The Illustrated Encyclopedia of Swords and Sabers-İlk İzlenimler  (16822 defa okundu)

Selim Atalay

  • Üye
  • *
  • İleti: 67
Herkese merhabalar.Yeni edinmiş olduğum bu kitaptan bahsetmek istemekteyim.Bahsetmiş olduğum kitap linkte görülen kitaptır:http://www.amazon.com/Illustrated-Encyclopedia-Swords-Sabers-authorative/dp/0754818519.
W
Kısaca kitabı alış hikayemden ve ilk izlenimlerimden bahsedeceğim.Türkçeye "Kılıç ve Süvari kılıçlarının görsel ansiklopedisi" diye çevirebileceğimiz bu kitapın yazarı Harvey J.S. Withers.Kitap .Lorenz Books isimli yayınevinden çıkmış.Kitapı internette rastgele keşfettim.Yurtdışından kitap alırken kullandığım iki site mevcut.Bunlardan birisi ebay.Diğeri ise abebooks.Ben sitenin ingiltere versiyonunu kullanıyorum.Abebooks nadirkitap'a benzeyen bir yapıya sahip.

Kitapın satış fiyatı 18 sterlin yaklaşık yaklaşık 45 tl.Ben İngiltere'yi genelde daha çok tercih ediyorum.Bunun iki nedeni var.Birincisi yakın mesafe ve nispeten hızlı kargo.İkincisi ise daha uygun olması.Bununla birlikte kitapı Amerikadan almak zorunda kaldım.Normalde 7 sterlin tutan kargo bedeli ile 25 dolara gelmekteydi fakat satıcıdan ekstra 11 sterlinlik bir postalama maliyeti olduğunu bildirdi.Dolayısıyla bana maliyeti 36 sterline geldi.
 
Hızlı kargoyu seçmeme rağmen ancak 20 günde elime kitapımım alabildim.Kitapı alınca neden fazla kargo ödediğimi anladım.Paketin üzerinde kitapın ağrlığının 4 lb olduğu yazılıydı.Bu yaklaşık 2 kg. tekabül etmekte.Kitap 24X30 cm boyutlarında yaklaşık 2.5 cm kalınlığında ve 288 sayfa.Kalın mukavva kapağa ve kuşe kağıda sahip.

Kitapın ilk 98 sayfası kılıcın tarihi evriminden bahsetemekte.Bol miktarda görselle desteklenmiş bu kısımın ardından tamamen kazılarda bulunmuş veya müzelerde saklanmış her yüzyıl ve her kökenden kılıçlar tanıtılıyor.Küçük bilgi kartlarında kılıcın boyu metrik ve inç olarak belirtilmiş.Kitap tören kılıçlarından son yüzyıl büyük savaşlarında taşınmış asker kılıçlarına kadar pek çok örneği içerisinde barındırıyor.Bunlar ilk izlenimlerim.

http://www.abebooks.co.uk/servlet/SearchResults?kn=Illustrated-Encyclopedia-Swords-Sabers-a&sts=t&x=0&y=0 Kitapı aldığım site.
"Who dares wins"

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Seliğm bey bu kitap hakkındaki izlenimlerinizi paylaştığınız için çok sağolun. Forumumuz bilginin paylaşılması ve birikmesi, tartışılarak iredelenmesi için var. Katkınız tam da forumumuzun ruhuna uygun omuş.  -^b

Müsaadenizle bir kaç soru sormak isterim: kitabın ana çerçevesi batı silahlarına mı odaklanıyor yoksa daha geniş bir alanı mı kapsıyor. Malum yabancı sosoyal bilim çalışmaları hernekadar global olma iddiasında olsalar da antik çağın ardından hızla Avrupa kültürü üzerine yoğunlaşır ve diğer kültürlere sadece Avrupa kültürünü etkiledikleri ölçüde yer verir. Aktardıkları bilgiler de oryantalist bakış açılarını yansıtır genelde.

Eğer diğer külrülere de eşit ve önyargısız yer veriyorsa, Demir çağı ve sonrası Orta Asya ve Deşt-i Kıpçak(Karadenizin Kuzeyi, Kuzey Asya ve Avrupayı birleştiren bölge) silahları konusunda güncel bilgi içeriyor mu? Daha önemlisi resim var mı? Soruyorum zira 90sonrası kazılarda bu alanda büyük ilerleme kaydedildi ancak ülkemizde nerdeyse hiç yayın ve bilgi yok. Eğer bu kitapta varsa ve resim içeriyorsa bizlerle paylaşabilirseniz altın değerindedir nazarımda :)

Yine bağlantılı olarak İskit(Saka)Avrupa Hunları ve ardından gelen Uz, Avar, Tirkeş, Kuman, Kıpçak, gibi Doğu ve Orta Avrupa'da iz bırakmış boylara ait bilgi ve resim varsa paylaşabilirseniz minnettar olacağım.

