BIÇAKÇILIK FESTİVALİ DUYURUSU  (50207 defa okundu)

Gökhan Bakla

  • Üye
  • *
  • İleti: 459
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #15 : 16 Nisan 2010, 11:24:56 »
güzel bir fikir aslında metin, yanlız rocwell sertlik testi cihazını bulmamız lazım.. onuda kolay bir şekilde bulabileceğimizi sanmıyorum??

keşke bulabilsek gerçekten çok sevinirdim :D çünkü açıkçası bende merak çok ediyorum..
Yeniliğin en iyisi, çoğu zaman unuttuğumuz geçmişimizdedir.

http://gokhanbakla.blogspot.com/

Hüseyin Merttürk

  • Üye
  • *
  • İleti: 32
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #16 : 16 Nisan 2010, 11:44:53 »
gökhan bey kesin konuşmayayımda eğer çok önemli bir sorun çıkmazzsa festivalde ben istediğiniz sertlik rokwell ölçme cihazını temin edebilirim. Çünkü yatağanda mevcut bir cihaz..

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #17 : 16 Nisan 2010, 12:03:41 »
Sertlik iyi bir ölçü değil, hele ki yanlış ısıl işlemlerle dolu sektörde. Bir çelik çok sert olabilir ama tane büyümesi, karbür dağılımında hatalar, mikro çatlaklar ve daha bir sürü şey yüzünden çelik kullanılamaz durumda olabilir.
Bence bıçakçılık festivalinde sertlik değil kesme performansı ölçüt olmalıdır. Kesme yarışmaları tüm dünyada olduğu gibi burada da standartlaştırılabilir. İp kesme, kalas bölme, ardından traş etmesi, gazete kağıdı ruluları, saz, kargı kesme vs... Bu tip bir yarışma sonunda en iyi bıçak kendini belli eder. Metrelerce halat kesip ardından bir çok kez kalas doğrayıp hala traş eden bir bıçak yapılmışsa zaten hemen kendini gösterecektir. İşte böyle bir yarışmaya ben de katılırım  ;) Yoksa sertlik yarışmasında birinci olmak çok çok kolay. Su verme ısısı 1000 derece olan bir çeliği 1050 derecede yarım saat demleyin ardından tuzlu suya daldırın, al sana en sert bıçak. Menenviş de verme oldu sana Rockwell 66-67. ncak bıçak değdiğinde parçalanacak kadar kırılgan, kullanılamaz durumda, önemli değil, sertlik yarışmasında birinci olur  :D

Metin Sakin

  • Üye
  • *
  • İleti: 39
  • İstanbul >Pendik
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #18 : 16 Nisan 2010, 13:05:11 »
Aslında aklımdaki sadece sertlik yarışması değil tabi. Tabi ki normalizasyonu yapılmış ve kırılm testinden geçen bıçak için yapılmalı sertlik testi ..
Aslında burda daha çok doğru su verme yapılıp yapılmadığı anlaşılır bence kullanılan malzemeye göre ulaşılabilecek sertlik bilindiğine göre ülkemizde  ne kadar doğru su verme yapılıyor bunu da görürüz .
Sonuçta pek çok üretici olacaktır eminim onlarda yaptıkları bıçakların sertliğini ölçme fırsatını değerlendirmek isterler.

Hüseyin Merttürk

  • Üye
  • *
  • İleti: 32
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #19 : 16 Nisan 2010, 14:08:30 »
Benim daha önceki festivallerden sezinlediğim bıçakçılık festivalinde bıçakta mesela bakılan bıçağın standartlara uyguluğu kullanılabilirliği bıçağın estetiği kullanılan malzemeye işleme sanatı işçilik kesme konusunda emre beyin söylediği şekilde testlerden geçirildiğini görmedim ama emre beyin söylediği aşamalar mükemmel ha şu da bir gerçek yatağan dan normal standart ürünlerde festival için özellikle yapılan değil hergün yapılan ürünlerde bu meziyetlerin olabileceğini zannetmiyorum çünkü emre beyin bahsettiği gibi bir bıçağı içine estetikte katıldığı zaman yatağanda satılan fiyatlara o bıçağın verilmesi imkansız yani yatağanda şu anda standart yapılan bıçakların en pahalısı nın toptan fiyatı yaklaşık 50.00 tl dir Kaldıki bu aşamalardan geçen bir bıçağı 50.00 tl. mal etmek bence imkansız yani toparlamak gerekirse bu keskinlik testleri yatağan bıçağında bursa bıçağında ne bileyim sürbisada bile denemek acımasızlık olur.Yanlış anlaşılmasın lütfen herkese saygılar çünkü ben pazarlama işi de çok yaptım bu forumdaki kişiler hepsi bu sanatın hastaları bu sanatın hastalarına demiyorum kesinlikle yanlış anlaşılmasın bu benim defalarca başıma geldi ve bende defalarca aynı tekniği kullandım tüketici mesela bıçak almaya geliyor bıçak ustasından çıkış fiyatı 50 tl bakıyorum tüketici bıçak hastası değil o kişiye bu bıçağı kaç lira diye sorduğu zaman 50 tl ye gelen bıçağı 30 tl diyorum mesela tüketiciden ne cevap alsam iyi ne yaptınya bi demir parçası 30 tl mi eder kg.su kaç lira bunun .konuyu dağıttığımın farkındayım özür dilerim genede ama festivalde bu mesleğin hastaları vefalı dostları için emre beyin bahsettiği aşamaları kapsayacak bir yarışma tertip edilebilir ama bu yazımı okuyan VEFALI BU SANATIN GÖNÜL DOSTLARI İMKANI OLANLAR SADECE SEVMEYİP BU YARIŞMADA DERECEYE GİREN USTALARA TATMİN EDİCİ BİR ÖDÜL VERİLİRSE BENCE BU YARIŞMADA MÜKEMMEL OLUR VE KATILIM ARTAR  VE USTALARIMIZ DAHADA AZİMLİ VE GÜZEL ŞEYLERE İMZA ATAR .Herkese saygılar sevgiler.

