Bıçağın Yapısını Anlamak  (12558 defa okundu)

Berke Boyacı

  • Üye
  • *
  • İleti: 112
Bıçağın Yapısını Anlamak
« : 08 Mayıs 2010, 19:44:43 »
Merhaba arkadaşlar. Benim kafam takılan bir soru var. Bıçak almak için bir dükkana girdiniz ve alacağınız bıçağın dayanıklılığını öğrenmek istiyorsunuz.Bunu nasıl anlayabiliriz.

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Ynt: Bıçağın Yapısını Anlamak
« Yanıtla #1 : 08 Mayıs 2010, 20:02:13 »
Merhaba arkadaşlar. Benim kafam takılan bir soru var. Bıçak almak için bir dükkana girdiniz ve alacağınız bıçağın dayanıklılığını öğrenmek istiyorsunuz.Bunu nasıl anlayabiliriz.

Bükerek kır diyeceğim ama dükkan sahibi kızabilir  :D

Dükkanda gördüklerinin çoğu dayanıklıdır merak etme, zaten yumuşak çelik dayanıklı olur  ;D :P

Eylem Cengiz

  • Üye
  • *
  • İleti: 486
    • Eylem Cengiz - Günlüğüm
Ynt: Bıçağın Yapısını Anlamak
« Yanıtla #2 : 08 Mayıs 2010, 23:51:22 »
Markayı ve ısıl işlemleri ne kadar iyi yaptığını bilir, gördüğün bıçağın hangi çelikten olduğunu öğrenebilir ve bu çeliğin de karakterini bilir isen malzeme konusunda bir fikrin olabilir.

Bundan da başka bıçağın şeklini de görerek ne kadar anlayabiliyorsan yada önceden araştırıp öğrenmişsen o kadar iyi yorum yapabilirsin. Kimi bıçaklarda çeliğin sap boyunca devam ettiğini görebilirsin. Kimilerinde ise önceden araştırmamış isen bilemezsin.

Kısaca evde önceden derse çalışmak iyidir.
Eylem Cengiz

"Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." Bertrand Russel

Abdurrahman Doğan

  • Üye
  • *
  • İleti: 163
    • http://yataganelsanatlari.tr.gg
Ynt: Bıçağın Yapısını Anlamak
« Yanıtla #3 : 09 Mayıs 2010, 00:11:32 »
sürcü lisan edersem kusura bakmayın eğer bir bıcağın kaliteli olduğunu anlama için basit diyecem ama eğer iyi masat kullanmsını bilirsen ama masat kullanmayı bilmiyorsan olmaz ben genede söyleyim bıcağa bizim dilimizle masat vuruken masatın bıcağı nasıl yediğin bak  masat bıcağı marul gibimi yiyor yoksa cıyır cıyır masatta bıcak ötüyormu  yoksa tatalı tatalı bıcak masatın üzerinde orta sertlikte mi ses cıkartıyor iyi bir bıcak ne sert olacak nede fazla yumuşk olacak arta sertlikte olmalıdır yani ısıl işlemi iyi görmüş olmalıdır bence

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Ynt: Bıçağın Yapısını Anlamak
« Yanıtla #4 : 09 Mayıs 2010, 11:52:54 »
Şaka bir yana, bir bıçağın kaliteli olup olmadığını kullanmadan bilme şansın vardır aslında:

Öncelikle iyi çelik pahalıdır, işlemesi maliyetlidir, ısıl işlemi zahmetlidir, şekil vermesi emek ister. Bu yüzden de bıçağın fiyatı diğer bıçaklardan daha pahalıdır. Bu en önemli göstergelerden biridir.

Çeliğe verilmiş olan emek kendini sadece kullanımda gösterir, bu yüzden çeliğin gerçekten doğru işlenip işlenmediğini anlayamazsın.

Ancak fiyatı diğerlerinden ayrılan pahalı bir ürünün de bazı şişirmeleri olabilir, belki de kopya bir bıçaktır, güzel görünümlü ama işe yaramaz bir bıçaktır. Bunu anlama şansın var: Kabza işçiliği ve perdah...
Eğer bir üretici veya usta bıçağın çeliğine bu kadar emek yatırıyorsa büyük ihtimal kabzasına ve çeliğin perdahına da emek harcayacaktır, eğer çelik iyi ama kabza kötü işçilik ve malzeme içerse bu ferrari motorunu tofaş arabaya takmak gibi birşey olur. Sanırım kötü tasarım ve malzemeye sahip ama muhteşem motora sahip araba üreten yoktur, genelde dış görünüş iç güzeliğin habercisidir...

Bunun dışında, bıçağın simetrisi, kabza ergonomisi vs. hepsi az çok fikir verir...

Bu arada bıçaklar biley taşında / zımparada bilenir, masat çeliği aşındırabiliyorsa muhtemelen çeliğin ısıl işlemi hatalı yapılmıştır. En dayanıklı ve esnek bıçak bile masat ya da eğe tarafından hasar verilemez olmalıdır. Bu söylediğim kişisel bişey değil, eğer masat çeliği ısırabiliyorsa ağız en küçük darbede yamulacak demektir...
« Son Düzenleme: 09 Mayıs 2010, 12:04:42 Gönderen: Emre Kipmen »

Berke Boyacı

  • Üye
  • *
  • İleti: 112
Ynt: Bıçağın Yapısını Anlamak
« Yanıtla #5 : 09 Mayıs 2010, 18:13:00 »
Biraz aydınlandım teşekkür ederim.

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2018 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2