Kılıç Baston  (13498 defa okundu)

Veysel Aytin

  • Üye
  • *
  • İleti: 4
Kılıç Baston
« : 23 Haziran 2009, 23:36:58 »
B)Kılıç Baston

   Kılıç baston, bastonların içinin oyularak küçük bir kılıç tipinde çeliğin yerleştirilmesiyle oluşturulmuş genellikle yaşlılar tarafından korunma maksadı ile XX. yy ın başlarına kadar kullanılmış ve üretilmiş bir silahtır. Boyutları genelde standart olarak yapılmış olup 80 cm civarındadır. Bastonun eğri olan yani tutulacak sapı çekildiği taktirde 1,5-2 cm genişlikten başlayarak uca doğru incelen bir kılıç çıkar. Kesmekten ziyade bir şiş vazifesi gördüğü için şiş baston ismi de takılmıştır. Aynen Yatağanların yapıldığı gibi dövülmek suretiyle çelikleştirilerek yapılmıştır.
   Bastonların süslemelerinde genelde kakma tekniği kullanılmıştır. Önce gümüş yazının yazılacağı yer kazınır,  eriyik haldeki gümüş haddeden geçirilerek ince tel haline gelene kadar uzatılırdı. Sonra soğuyan bu tel hazırlanan satha yerleştirilir ve düzenlenirdi. Bostonların kınları genelde ceviz ağacından yapılmıştır. Şiş bastonları normal bastonlardan ayırabilmek imkansızdır. Bu nedenle savunma aracı olarak her zaman kullanılmışlardır.
Yatağan’da bu işi yapan en son usta da vefat etmiştir. Mümtaz Yatağan isimli bu usta Cumhuriyet Dönemi’nde tanınmıştır. Yapmış olduğu bastonlar bütün Türkiye’de marka haline gelmiştir. Bu bastonlardan biri de Anıtkabir Müzesi’nde Mustafa Kemal’e ait eserler arasında sergilenmektedir..
   İnceleme imkanı bulduğumuz bir şiş bastonun üzerindeki yazıları aktarıyoruz.
Yatağanlı Hüseyin Usta Eylül Sene 1331                 ١٣٣١ سنه ايلول  اوسته     حسين يتقانلى


Veysel AYTİN Selçuk Ünv.İlahiyat Fak. Türk İslam Sanat Tarihi Mezuniyet tezinden 2006
« Son Düzenleme: 29 Haziran 2009, 02:57:46 Gönderen: Veysel Aytin »

Selim Atalay

  • Üye
  • *
  • İleti: 67
Ynt: Kılıç Baston
« Yanıtla #1 : 01 Temmuz 2009, 21:27:31 »
Günümüzde hala popüler olduğunu söylesek yanlış olmaz.Yurtdışında pek çok üreticisi var ve haliyle pek çok meraklısı.

http://www.coldsteel.com/swordcanes.html

Yazıktır ki yasalar nedeniyle artık ülkemizde üretebileceğine inanmıyorum.Ne yazıkki ucu açık yasalar yüzünden.Ayrıca böyle bir bastonla dolaştığınız duyulursa herhalde psikopat muamalesi yaparlar :)Ayrıca polise filan yakalanmak istemem :)

Aynı ucu açıklık sanırım kılıçlar içinde geçerli.Ne yazıkki geleceği göremiyoruz.Dünyada replika kılıç yapımcılığı kendini aşmış durumda.Bunun yanısıra yerli oklarından,ninjutsu okuna(caponcası aklıma gelmedi meşhur elle fırlatılan) kadar ilgi var.Kılıç konusunda örnek vermek gerekirse bilgisayar oyunlarından(warcraft),animelere ve mitolojiye(marsın kılıcı) gibi örnekleri görebilirsiniz.El yapımı olaraksa her çağın ve kültürün kılıcını.Bir keresinde el yapımı peygamber efendimizin kılıcı ile hz süleyman ın kılıcına bile rastladım.

Nedense bizden eser yok.Olanlarsa Vince evans gibi yabancı ustaların.Yazabilecek çok şey var ama zaten onlarıda herkes biliyor :)

Sağlıcakla...
"Who dares wins"

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2