Genel Konular > Koleksiyon ve Antika

Kolleksiyon

(1/14) > >>

Aydin Yüksel:
Arkadaslar satin almak istedigim bazi kiliclar var. Resimlerini gönderiyorum. Amatör bir kolleksiyoner oldugum icin fazlaca bir bilgim yok, bilenlerin yada fikir yürütebilecek arkadaslarin bilgilerine ihtiyacim var. Tüm resimler tek mesaja sigmaz ise ardindan digerlerini yollarim.
Aydin

Aydin Yüksel:
Diger kilic

HalitDogan:
Aydın Bey, yatağanlar çok güzel, tebrik ederim.

Mesajlarınızı tek başlık altında birleştirdim.  Göndermek istediğiniz başka resimler de olursa, onları da bu başlığın altına gönderin lütfen.

Selamlar..

Selim Atalay:
Elinize sağlık çok güzel bir konu açmışsınız.Koleksiyon konusunda genel iki eğilim var bunlardan birincisi imitasyon veya replika diyebileceğimizkılıçlar ki dünya üzeride pek çok üretici mevcut bunlarda orjinale sadık modellerden fantastik modellere kadar pek çok seçenek var nispeten daha kolay işin maddiyatına gelince abd de bazı firmaların ateşli bir silahdan da pahalı modellerde var.Tabi ki bunlarda da alırken uzmanlık gerekiyor ama koruma noktasında daha rahattır diye düşünüyorum.

İkinci kısımsa(bence zor olan) antika modelleri almak.Bunlarda ekspertizlik nasıl yapılır neye göre değğerlidir.Bazı kılıçlar neredeyse pas yığını ama istenen rakamlar uçuk olabiliyor.Bu pas tabakasını kimyasallarla kaldırmak mümkünmüdür doğrumudur.Ayrıca diğer etmenler nedir.Tabiki bazı şeyler çok ciddi bilgi birikimi gerektirir(meşhur bir ustanın kendi stilinde değil başka bir stiile çalıştığı tek olan parçalar gibi)

Bunu dışında nelere dikkat edilmeli ne değer verilmeli.Ayrıca ülkemizde bu konuda ciddi eksperler varmıdır.?Ayrıca aldık korumak için neler yapmalıyız.Mesela pek çok çelikte işe yarayan elektro polisaj korumak için yeterli olur mu?

Bunların dışında işin birde yasal boyutu var özellikle yurtdışından kılıç getirme noktasında tam bir keşmekeş var.Bir yasa var o da getir de demiyor getirmede demiyor.Pek çok gümrük olayında olduğu gibi yine memurun insiyatifine kalıyor.

Bu soruları yanıtlarsak sanırım çok faydalı olacaktır.Teşekkürler :D

Sancar Özer:
Selim Beyin de dediği gibi ekspertiz birçok boyutu, derinliği olan bambaşka bir uzmanlık alanı.  lakin tamamen bir amatörkılıçsever olarak mevcut resimlere baktığımda aklıma gelenleri söylemem gerekirse:

Aydın bey ilk yatağanın kabza ve kındaki tezyinatı yüksek kalitede olmasına rağmen namlu üzerindeki bezeme hem teknik hem sanat açısından çok zayıf. bu da bana namlu tezyinatının orjinal olmadığı daha sonra yapıldığı ihtimalini düşündürdü. O yüzden silahın orjinalitesi sizin için önemliyse bu durumu da göz önünde bulundurun. eğer bu sonradan yapılmış olması muhtemelnamlu bezemesindeki kartuşta bulunan kitabeye göre bir tarihleme ve bunun neticesinde fiyatlandırma yapılıyorsa bu nokta daha da önem kazanıyor. İlk silah "balkan yatağanı" olarak geçiyor lakin benim gördüğüm balkan işi yatağanlar özellikle de 17.yüzyıldan sonraya ait olanlar biçim olarak yatağandan çok uzun bıçakları      (özellikle de türkistan bıçaklarını) andırır; "S" kıvrımı yok denecek kadar azdır. ikinci silahın tezyinatı çokdahabaşarılıve otantik görünüyor. Lakin unutmamak gereken bir husus da şu ki; Rusya ve Hindistan'da gerçeğinden ayırılamayacak kalitede osmanlı silahı kopyaları üretildiğini duyuyoruz,böyle "sahte osmanlısilahı" sektörü oluşmuş durumda. o yüzden ben genelde gerçek olamayacakkadar iyi, çil durumda ve sultan silahhanesine yakışacak zenginlikte bezeli silahlar gördüğümde şüpheye düşüyorum. günümüzde batıda popüler bir form olduğu için özellikle böyle şahane bezeli yatağanlar çok üretiliyor buralarda. halbuki genlede daha halk tipi bir silah olduğu için gerçek osmanlı yatağanlarının sade örneklerinin daha çok kalmış olması gerekirdiye düşünüyorum. lakin avrupa piyasasında maşallah yüzlerce böyle saraydan gibi çıkmış duran yatağanlar mevcut ??? O yüzden özellkle de internet üzerinden yapılacak alışverişlerde azamiderecede dikkatli olmak gerektiğini düşünüyorum.

Resmlşer birazküçük ama eğer silahların üzeindeki kitabeleri sökebilecek üyelerimiz mevcutsa belki bu silahların yeri ve tarihi hakkında biraz daha bilgi sahibi olabiliriz.  ;)

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git