aşamasında çelikte oluşan gerilimi ve mukavemeti ortadan kaldırdığını ilave ediyor. Yani burda söylenenin aksine sertleştirmek için değil, yumuşatmak için kullanılıyor erimiş tuz. Daha sonra sertleştirmek için de ayrı bir sıvıya batırıyorlar zaten.

Yine de siz ustalar daha iyi bilirsiniz ben ingilizce bilgimle burda muhtemel bi yanlış anlamayı düzelteyim dedim.

Saygılar
Başlık: Ynt: Bu Nasıl Yapıldı - Albion Bastard Kılıç
Gönderen: Sancar Özer - 08 Aralık 2011, 23:53:15
Sağolun Muhammed bey. :)

Ender bey, tabii işin pratiğine hakim ustalar daha iyi yanıt verir lakin benim bildiğim Türk kılıçları şu şekilde kabzalanıyor:

Kılıcın tabanının(yani çelik gövdesinin) kabza içinde kalan kısmına kuyruk veya Eski Türkçe'de tugru denir. Bu kısım Türk kılıçlarında genellikle tam olur yani kabza içine gizlenmiş veya daralarak kabza içinde kaybolan biçimde değil, tam olarak kabzanın formunu almış biçimde olur. Birçok örnekte kuyruk, ortası çukur kenarları ise set olmuş haldedir. Kuyruğa genellikle iki delik açılır. Biri kabzanın boynunun(el tutan kısım -grip) başında diğeri kabza başı veya kabza topuzu dediğimiz kısımda yer alır. Kabza malzemesi genellikle ağaç veya manda boynuzudur. Deve kemiği, fildişi, çeşitli değerli madenler, mors dişi v.s. de kullanılmıştır. Bu malzemeden kuyruğa uyacak formda simetrik iki parça(iki yanak) hazırlanır. Bu parçalar  tam olarak kuyruğun çukur kısmına oturacak biçimdedir, böylece set halindeki kenarlardan kaymazlar. Kuyruktaki deliklerin eşi kabza yanaklarında da açılmıştır. Kabza yanakları kuyruğa perçin veya eski Türkçe ile çij denen madeni parçalar ile sabitlenmeden önce yanak ve kuyruk arasına kuvvetli bir yapıştırıcı sürülür. Eskiden reçine gibi doğal yapıştırıcılar kullanılırdı; günümüzde ise epoksi denen çok kuvvetli yapıştırıcılar kullanılıyor. Daha sonra perçinler çekiçle vurularak şişirilir (bunun ayrıntısını ustalar daha iyi bilir, forumda perçin şişirme videosu da vardı zannederim) ve böylece kabza sağlam biçimde tabana monte edilmiş olur.

Balçağa gelince, Türk kılıçlarında balçaklar genellikle perçin veya başka bir şeyle kabzaya veya tabana bağlı değildir. Bunlar kuyruk ile namlu arasındaki geçişte hafifçe tırnak yaparak genişleyen tabanın tam genişlediği noktaya sıkı biçimde oturacak şekilde yapılmıştır. Haçvari balçağın alt kollarının kabza yanağındaki oyuğa sağlam biçimde oturması da geri kaymayı önler. Yapıştırıcı da takviye olarak kullanılıyor mu emin değilim lakin bazen arada kalan boşluğa kurşun döküldüğünü duymuştum. Her ne kadar kulağa pek sağlam gelmese de kabzası kopmuş veya zamanla yokolmuş olduğu halde balçağı hala tabana sıkı sıkı bağlı olan birçok Türk kılıcı resmi gördüm.

Resimdeki kabzada kuyruğun iki yanak arasında görünen kısmı "zıh" denen dekoratif pirinç bir parça ile kamufle edilmiş ;)