Başlarken > Tanışalım - Sohbet Edelim

Bıçakların / kılıçların Değeri:

(1/6) > >>

Emre Kipmen:
Ülkemizde el yapımı bıçak yapımı konusu geride olması dışında insanların genel olarak kaliteye para ayırmadıkları bir gerçek. Örneğin kaliteli bir sandalye 120 - 150 YTL'den başlarken büyük marketlerden vietnam malı filan bir sandalyeyi 41 YTL'ye alıyoruz. Sonuçta aile yadigarı olabilecek bir sandalye yerine 2 yıl sonra dağılacak bir sandalyeye razı olabiliyoruz...

Merak ettiğim ülkemizde konuyla ilgili olan insanların bir buluşma noktası anlamındaki bu forumda bıçakların mali durumunu sizinle tartışmak / konuşmak istedim. Biliyorum "yasak", sonuçta ülkemizin türlü yerlerinde el yapımı işler yapılıyor. Yatağan'dan bir avcı bıçağını bir arkadaşım 20 - 30 YTL civarına almış mesela. Peki 30 santimlik bir avcı bıçağı nasıl 30 lira olur,en azından ben bunun cevabını bilmiyorum (sadece yapımı bir insanın en az 2-3 günlük iş gücüne mal olmuş olmalı, çelik, kabza malzemesi, harcanan elektrik, sarf malzemesi, yapıştırıcı, dükkan maliyeti vs. vs. hiç saymıyorum bile). Bu bana biraz garip geldi arkadaşım bahsettiğinde, benim kişisel olarak böyle bir bıçağı yapmaya kalkıştığımda en aşağı 80 YTL civarı çıplak maliyetim var. İnsanlar nasıl bu fiyatlara satabiliyorlar  ??? ???

Metin Sakin:
Benzer bir şekilde boynuz saplı sivas çakısı veya bursa çakılarından 5-6 liraya aldım.
Bana öyle geliyoki bunu üretenlerde bi şekilde olayı seriye dökmüştür ayrıntılara dikkat edince özensizliği görmek kolay eminim bi günde 10 larca çıkarıyolardır.

Aslında bence onlarca özensiz ürün yerine 5 tane güzel iş yapsalar daha iyi olurmuş gibi geliyo .

Bunun yanında bilmiyorum isim vermek kötü mü ama bora bıçak diye bi firmanın bıçakları pek ucuz değil ama sonuçları çok daha özenli gibi geliyo bana .

Yani en azından Bursa'da bıçakçılar çarşısını dolaştığımda el işi yerli ve özenli bıçaklarda bulabilmek isterdim yüzlerce ekmek bıçağı ve saplarında kıymıkları bile duran geometrisi bozuk el işi çakılar arasında...

Ejder Uçar:
Emre, kesinlikle haklısın!
Arkadaşının aldığı bıçak turistler için yapılan demir parçalarındandır diye tahmin ediyorum.
Aynı durumla ben Çanakkale'de karşılaştım.Bir yanda bir dükkan; büyüklüklerine göre 110-150 lira arası fiyatlarda bıçaklar satıyor diğer yanda 20-30 liralık keskinleştirilmiş ve süslenmiş demirler satan bol miktarda dükkan mevcuttu.

Emre Kipmen:
Şimdi düşününce herhalde ben de 20 liraya satılabilecek bıçak yapabilirim gibi geldi, ancak asla yapmam o ayrı...
Bora bıçaklarının tiplerini ve fiyatlarını incelemiştim... Eeeeh ! Bence o fiyata seri üretim aynı kalıptan çıkmış, üçüncü kalite kabza ikinci kalite çelik... Piyasadaki boşluktan kaymak yiyorlar diyebilirim. Eğer ortada kaliteli işler çıkaran el yapımcısı ustalar olsa fiyatlarını yarıya veya 3 te bire indirmek zorunda kalırlardı... Şu anda aslında rakipsizler. Rakipsizlik kalite düşüklüğüne ve fiyat fahişliğine neden olur. Gördüğüm 200 liralık B*ra bıçakları yerine 30 liralık işi alırım daha iyi, 200 lirayı hakeden pek birşey yok gibi geliyor bana...

Ejder Uçar:
Aslında çok güzel bir konu, hep merak etmişimdir; siz değerli ustalarımız emeğinize ( ülkemizde el yapımı bıçak satışı yasal olsaydı ) paha biçecek olsanız, bıçaklarınızda işçilik için alacağınız mimimum fiyat ne olurudu ?

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git