Teknik Konular > Üretim Teknikleri

Damascus desenleri nasıl belirir?

(1/1)

Sedat Karabıyık:
    Ustalarıma, hocalarıma bir sorum olacak, şöyle ki;

Farklı sertlik derecelerinde dört ayrı çelikten sekiz kat parçadan katlama yöntemi ile döverek elde ettiğim malzemeyi önce üçe böldüm. Katlayıp uzatarak dörde, sonra tekrar dörde bölerek bu işlemi tekrarladım. Son dövme işlemimde 106 cm boya ulaşan malzemeye Türk kılıcı formu verdim ve öylece kaldı. Desenleri nasıl görünür hale getireceğim konusunda hiçbir detaylı bilgiye sahip değilim. Zaten bu işlemi de forumdan okuduklarım kadarıyle yaptım. Tüm oluk, zımpara, sulama vs. işleri bittikten sonra ne yapmam gerekiyor? Asit işlemi yapıldığını duymuştum, nasıl yapılıyor? İlgilenen ve yardımcı olabilecek arkadaşlara teşekkür ediyorum, selamlar.

Kayahan Horoz:
Sedat Bey, malum, farklı oranlarda ve farklı hızlarda olmak kaydıyla, her asit her karbon çeliğini paslandırır.  Yoğruk örüntülü çeliklerde gördüğümüz desenlerin kaynağı da işte bu farklı oksidasyondur.

Farklı çelikler -içerdikleri alaşım elementleri nedeniyle- farklı asitlere farklı cevap verirler.  Siz kullandığınız çeliklerin türlerini yazmamışsınız, dolayısıyla spesifik bir öneride bulunmak mümkün değil.  Ancak, deneyerek sonuca ulaşmanız da hiç zor değil.  Genel bir prensip olarak, güçlü bir asitte kısa süreli bir dağlama yerine, zayıf bir asitte biraz daha uzun süreli bir dağlama ile işe başlarsanız, hem daha kontrollü denemeler yapma imkanınız olur, hem de görüntüde ortaya çıkan farklılıkları daha iyi gözlemleyebilirsiniz.  (Başlarken çeliğinizin -parmak izleri dahil- her türlü yağ ve kirden arınmış olmasına dikkat etmeli, asit uygulamasının sonunda da -dağlamayı durdurmak için- çeliğinizi sabunlu suyla iyice yıkamalı ve asitten tümüyle arındırmalısınız.)

Yoğruk örüntü yapmak üzere malzeme seçerken, seçilen çeliklerin ortak bir ısıl işlem sıcaklığına sahip olmalarına dikkat etmek önemlidir.  Tabii, bazı çeliklerin -yine içerdikleri alaşım elementleri nedeniyle- birbirlerine kaynamaya direnç göstermeleri de sözkonusundur, ancak siz dövme işlemini sağlıklı bir şekilde bitirebildiğinize göre, seçtiğiniz malzemede böyle bir uyumsuzluk olmadığı anlaşılıyor.  (Yine de, ilerleyen her aşamada çeliğinizi olası çatlaklar ve kaynamadan kalmış kıl kadar ince aralıklar açısından bir büyüteçle incelemenizi öneririm.)  Bu noktadan sonra karşılaşacağınız asıl sorun, kullandığınız dört farklı çeliğin dördünün de arzu ettiğiniz nihai özelliklere imkan tanıyacak ortak bir ısıl işleme izin verip vermeyeceğidir.

Desenler ortaya çıktığında resimlerini de görmek isteriz.    :)

Kolay gelsin.    -^b

Sedat Karabıyık:
       İnşallah gerekli olan zamanı en kısa zamanda bulurum ve desenleri hep birlikte görürüz. Hocam teşekkür ediyorum, kıymetli bilgiler ve alakanız için. Dövme işlemi bittiği vakit bakıp kalmıştım desen falan göremeyince :)
       Selamlar.

Bekir Çankırı:
Çıkacak desenleri  bizler de görüp , hayranlıkla   bakakalmayı sabırsız bekliyoruz   Sedat bey . :)

Navigasyon

[0] Mesajlar

Tam sürüme git