-
TÜRK BURGUSU
(http://farm5.static.flickr.com/4130/5054035608_60dc9950b1.jpg)
Yıllar önce bir Viking kılıcının üzerinde gördüm bu desenleri. İlk olarak nasıl yapıldığını araştırdım, çünkü çok değişik gelmişti gözüme, konuya ilgi duyan biri için çok merak uyandırıcıydı. Daha sonra bu desenlerin yapılışını ve evveliyatını araştırınca, batılıların bile bu desene Türk burgusu ( Turkish twist ) dediklerini gördüm ve çok şaşırmıştım. Türk adını taşıyan bir teknik ve bundan haberimiz bile yoktu...
Türk burgusuyla yapılmış bir Türk kılıcı....
(http://farm5.static.flickr.com/4152/5053416095_aed1c674b5.jpg)
(http://farm5.static.flickr.com/4106/5054035818_c63b5b2585.jpg)
-
Yapılışını araştırırken fark ettim ki diğer teknikler de olduğu gibi iki farklı karbon oranına sahip çeliğin ocak kaynağı ile kaynatılması ile başlıyor olay, daha sonra bu çelikler uzatılıp uzun kare şeklinde tellere dönüştürülüyor ve buruluyorlar. daha sonra ise bu burgulu tellerin üst üste konup ocak kaynağı ile kaynatılması ile elde edilen lamalardan kılıç ve bıçak yapılıyor.
Bu burma hareketi ile sıralı olan desenler daha karmaşık ve güzel bir hal alıyor. İşte bu burma hareketi ile yapılan işlere de Türk burgusu deniyor.
(http://www.kemalelitemiz.com/images/Damascus/damas_celik_11.jpg)
Türk burgusu tekniği kullanılarak yapılan bir kılıcın imalat aşaması resimleri (Grégory Delaunay http://www.elfic.fr/anglais/pages/presentation.htm (http://www.elfic.fr/anglais/pages/presentation.htm))
(http://www.elfic.fr/scrimimages/viking/viking2.jpg)
(http://www.elfic.fr/scrimimages/viking/viking3.jpg)
(http://www.elfic.fr/scrimimages/viking/viking5.jpg)
(http://www.elfic.fr/scrimimages/viking/viking6.jpg)
(http://www.elfic.fr/scrimimages/viking/viking8.jpg)
(http://www.elfic.fr/scrimimages/viking/viking9.jpg)
(http://www.elfic.fr/scrimimages/viking/viking10.jpg)
(http://www.elfic.fr/scrimimages/viking/viking12.jpg)
-
Çok meşhur bir desen olduğunu ilerleyen zamanlarda anladım. Pek çok usta bu tekniği kullanarak bıçaklar yapmış yada bu tekniği referans alarak pek çok desen üretmişti. Öyle ki şuan dünyanın en iyi bıçaklarını yapan ustaların işlerine bir göz atsanız, hemen hemen hepsinin bu teknik ile çalışmış olduklarını görebilirsiniz.
(http://www.kevincaseycustomknives.com/images/uploads/turktwistr.jpg)
(http://www.tomferryknives.com/images/ms_dirk_8x10.jpg)
(http://www.fototime.com/4199E6A571DBF17/orig.jpg)
(http://i2.photobucket.com/albums/y16/loadyourfirearms/rodrigosfreedochuteNdfl5804.jpg)
(http://www.fototime.com/%7BCBB40F7D-CD37-43AB-B1FD-86694CB3DB78%7D/origpict/_Rodrigo-Sfreddo_preface.jpg)
(http://www.arscives.com/mastersofire/images/18-rodrigo-detail.jpg)
-
Burma ile oluşan desenin ilk amacı görsellik olmayıp çeliğin kalitesin arttırılmasıydı, ama oluşan desenle birlikte görsel olarak kazanılan beğeni, bu tekniğin yayılmasına yol açmış olmalı ki tüm dünyada bu teknikle üretilmiş eserlere rastlayabiliyoruz.
Yine bu teknik ile yapılmış sarma tüfek namluları görmekte mümkün,
(http://pic20.picturetrail.com/VOL1373/6511424/20091342/383972355.jpg)
(http://pic20.picturetrail.com/VOL1373/6511424/20091342/303622891.jpg)
(http://i27.photobucket.com/albums/c181/tintype1/Damas/3rods_on_mandrel.jpg)
(http://pic20.picturetrail.com/VOL1373/6511424/19228742/307997115.jpg)
(http://pic20.picturetrail.com/VOL1373/6511424/19228742/307997113.jpg)
(http://pic20.picturetrail.com/VOL1373/6511424/17067005/386934054.jpg)
(http://pic20.picturetrail.com/VOL1373/6511424/17067005/303255765.jpg)
Şuanda Dünya üzerinde bu yapılan işe farklı isimler verilse de genelde Türk burgusu denmesinin asıl nedeni bu tekniğin ilk kez Türkler tarafından bulunmuş ve kullanılmış bir teknik olmasıdır.