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #20 : 16 Nisan 2010, 17:25:54 »
Hüseyin Bey, aslında sorun bir fasit daire şeklinde: Müşteri kaliteli ürüne para vermeyince üretici daha az masraflı şeyler üretmek zorunda kalıyor; üretici böyle şeyler ürettiği için geri kalan müşteri de daha kaliteli ve pahalı malı almıyor, ucuza yönleniyor.

Yapmamız gereken çok kaliteli bir ürünün yapılması ve alınmasının müşteri açısından daha mantıklı olduğunu anlatabilmek, alıcıyı bilinçlendirmek.
Bıçağın bir demir parçası olmadığını anlatmak ve bunun zihinlere yerleşmesi çok önemli. Bunun için festivalde daha kaliteli, elde ürettiğiniz eserlerle yine kendi ürettiğiniz seri üretim malzeme arasındaki kalite farkını yine sizin müşterinize gösterebilmeniz.
Çözüm burada, umarım anlatabilmişimdir...

Hüseyin Merttürk

  • Üye
  • *
  • İleti: 32
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #21 : 19 Nisan 2010, 11:25:17 »
Demek istediğini anlayabiliyorum yaklaşımınız çok doğru Emre abi ama çok güç ve yavaş yol katedilebilecek bir çözüm yolu bu yol devamı süresince çok fireler verilecektir.

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #22 : 19 Nisan 2010, 14:31:10 »
Demek istediğini anlayabiliyorum yaklaşımınız çok doğru Emre abi ama çok güç ve yavaş yol katedilebilecek bir çözüm yolu bu yol devamı süresince çok fireler verilecektir.


Fireler vermek çok doğal, ama ulaşmak istediğimiz noktaya acı çekmeden, çaba sarfetmeden ulaşma şansımız yok. Tanrısal bir el değip de hemen tüm sorunları yok edemez. Bunun için herkesin ortak bir karar alıp, ortak bir şekilde kaliteyi yukarı doğru çekmesi lazım. Bakınız, Amerika, İngiltere gibi yerlerde normal bir insanın basit bir bıçağa bile 100 dolar vermesi çok normal sayılıyor, burada 10 liranın üstüne çok pahalı deniliyor. Bu hepimizin hatası, tüm evlerde sürü sepet 10 liralık mutfak bıçakları dolu, hep de küfrede küfrede kullanıyoruz hepimiz. Toplasan şimdiye kadar yüzlerce lira bıçağa para vermişizdir sadece mutfak için, ancak sonuçta elinizde düzgün kesen bir tane bile bıçak yok, bileseniz bile iki günde köreliyor, kullanım keyfi yok vs. Halbu ki tek bir tane gerçekten kaliteli, el yapımı bir bıçak alsanız 100-200 liraya mutfakta yemek hazırlamak bir keyif haline dönüşecek, üstelik aslında ekonomik olarak tutumlu davranmış olacaksınız, cünkü elinizde aynı miktar paraya bir sürü çöp bıçak yerine gerçekten hayat boyu size hizmet edecek, kaliteli bir bıçağınız olacak.
Seçim basit:
1: 10 Yıl içinde kullanmak üzere: bir sürü bıçak biçimli çelik parçası, keyifsiz bir mutfak deneyimi = 100-200 Lira
2: Hayat boyu kullanmak üzere (hayat boyu garantisi ile): tek bir gerçek bıçak, her seferinde keyifli bir mutfak deneyimi = 100-200 Lira

Hangisini seçersiniz diye bir sorun müşterinize. Eğer 1. seçeneği hala seçiyorsa tabii ki aynı şekilde üretmeye devam ustam, ancak eminim 2. seçeneği seçecektir ama buna uygun bir üretimin olmadığı için yine de 1. seçenekte kalmak zorundadır...

