Başlarken > Tanışalım - Sohbet Edelim

"Sultanların Silahları" Hakkında

<< < (2/2)

Sancar Özer:
Cahiliye ve İslamın ilk devri Arap yarımadasında Göktürk yapımı silahların popüler olduğu ve İran üzerinden ithal edildiğini okuduğumu hatırlıyorum. Bu kılıç veya daha muhtemeldir ki kılıcın yumurtası da Orta Asya'dan ithal olabilir.

Selim Atalay:

--- Alıntı yapılan: Sancar Özer - 09 Nisan 2009, 17:31:25 ---Cahiliye ve İslamın ilk devri Arap yarımadasında Göktürk yapımı silahların popüler olduğu ve İran üzerinden ithal edildiğini okuduğumu hatırlıyorum. Bu kılıç veya daha muhtemeldir ki kılıcın yumurtası da Orta Asya'dan ithal olabilir.

--- Alıntı sonu ---

O zaman herşey ortaya çıktı.Teşekkür ederim.Demekki o yıllarda halen daha pota çeliği yapılıyor.Pota çeliğinin kaybolduğu yıllar acaba ne zamana tekabül ediyor.Eğer fazla bir zaman yoksa ben bugün bile bazı izlerin bulunabileceği kanısındayım

Sancar Özer:
Kesin bir tarih olmamakla birlikte pota çeliğinin ortadankalkışı Sanayi Devrimi'ne denk geliyor denilebilir.

Durukan Türe:
 gokturklerın demircilikte oldukça iyi bir noktaya ulaşmış olduklarını biliyoruz. aynı zamanda tanrıdaglarında yaşayan kırgızlarında.... ilgili kılıç tarihi 4 halife devrinden yakın olamıyacagı için bize 600 - 700 yılları arasında bir pencere kalıyor. gokturklerın 5-6 yy tarihlenen geçmişi de bunun pulat tipi bir celik olabilecegi düşünülebilir.

   Anadoluda ise 1700 lerin sonu 1800 lerin başına kadar pota çeliği uretimi olduguna dair kuvvetli inançlarım var ama osmanlı nın son donemine denk geldigi için saglam kanıtlar elde edebilecegimiz konusunda şupheliyim. 

Abdurrahman Doğan:
sultanların silahlarını bizlede edindik aradığımz bilgilerin bazısına ulaştık yatağan palasının yumurta pikten döğüldüğü  ama katlı olarak enza üç kat üzerinden yapılığı eldeki yazılı  kayıtlar ve yöresel bilgilerle örtüşüyor pik dökümün nasıl olacağı dağdaki hangi cevheri pık için uygun olduğunu dilemiştim dinlemiş olduğum ihtiyar heyeti muhabettlerinde demir yapmak için odun taşıyanlar ve çalışanları duydumama şimdi yaşayan varmı bilemiyorumyatagan palasını kalitesi zannedersem dağdaki  veşimdi bilinmeyen cevherdi

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git