Yeni Makalemiz: "Dımışki Pota Çeliği ve Eski Ustalar"  (8871 defa okundu)

Kayahan Horoz

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 228
Merhaba Arkadaşlar,

Arkeometalürji alanında uzman olan ve Orta Asya'daki pota çeliği üretimini konu alan doktora tezi için 1994-1996 yıllarında Merv'deki, 1999-2000 yıllarında da Kislovodsk'daki kazılara bizzat katılmış olan Dr. Anna Feuerbach, sitemiz için kaleme aldığı Dımışki Pota Çeliği ve Eski Ustalar isimli makalesinde, Batı dünyasında bugüne kadar bazı yanlış kabullerin yapıldığını ortaya koyarken, konuyla ilgili daha ileri araştırmalara da yol gösteriyor; mutlaka okumalısınız.

Hızlı erişim için makalenin linki: http://www.cebehane.com/a_potann.html

Dr. Feuerbach ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi almak için: http://home.att.net/~moltenmuse/

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Ynt: Yeni Makalemiz: "Dımışki Pota Çeliği ve Eski Ustalar"
« Yanıtla #1 : 24 Kasım 2008, 16:28:31 »
hem yazarın hem de sizin ellerinize sağlık. Özellikla Türkistan ve Türkiye'deki çelik üretimi ve bu çeliğin karakteristik özellikleri konusunda son derece eğitici bir makale. Polat'ın wootz'dan ayrılan yöçnlerini net biçimde ortaya koyuyor ve bu tip pota çeliğinin yegane kaynağının Hindistan olduğu efsanesini tamamen tedavülden kaldırıyor.
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Selim Atalay

  • Üye
  • *
  • İleti: 67
Ynt: Yeni Makalemiz: "Dımışki Pota Çeliği ve Eski Ustalar"
« Yanıtla #2 : 25 Kasım 2008, 16:03:03 »
Çok güzel bir makale.Ellerinize sağlık.Bu arada merak ettiğim dımışkideki desenlerin içi boş mu?Biraz karışık oldu ama.Yani yüzey dümdüz mü yoksa desenlerin bulunduğu yerler delik gibi içe göçük mü?

Makale pek çok şeyi ortaya koyuyor ama merak ettiğim bu çalışmalarda kullanılan materyaller arasında potalar olduğunu belirtiyor ama hiç arkeolojik çalışmalar sonucu bulunmuş kılıçlar var mı?Tabi metalurjik incelemesi.Bu da ayrı bir konu Orta asyada kazılarda bulunan kılıçlar ve kondüsyonları ait oldukları zamanlar,yapıları vs.

Bence detaylı bir şekilde bu kılıçlar dayanım testlerine tutulmadan bu kılıçları anlayamayız.Sınırlarını bilmeden.Gerçi bu benim aldığım eğitim sonucu oluşan bakış açım :)(kaya mek. zemin mek. hepsinde uygulanan işkence vari testler tek eksenli basma deneyi vs)

Halen pek çok noktanın karanlıkta kaldığını düşünüyorum.Bakır ve tunç çağı teknikleri soru işareti?Pek çok bölgede tunç ve bakır kılıçlardan sonra demir kılıçlar geliyor.Yanlış bilmiyorsam orta asyada direk demir kılıçlar geliyor.Kesinlikle bakır vs diğer metallerde orta asyada var.Eğerki bu çağların eser bırakamayacak kadarçok hızlı atlatıldığını kabul edersek bu ya bizim metali işlemeyi(dolayısıyla) hızlı öğrendiğimizi gösterir ya da bir şekilde bunun birden ortaya çıktığını ???Nasıl.

Aslında çok şeyler var ama konuyu karıştırmayalım benim bilgi eksikliğimdende olabilir.Arkeolojiye çokda vakıf değilim
"Who dares wins"

Kayahan Horoz

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 228
Ynt: Yeni Makalemiz: "Dımışki Pota Çeliği ve Eski Ustalar"
« Yanıtla #3 : 25 Kasım 2008, 17:30:24 »
Teşekkür ederim arkadaşlar.  Bu makalelerin içeriği kadar beni heyecanlandıran diğer bir nokta da, dünyaca tanınmış uzmanlar olan yazarlarının bu makaleleri özel olarak Cebehane için kaleme almış olmaları.  Böylece sitemiz bilginin sadece paylaşılmadığı, aynı zamanda üretildiği bir platforma dönüşüyor.  Ben bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Selim Bey, dımışki desenlerinin içi "boş" değil, yani yüzeyi dümdüz.   ;D

Arkeolojik kazılarda bulunmuş kılıçlarla ilgili olarak Dr. Feuerbach'ın ayrı bir makalesi mevcut: https://www.ucl.ac.uk/iams/jour_25/iams25_Feuerbach.pdf

Arkeolojik değerleri bir yana, bu kılıçlara sizin bahsettiğiniz testlerin uygulanmamasının temel nedeni, yüzlerce yıl toprak altında kalmalarının hem kimyasal, hem de fiziksel özelliklerinde değişikliklere yol açmış olmasıdır.  Yani, o testleri yapsanız bile sonuçları beklediğiniz anlamı taşımaz; siz de çok değerli arkeolojik eserleri tahrip ettiğinizle kalırsınız...

Selim Atalay

  • Üye
  • *
  • İleti: 67
Ynt: Yeni Makalemiz: "Dımışki Pota Çeliği ve Eski Ustalar"
« Yanıtla #4 : 26 Kasım 2008, 12:17:08 »
Kesinlikle zaten onuda diyecektim aklımda pek çok şey olduğu için yazmak istemedim.O kılıçlara öyle muamele yapılır mı? :)El üstünde tutmak lazım ama eğer birebir teknolojik replikaları yapılabilirse gizler çözülürse neden olmasın.Biraz katana ve tabanca mermisi olayına benzedi ama :)

"Who dares wins"

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2