En iyi düello sahneleri :D  (22074 defa okundu)

Bekir Çankırı

  • Üye
  • *
  • İleti: 503
    • Metal El Sanatları facebook :Bekir çankırı
Ynt: En iyi düello sahneleri :D
« Yanıtla #15 : 16 Temmuz 2011, 21:11:00 »
Weapons that Made Britain: The Sword   .
3.  bölümde anlatıcı  bir  kılıç üreticisinin  yanında imalat sürecini  anlatırken , usta katlayıp ,döverek , burarak  en  son da  asitle  desenleri  belirgin hale getirip   bir  kılıcı  tamamladı . yöntem  ve  çıkan  son ürün  ,  literatürdeki  adıyla  "Turkısh  twist "  Yani  adlı adınca  Türk  burgusu  olmasına  rağmen  onca  kulak  kabartmama rağmen anlatıcının  bunu  vurguladığını  ben  duyamadım   ..    
 Duyanınız  var mı ..  ?
« Son Düzenleme: 17 Temmuz 2011, 22:27:33 Gönderen: Bekir Çankırı »
"Kendimi kendim yetirdim, kendim ettim kendimi... 
Kendime kendim gerekse; bula, kendim kendimi..."                          
PİRİ REİS

http://bekircankiri.blogspot.com/

Selim Atalay

  • Üye
  • *
  • İleti: 67
Ynt: En iyi düello sahneleri :D
« Yanıtla #16 : 17 Temmuz 2011, 11:05:54 »
Sn Bekir bey;

Aslında bende forum için"Şövalye kılıçları" olarak bilinen düz Avrupa kılıçlarının gelişimi hakkında bir yazı/makale hazırlamaktayım.Orada değineceğim bir konudan bahsetmişsiniz.Kısaca sorunuza cevap vereceğim ; çok teferruatlı açıklamak istemiyorum.Bunu da " ağzınıza bir parmak bal çalıvermek " olarak kabul edebilirsiniz.

Videoda bahsedilen / kullanılan tekniğin ismi ecnebice "pattern welding " tir.Türkçeye desen kaynağı , görüntü kaynağı gibi çevirebilirsiniz.(Tabi bu kullandığınız sözlüğe göre değişebilir. Maalesef ben zarganı kullanabiliyorum.Kocaman bir redhouse sözlüğüm var ona baksam cuk oturan başka bir kelime çıkabilir.Maalesef yanımda değil.) Beni tam anlamıyla tatmin etmediği için bende kolayına kaçıp pattern kaynağı diyorum.

Teknik basitçe iyi ağız tutan ve daha sağlam olan fakat kırılgan olan çelik ile yumuşak  , esnek kısacası çelik gibi plastik değil elastik karakter gösteren demirin birbirine kayanatılması işlemidir.İşlem hakkında daha fazla yorum yapmayacağım.Yalnızca yöntemin 10 yy da tamamen ortadan kaybolduğunu söylemekle yetineceğim.

Avrupanın Dımışki ile tanışması haçlı seferleri ile olmuştur.Yanlış hatırlamıyor isem yaklaşık 200-300 yıl sonra.Avrupalılar bu çeliği görünce bir çeşit pattern kaynağı olduğunu düşündüler.Bugün bile Şam anlamına gelen damascus ismini verdiler.Elbette ki farklı dillerde farklı telaffuzları vardı.20 yy da pattern kaynağı yeniden revaç buldu.Bunun niye olduğunu söylemiyeceğim işte :)Kesinlikle prosesin gelişen teknoloji ile kolayca uygulanilmesi olduğunu söylemeyeceğim işte.  ;D ;D

Ustalar bu  çeliklerden yapılan bıçaklara , kılıçlara damascus dediler.Yalnız bir farkı vardı.Kaynak demir ile çelik yerine artık iki farklı çelikten yapılıyordu.(Yüksek ve düşük karbonlu-Yüksek karbonlu -Yüksek nikelli gibi)Özellikle desenler üzerinde uğraşıp değişik desenler üretmeye çalıştılar.Başarılıda oldular.Bazıları eski desenler üzerinde uğraştılar.Kimisi eski kılıçlardaki desenleri yapmayı denedi.Bazıları Avrupa kılıçları üzerindeki patternleri denedi.Kimileri ise gerçek dımışki kılıçlardaki desenleri yapabilmek için uğraştı.Bir kısmı başarılı oldu.Türk kılıçları üzerindeki burgu deseni ile uğraştılar.Bu deseni yapıncada ona " Turkish Twist"- Türk burgusu dediler.

Sonraları Dımışki üzerinde araştırmalar yapan uzmanlar Dımışkinin çok farklı bir teknik ve teknoloji olduğu buldular.Bu bahsettiğim olaylar 20 yy da birbirine yakın zamanlarda oldu.Bununla birlikte ustalar ve alıcılar bu çelik ve kılıçlara damascus demeye devam ettiler.Bugün biz dahi pattern kaynaklı bıçakları görünce -a damascus değil mi?- diyoruz.

Sonuç olarak piyasadaki pek çok bıçak ve kılıç pattern kaynağıdır.Damascus-Dımışki değildir.Gerçek Türk burgusu dımışki çelikten mamül kılıçların tam olarak ne zaman üretilmeye başladığını bilemiyorum.Yalnızca görsel kopyalarının(pattern kaynağı) 20 yy da yapıldığını  , videoda izlediğimiz tekniğin ise 7-9 yy da popüler olduğunu ve 10 yy ise öldüğünü biliyorum.Arada epey uzun bir zaman var.

Dediğim gibi bir kısmını yazdığım yazıda bu konuya değinecektim , hala değineceğim.Sadece tarihi içerikı ve birazda teknik içerik bu yazdıklarımdan fazla olacak.İyisimi ben bu yazıyı erkenden bitireyim yoksa iyice tebelleş olacak.Bende sağda solda fazlaca bir parmak bal çalıvermeye başladım. ;D
"Who dares wins"

Bekir Çankırı

  • Üye
  • *
  • İleti: 503
    • Metal El Sanatları facebook :Bekir çankırı
Ynt: En iyi düello sahneleri :D
« Yanıtla #17 : 17 Temmuz 2011, 22:39:16 »
Elinize de  parmağınıza da  sağlık  :D  Selim  bey  .
Lakin  siz  şu   makalenizi tamamlayıp  çanağı  doldurana  kadar  sabredelim de  , cebehane  sofrasındaki  baldan    hepimiz  nasiplenelim  derim   .
Sağa  sola çalınmış  böyle  parmak , parmak  bal  gözlemek  yerine  :D .
 Haydi  kaleminize  kuvvet. -^b
"Kendimi kendim yetirdim, kendim ettim kendimi... 
Kendime kendim gerekse; bula, kendim kendimi..."                          
PİRİ REİS

http://bekircankiri.blogspot.com/

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2