Mergup Özkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 452
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #23 : 12 Haziran 2010, 15:48:30 »
Merhaba Arkadaşlar,

Yatağan Bıçakçılık Festivalimiz yaklaşıyor ve benim aklıma bir kaç soru geldi.
Makul böyle seyleri önceden Planlamakta yarar var.
Bilen Arkadaşlar cevaplar'larsa bize yardımcı olurlar diye düşünüyorum.

Agustos ayının ilk Cumartesi olan bu Festivalde Organizasyon nasıl gerçekleşiyor? Yani elinizde bir Agenda veya bir Festival-Tasarımı mevcutmu? Hangi yarışma, ne zaman gibi.

Sormamın asil nedeni, makul hepimiz uzaklardan geliyoruz. Yatacak, kalkacak yer nasIl organize ediliyor? Ben yatağana geldi'imde Hotel veya Pansiyon gibi yerler göremedim, yok zannedersem yani Kücük bir Kasabacik zaten.
Misafiriniz cok gelirse, nerede yatacak ve kalkacak bu kadar İnsan?
Yatak veya Cadır için Yaylada Rezervasyon gereklimi?

Yani Aklınıza bir şey gelmesin ama sormamin nedeni gece yarısı yaylada acıkta kalmıyalim... Zannedersem cogu kendi Özel arabası ile gelecek, ama ben gelirsem herhalde Otobüs ile gelirim diye düşünüyorum.
Birde yatacak yer dar olur (neme lazim gelen kalabalık olur yani, üst üste yatmıyalım yer sıkıntısı var ise...)
Yani ama komik olurdu diye düsünüyorum aklıma hemen Asker ve Acemi Ocakğı  zamanları geldi  ;D ;D ;D
Yani bir " Koğus havası" gibi...Zamanında Koğuşta 48 kişi yatmıştık :D :D :D
(Ben yasli adamım, sormam lazım,  Sabaha kadar bir yere kıvrılıp yatarsam beni sabahleyin zor kaldırırsınız  ;D ;D ;D

Neyse saka bir yana, ben kendimce en azından bir gece kalırım diye düşünüyorum araya bir Aksilik çıkmaz ise ve gelebilirsem... Yani kime basvurmak gerek vs. yanımda ne gibi takım veya  Erzak gerek ?(Kamp Yatagı veya battaniye gibi şeyler söz konusu)...

Bilen Arkadaşlar bir Zahmet bir ufak ip ucu verirler ise hem hepimizin işine yarar ve Yatağanda Organizasyon yapan Arkadaşlara yarar gibime geliyor.


selam ve saygilar
'' Bu bıçağı kıl mübarek ey kerim-i la-yezal,
Sahibine verme ya Rab ömrü oldukça zeval,
Bıçak elde gerek dilde sübhan, Kadem bastı bu cihan...''

Abdurrahman Doğan

  • Üye
  • *
  • İleti: 163
    • http://yataganelsanatlari.tr.gg
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #24 : 13 Haziran 2010, 21:21:06 »
Arkadaşlar hepinize iyi çalışmalar tam bilgisarayın başına geçtim mergup arkadışımın yazısını göördüm konuyla herhalde ben aracılık yapacam organisazyonu hazırlayan belediyede görevli arkadaşla görüştüm konuyu detaylı olarak görüşebilmek ve bizler cebehane olarak bu plotforumda nasıl yer alacağız belediye bize nasıl bir yer tahsis edecek hem stand konusunda hemde mergup beyin tasası olan ikamet ve yol sorunu olarak imalat konusundaki yarışmalarda yer almak istermiyiz yoksa cebehane olarak ürettiğimiz ürünleri hem satıp hemde teşhir edilmesi gereken ürünleri teşhir etmek zuzn lafın kısası biz cebehane olarak festivale katılıyoruz  yapabileceğimiz  çalışmalarımız neler veya neler olmasını isteriz eğer bu konuda bilgileri forum aracılığı ile yazarsak benim alt yapıyı hazılayan belediyeye gittiğimde mevcut istek temenni ve yapmak istediğimiz vaatlerimizi..., kayhan bey mi söylemişti tam bilemiyorum yurt dışından bir usta vardı iştirak etmek isteyen ,,gelebilecekmi geliyorsa kaç gün önce gelecek gelmeden önce bizden hazırlamamızı istediği ortam nedir şahmerdan pres olan bir yermi ister yoksa çekiçle dövme yapılabilecek yermi konferans için toplantı yerimi ister eğer bu konularda bana forum aracılığı ile bilgi aktarabilirseniz  vede ikamet acısında soruyorum kaç kişi olacağız  kimler katılacak kimlerin programları uygun  ağustosun ilk pazarı organize olabilmek için benim burda bir takım çalışmalarda bulunmam gerekiyor en azında festival in neresinde olacağız hareket tarzımız nasıl olacak ilk başte bazı konu başlıklarını belirlememiz gerekir diye düşünüyorum mergup siz mera etmeyi sizi ac acıkta bırakmayız bir gece değil istediğin kadar  kalabilisniz misafirimizsiniz hepiniz altarnetifler mevcut aracı gelen veya aracsız gelen intikalde sorun yaşanmaz konu hakkında görüş ve düşüncelerinizi  alabilirmiyiz sormak istediğiniz konular dahil..........,

