Sıfırdan anlatım  (7835 defa okundu)

Özgür Demir

  • Üye
  • *
  • İleti: 6
Sıfırdan anlatım
« : 04 Eylül 2012, 15:29:32 »
Öncelikle herkese merhaba,
Foruma yeni üye değilim, sanırım orta eskiikte bir üye sayılabilirim. Forumda yazı yada sorularım yoktur, sadece yapılan paylaşımları takip etmeye çalışıyorum. Fakat moderatör-ustalardan bir ricam var. Sanıyorum bu ricam forumdaki pek çok üyenin duygularına tercüman olacaktır.

Nitelikli bir site ve forum olan Cebehane, Kılıç ve Bıçak konusunu meslek edinmiş üstadların kontrolünde meraklılar ile bilgi paylaşımı sağlamakta. Fakat üyelerin büyük çoğunluğu, bu işe sadece meraklı. Daha önceden ham metal bile görmemiş. Bunlara bende dahilim :)

Sizlerden ricam, ben gibi büyük merakı olan ama "0" bilgiye sahip olanlar için, yine sıfırdan bir kılıç imal edilmesinin paylaşımını yapmanız yönünde olacaktır. Bu paylaşımı tedarik aşamasından sap ve kın yapı, kılıç üzerinde işleme vs. gibi konularıda kapsasa, bu anlatımlar resimli hatta video şeklinde olsa inanılmaz bir çalışma olur.

Aslında bahsettiğim yapıldığı takdirde amatör bir belgesel niteliği taşıyor olacaktır. Umarım bu konuya vakit ayıracak birileri çıkacaktır. Olumlu yada olumsuz cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Özgür Demir

Eylem Cengiz

  • Üye
  • *
  • İleti: 486
    • Eylem Cengiz - Günlüğüm
Ynt: Sıfırdan anlatım
« Yanıtla #1 : 04 Eylül 2012, 17:38:12 »
Merhaba,

Kılıç yapmanın işlem adımları, ham madde ve kullanılan aletler bakımından çok ciddi bir farkı yok. O nedenle bıçak yapımı ile ilgili anlatımlar sayesinde bir kılıç da yapabilirsiniz. Yani aslında kılıç yapma anlatımımız da var sayılır.

Maalesef kılıç yapımında hammaddenin olsun, aygıtların olsun boyutları, kapasiteleri değişiyor.

Eğer suyu fırında verecekseniz fırının, ocakta verecekseniz ocağın büyük olması gerekli. Ocakta o kadar uzun bir çeliği boydan boya aynı ve doğru sıcaklığa getirmek ufak bir bıçağın gerektirdiği tecrübeye göre uzun soluklu bir iş. Haliyle sabrın da fazlası gerek.

Su verme ortamınız su ya da yağ ise kılıcı içine alacak kadar büyük bir su kabına ihtiyacınız olacak. Bu esnada sakarlık yapmak çok ciddi bir sonuçlar doğurabileceğinden metal bir kap kullanmak akıllıca olan yol. Eğer uzun süreli denemelere girişecekseniz suyun metali eriteceğini (paslanarak) göreceksiniz. O yüzden mantıklı olanı paslanmaz çelik bir tank kullanmak. Zamanında kullandığım yağ tenekesi bir süre sonra o kadar paslanmıştı ki delinmişti. Ben de sonra paslanmaz bir kap buldum.

Aslında basitleştirmek gerekirse eğer bir bıçağın yapımını anladıysanız geri kalan eksikler uygun boyutta bir çelik parçası, daha çok zaman, ısıl işlem imkanıdır. Isıl işlemi biri sizin için yapabilirse ne alâ!
« Son Düzenleme: 04 Eylül 2012, 17:40:40 Gönderen: Eylem Cengiz »
Eylem Cengiz

"Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." Bertrand Russel

Eylem Cengiz

  • Üye
  • *
  • İleti: 486
    • Eylem Cengiz - Günlüğüm
Ynt: Sıfırdan anlatım
« Yanıtla #2 : 10 Eylül 2012, 11:41:03 »
Özgür bey çalışma örneklerini şimdiye kadar en iyi biçimde dokümante edenler Bekir Çankırı ve Sefa çabuk oldular. Yatağan için Bekir ustanın, kılıç, katana ve Claymore için ise Sefa ustanın anlatımlarına başvurabilirsiniz.
Eylem Cengiz

"Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." Bertrand Russel

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2