Yok. Bu bıçağın ağzı saptan itibaren bir süre düz gidip uca doğru da tatlı bir kavisle gitmeli.
Neden dersen
bir kamışı açarken
Önce kalemtıraşın düz kısmı ile kalemi açıyorsun. Doğru açılınca açılan uçta badem şeklini göreceksin.
Sonra kalemtıraşın ucu ile ortasına yarık yapıyorsun.
En son olarak da kalemtıraşın uçtaki keskin kavisi ile kalemin ucunu gereken bir açıda kıtlatıyorsun, Aslında kıtlatmayı bıçağın düz olan kısmı ile yapmak belki de daha yaygın bir yöntem ama ben eşim bu şekilde yaptığından böyle gösterdim. Her iki usulde de öne bükülen bir ağız çok uygun düşmeyecektir.
Yarık açmak için de kalemtıraş ağzın yukarı bükülmüş olması gerekir
İnternetten bazı kalemtıraş örnekleri:
(Ref.:
http://www.antikalar.com/v2/konu/konu0303-1.asp)
(Ref.:
http://www.antikalar.com/v2/pub/th.asp)
NOT: Bunların bazıları daha özel amaçlı olabilir. Kimisi sadece kalem açmak için, kimisi kıtlatmak, kimisi de düzeltme (tashih) için olabilir. Örneğin, eğer görünüyorsa ilk fotodaki yaprak biçimli olanı tashih kalemidir.