Mergup Özkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 452
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #25 : 14 Haziran 2010, 09:48:46 »
Sağ ol Abdurrahman eksik olma....  ;)

Inşallah hepimizin güzel bir tanışma, görüşme ve beraber güzel bir Festival olması  dileğiyle.... -^b
'' Bu bıçağı kıl mübarek ey kerim-i la-yezal,
Sahibine verme ya Rab ömrü oldukça zeval,
Bıçak elde gerek dilde sübhan, Kadem bastı bu cihan...''

Abdurrahman Doğan

  • Üye
  • *
  • İleti: 163
    • http://yataganelsanatlari.tr.gg
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #26 : 14 Haziran 2010, 16:03:50 »
arkadaşlar festival tarihini yanlış algılamayın  ağustosun ilk pazarı  yani 30,31,Temmuz,01 Ağustos 2010 tarihlerinde yapılacak  ilgilenen arkadaşlara duyurulur

Eylem Cengiz

  • Üye
  • *
  • İleti: 486
    • Eylem Cengiz - Günlüğüm
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #27 : 16 Haziran 2010, 17:09:00 »
Bu sene çok şey üstüste geliyor ama işleri bir şekilde yoluna koyup gelmek niyetindeyim.  :) Tabii bir şeyler getirmeyeceğim. Ustaları, eserlerini, ortamı, Yatağan'ı kısmeyse bu sene gezelim, görelim. İlerki senelerde inşallah karınca kararınca bir şeyler yapıp katılırım da...
Eylem Cengiz

"Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." Bertrand Russel

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #28 : 16 Haziran 2010, 20:05:25 »
Teşekkürler Abdurrahman ustam. Bu sene ben de Eylem'in durumundayım. Gelebilirsem bu sene sizlerle tanışmak, ortamı görmek, biraz da bu yorucu çalışma yılında iki gün dinlenebilmek derdindeyim şahsen. Ancak belki elimde iki üç bişey varsa yanımda getiririm, sırf üstünde konuşacak bişeyler olsun diye ;) Kısmetse ondan sonraki yıllar, sizlerlede yüz yüze tanışıp ahbap olduktan sonra hep beraber çalışırız festivalde...

Mergup Özkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 452
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #29 : 16 Haziran 2010, 20:19:07 »
arkadaşlar festival tarihini yanlış algılamayın  ağustosun ilk pazarı  yani 30,31,Temmuz,01 Ağustos 2010 tarihlerinde yapılacak  ilgilenen arkadaşlara duyurulur

Merhaba Arkadaşlar,

Ben Abdurrahmana bu soruyu sormuştum, cünki hep 'Agustosun' ılk hafta sonu denmişti veya hep ben öyle algıladım.  :-[ ??? :-[
Şimdi Abdurrahman 30,31 ve 01 Ağustos deyince cok üzüldüm,cünkü ben bu tarihe maalesef yetişemiyecegim :( :( :(
(Almanyada, daha dogrusu benim ikamet ettigim Bavyera Eyaletinde, Okullar Temmuz sonu anca kapanıyor ve Aılece 02 Ağustosda anca Türkiyemize ucuyoruz....)

Çok istemiştim hepinizle bir canlı canlı görüşelim ve tanışalım diye ama maalesef olmadı.
Ama Allah ömür verirde görebilirsek kesin kesin gelecek sene bende varım.

Size benden bol bol eglence ve güzel tanışmalar diliyorum, dilerim Festival gönlünüzce olsun.

selam ve saygılar

Mergup
'' Bu bıçağı kıl mübarek ey kerim-i la-yezal,
Sahibine verme ya Rab ömrü oldukça zeval,
Bıçak elde gerek dilde sübhan, Kadem bastı bu cihan...''

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2