yeni başlayacak olanlara tavsiyeler  (137417 defa okundu)

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Ynt: yeni başlayacak olanlara tavsiyeler
« Yanıtla #60 : 13 Eylül 2009, 13:29:23 »
Emre bey sizin büyük katkısına karşılık bend de naçizane küçük bir terminoloji desteği sunayım: çeliğe parlaklık vermeye, bir anlamda "cilalama"ya Türkçede "perdahlama" denir :)
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Ynt: yeni başlayacak olanlara tavsiyeler
« Yanıtla #61 : 13 Eylül 2009, 16:50:20 »
Emre bey sizin büyük katkısına karşılık bend de naçizane küçük bir terminoloji desteği sunayım: çeliğe parlaklık vermeye, bir anlamda "cilalama"ya Türkçede "perdahlama" denir :)

Sancar Bey, sağolun. Ama maalesef terminoloji burada da yetersiz kaldı  :-\

Türkçede perdah bir sürü anlamda kullanılıyor ve sadece biri istediğim anlama geliyor. Anlatmaya çalıştığım olay "çok ince zımpara ile çeliği düzleştirmek" ingilizce karşılığı "hand rubbing" ya da "hand sanding". Buna karşılık olarak perdahlamayı kullanmayı düşündüm ama vazgeçtim çünkü perdahlama yüzeyi pürüssüzleşme anlamına geliyor, ancak polisajla aynı anlama geliyor, ingilizcesi "burnishing". Ancak ülkemizde yine hatalı uygulanan bir konu. Polisaj işlemi için yüzeyin önce iyice hazırlanması gerek, 1000 - 2000 kuma kadar yüzeyin tamamen düzensizliklerden arındırılması lazım. Ülkemizde uygulanan ise taş çatlasa 400 kuma kadar zımparalanmış yüzeyin hatalarını örtmek. Bu özellikle bıçakçılıkta çok yanlış bir uygulama bence. Perdahlama, cilalama ya da polisaj (bence bunlar aynı anlama geliyor) yüzeyi düzleştirmez ama pürüssüzleştirir. Düzleştirme işi çok ince zımparaya kadar kaba izleri yok ederek yüzeyin düzeltilmesi ile yapılmalıdır. Örneğin yaptığınız bıçağı "polisaja göndermek" olayı çizgileri gizlemek için yapılır. Bu polisaj çizgileri gözden gizlese de yok etmez. Perdahlama işinin esası yüzeydeki tepecikleri bükerek çukurlukları kapatması ve çukurluklarla tepeciklerin arasındaki keskin hatları yumuşatması. Ancak bu en hatalı uygulamadır çünkü aslında bıçağın perdahlanmasındaki amaç yüzey alanının gerçek alana yaklaştırılmasıdır. Yani yüzey derin çizgilerle kaplı iken örneğin elimizdeki 10 milimetre kare parçanın yüzey alanı tepecikleri ile çukurları ile 11 milimetre kare olsun. Bu hemen perdahlanırsa yüzey alanı yine 11 milimetre karenin çok az aşağısına, mesela 10.95 milimetre kareye düşecektir, çünkü o küçük tümsek ve çukurlar duruyor olacaktır. Ancak aynı parça 2000 kum zımparaya kadar aşamalı bir şekilde düzleştirildiğinde yüzey alanımız 10.1'lere kadar düşecektir, eğer işlemi doğru yaptıysak. Bunu polisajladığımızda ise yüzey alanımız 10.001'lere kadar düşecek ve gerçekten pürüssüzleşmiş olacaktır. (bu hayali rakkamlar tamamen bilimsellikten uzaktır, ciddiye almayın, yalnızca örnek vermek amaçlı kullandım).