Uzak bir ihtimal lakin eğer Büyük Selçukludan Safavilere değin(yani şemşir öncesi) Türk Hanedanlarına ait İran kılıçları hakkında bilgi ve resim varsa yine çok makbule geçecek.

Şimdiden teşekkürler :)
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Selim Atalay

  • Üye
  • *
  • İleti: 67
Maalesef keşke o kadar detaylı olabilse.Dediğiniz gibi iş bizim taraflara gelince oryantalistlikten öteye geçemiyorlar.Bahsedilenlerin pek çoğu Avrupa kılıcı olmakla beraber Asya ve Afrika kesici aletlerine de yer verilmiş.İki sayfalık Osmanlı kılıçları diye bir bölüm var.Şemsirler ve Türk kılıçları arada başka bölümlerde de geçmekte.Evet japon silahları kadar yer verilmemiş ama sadece Avrupa kılıçları ve 3-5 katana resminin olduğu bir kitap da değil.

Yazarının swordforum üyesi olduğunu ve antika kılıç satıcısı olduğu da öğrendim.Ayrıca İngiliz askeri kılıçlarıyla ilgili başka bir kitapı da var.

Tekrar kitapa dönersek Çin kesici silahları , burma kesici silahlarından bahsedilmiş.Özellikle son bölümler askeri tören ve fonksiyonel kılıçlara ayrılmış.Bunlar arasında ikinci dünya savaşı subay kılıçlarından bir kaç yüz sene daha eski donanma palaları ve süvari kılıçları bulunmakta.Ayrıca hediye edilmiş kılıçlarda mevcut.

Şimdilik sözü resimlere bırakıyorum.Cep telefonuyla çekilmiş iptidai fotolar.Eskiden imageshack in huyunu suyunu biliyorduk sanırım o da üyelik sistemi istiyor artık.Ben de başka bir site kullanıyorum.Ben linkleri yapıştıracağım(çok büyük çıkabiliyor) arzu ederseniz siz de görünür hale getirebilirsiniz.

http://i1105.hizliresim.com/2011/5/25/4004.jpg

Kapak

http://i1105.hizliresim.com/2011/5/25/4049.jpg
Osmanlı kılıçları sayfa1

http://i1105.hizliresim.com/2011/5/25/4075.jpg
sayfa 2

http://i1105.hizliresim.com/2011/5/25/4096.jpg
1915 Osmanlı piyadesine ait astsubay kılıcı

http://i1105.hizliresim.com/2011/5/25/4108.jpg
Türk bronz kılıcı!!!Aslında yalnızca Türkiyedeki kazılarda elde edilmiş bir kılıç

http://i1105.hizliresim.com/2011/5/25/4132.jpg
Sitemizin girişindeki meşhur memluk kılıcı ve hikayesi

http://i1105.hizliresim.com/2011/5/25/4144.jpg
Avrupada uzun yıllar kullanımış bir idam kılıcı ve Alman ayı avı kılıcı
"Who dares wins"

Selim Atalay

  • Üye
  • *
  • İleti: 67
Aslında ayı avı değil yaban domuzu olacak  :'(Bu arada bu tarz kitapların maliyeti yüksek olmalı ki bunlar uzakdoğuda basılıyorlar.Elimde ki 2 kitapta singapur basımı.

Ülkemizde de epey masraflı oluyor tahminim.Aslında gönlüm Ünsal Yücel'in İslamic swords and swordsmiths(İnşallah yanlış değildir) kitapını almak.Lakin yalnız nadir kitapta var ve çok pahalı.Üniversite kütüphanesinin ücra bir yerinde bulmuştum fotokopisini almak için tekrar gittiğimde bulamamıştım :)
"Who dares wins"

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Çok sağolun Selim bey bizlerle paylaştığınız bilgiler ve resimler için. :) Her nekadar ümit ettiğim kadar çok bilgi içermese de değerli bir kaynak olduğu belli. Evet dışardan kitap getirmek bir dert, hele ki böyle çok resimli kaynak kitaplar mevzubahis olunca tam bir servete dönüşüyor fiyatlar. En azından forumumuzda elimizde ne varsa birbirimizlae paylaşıp bir ölçüde bilgiyi biriktirebiliyoruz :)
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2