Bu ne demektir? Öncelikle yüzey alanı minimuma inen çeliğimizin su, kimyasallar, yağ vs. ile temas edeceği alan azalmış olur, nemin gizleneceği yer kalmaz ve sonuçta bıçağın ömrü artar. Ayrıca yüzey alanının azalması kesme performansını ciddi biçimde arttırır.
İyi hazırlanmış bıçağımızın istenirse polisaj yapılması sadece birkaç dakika sürer. 3 Dakika bıçağı polisajlamak için çok uzun bir süredir. Bu sürenin azaltılması esastır, çünkü uzun süren polisaj bizim istediğimiz keskin hatları (taşlama eğim kenarı, yivler, "plunge") yok edecektir. Halbuki iyi hazırlanmış yüzeyin polisajlanmasında keçenin sadece bir saniyeliğine dokunması o bölgeyi ayna gibi pürüssüz yapmaya yetecektir. Bu da bizim keskin, usta işi hatlarımıza zarar vermeyecektir.
Bu arada ben iyi hazırlanmış bir bıçağın polisaja tabi tutulmasının gerek olmadığını hep savunurum. Bu şekilde düzgün hazırlanmış yüzey zaten dış etkilere karşı kabaca hazırlanıp polisajlanmış bir yüzeyden kat be kat üstündür. Ayrıca estetik olarak bıçak çok güzel görünür, bu tabii tamamen kişisel görüşüm. Bu tip bitirişe "Saten bitiriş" demek istiyorum izninizle. Bunu düzgün yapmak ve doğru uygulamak tamamen başlı başına bir sanattır. Örneğin ben 20 santimlik bir mutfak bıçağı için sadece saten bitiriş uygulamasında en az 10 ile 20 saatimi harcarım (bu fark tamamen şans ile ilgili, eğer şansıma inatçı bir çizik çıkmadıysa 10 saatte bitirebildiğim oldu)...

Eğer polisaj ("ayna bitiriş" diyebiliriz) yapmayı tercih ediyorsanız yine de bu 10 saati vermezseniz maalesef bıçağın bitiriş kalitesi oldukça düşecektir....
İşte ayna bitirişin büyük ustalarından Jay Fisher'in bıçaklarından biri:
http://www.jayfisher.com/_borders/FOMalakaCabernetJasper10.jpg

Bu da saten bitiriş örneği...
http://www.knifemakersdatabase.com/CustomKnivesGalleries/CustomKnives/BuddyGainesCustomKnives/GainesPearlKnife3-1024.jpg
« Son Düzenleme: 13 Eylül 2009, 16:55:41 Gönderen: Emre Kipmen »

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Ynt: yeni başlayacak olanlara tavsiyeler
« Yanıtla #62 : 13 Eylül 2009, 19:36:26 »
Emre bey tekniklerin ayrıntısına hakim olmadığım için birşey diyemeyeceğim; yine de bir prensip olarak ingilizce terimleri tam karşılamaya çalışmak yerine terim üretme yoluna gidilirese daha verimli sonuç alınabileceğine kaniyim. Misal perdahlamak aynı menevişlemek gibi geniş anlamı olan ve esneyebilen bir kelime; siz nüanslı teknikler veya aşamalar için bunu farklı şekilde evirebilirsiniz; saten perdah, ayna perdah, kaba perdah, ilk perdah, son perdah v.s. gibi...  ;)
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Emre Kipmen

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 456
    • Bıçak Albümüm:
Ynt: yeni başlayacak olanlara tavsiyeler
« Yanıtla #63 : 13 Eylül 2009, 19:48:36 »
Sancar Bey, yine teşekkür ederim. Zaten bir dilde öğrendiğini bir başka dilde kullanmaya çalışınca insanın ağzı aç karna ekşi limon yemiş gibi buruluyor  :-\ Perdah kelimesini sıfatlarla zenginleştirmeyi hiç düşünmemiştim. Hoş bir etki yapıyor, sanırım bunu böyle kullanacağım. Sağolunuz, "bitiriş" kelimesine ısınamamıştım zaten  ;)

Tolga Arıkan

  • Üye
  • *
  • İleti: 29
Ynt: yeni başlayacak olanlara tavsiyeler
« Yanıtla #64 : 16 Eylül 2009, 23:48:43 »
Değerli bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaşan ustalarıma sonsuz teşekkürler ederim. Benim için yeni bir yol açtınız.

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2