Unuttuğumuz yada unutturulmaya çalışılan tarihimizden çok güzel bir el işi tekniği ve tamamen bizim ilgi alanımız içinde. Umarım bizim topraklarımızda doğmuş olan bu zanaat, bir gün tekrar bu topraklarda hayata döner.. -^b
Gökhan BAKLA
-
Harika bilgi dolu bir yazı olmuş bu Gökhan. Önerim biraz uzatıp teknik ayrıntılarını da vererek makale formatında yeniden yazman ve bu yazının da Kayahan bey tarafından resimlerle birlikte sitenin makaleler kısmına eklenmesidir. -^b
-
DIMIŞKİ nin bizdeki ilk ustasından nefis bir dımışki sunumu . Eline emeğine sağlık Gökhan ustam. Bizce çok az bilinen hatta kimimizce hiç bilinmeyen çok uzak sularda önümüzü de uzağı da geçmişi de hakkıyla görmemizi sağlayan enfes bir aydınlanma turu sunmuşsun . Makale konusunda Sancara tamamen katılırım . Hatta tüfek namlusu konusunda Osmanlının; dönemin en iyi kalitesini üreterek uzun yıllar başta ingiltere ve diğer avrupa ülkelerine namlu yani son ürün ihracatçısı olarak kaldığını da içeren bilgilerle zenginleşmiş bir makale ile konunun hakkı tam olarak teslim edilmiş olacak . Tekrar eline sağlık.
-
Teşekür ederim Gökhan,
Çok, çok Sağol. Böyle Konuları Tarihimizin unutulmus veya benimsenmemiş taraflardan cıkarıp gün ışıgına tutmak cok ama cok önemli.
Yani bizim bu "Ufacık Dünyamız" olan su Sitemize gelen Misafirlerimizin bunu görüp ve okuması bile bizim Kültürümüze geri gelmis bir Kazanc sayılır bence... Süpersin Gşkhan... -^b -^b -^b
Iki Resim ekliyorum, bunlardamı bu tipten sayılmalı acaba ?
Selamlar ve Saygılar
Mergup
-
Konunun çok kapsamlı bir şekilde hazırlanması gerekliliği konusunda hem fikiriz, yalnız kısıtlı zaman ve imkanlar çerçevesinde genel bilgi verme amaçlı bir yazı hazırlamıştım, zira bu konunun bu güne kadar işlenmiş olması gerekliydi gibi geliyor. :-\
mergup senin resimlerdeki tüfeğin namlusu da sarma namlu, yani aynı yöntemle yapılmış... -^b
-
Gökhan sen makaleyi hazırlyana kadar ben tekniğin ayrıntıları ile alakalı bir iki soru sormak istiyorum müsaadenle. Şimdi iki farklı karbon oranına sahip iki çelik kaynatılıyor ocakta, sonra uzatlılyor, ondan sonra bu uzatılmış teller birbirleriyle mi buruluyor, yoksa ayrı ayrı burulup, bu burgular yanyana döverek mi ocakta kaynatılıyor? Bir de, resimlerde çarkıfelek motifi ile paralel çizgiler ardışık olarak gelen namlular var. Bu nasıl yapılıyor? Bir lama burulup, diğeri düz bırakılarak mı?
En iyisi sen şunu resimlerle adım adım nasıl yapıldığını gösterek anlatsan sana zahmet ;)
-
Sancar ilk kaynatmadan ve uzatmadan sonra elde edilen teller buruluyor ve sonra üst üste konup kaynatılıyor.
ilk olarak iki çelik üst üste konup kaynatılarak uzatılıyor,,,
(http://www.fisk-knives.com/progessive-persian1.jpg)
(http://www.fisk-knives.com/progessive-persian2.jpg)
(http://www.fisk-knives.com/progressive_persian3.jpg)
daha sonra uzatılan bu tel üç eşit parçaya bölünüyor ve bunlardan iki tanesi burulurken bir tanesi burulmadan bırakılıyor. daha sonra bu üç parça, tel yada küçük kaynak puntaları ile birbirine sabitleniyor ve ocak kaynağı ile birleştiriliyor.
(http://www.fisk-knives.com/progressive-persian3.jpg)
(http://www.fisk-knives.com/progessive-persian4.jpg)
(http://www.fisk-knives.com/progressive-persian5.jpg)
-
birleştirilen lama dövülerek bıçak formuna getiriliyor,
(http://www.fisk-knives.com/progressive-persian7.jpg)
bu aşamada bıçağın içinde oluşan desen bu şekildedir.
(http://www.fisk-knives.com/progressive-persian8.jpg)
burmalı olan desenler ile burulmayan çelikteki desenler arasındaki fark bu şekilde oluşuyor.
usta ağızdaki burulmamış lamine desenleri kesici taşla taşlayarak oluk açıyor ve bunları daha sonra sıcak dövme ile düzeltip tekrar zımpara ile temizliyor ve bıçağında olmasını istediği desenleri elde ediyor.
(http://www.fisk-knives.com/progressive-persian9.jpg)
(http://www.fisk-knives.com/progressive-persian10.jpg)
(http://www.fisk-knives.com/progressive-persian11.jpg)
-
burma ile oluşan desen, burma sıklığına ve zımparalama seviyesine göre farklılıklar gösterir, bu sayede de ustalar için desen üretmek ve çeşitlendirmek için geniş bir olanak sunar.
diğer tekniklerle birleştirilerekte uygulanabilen bir yöntem olduğundan hayal gücü ve işçilik açısından ustanın kendini gösterebileceği en en mükemmel işlerden biridir.
bir örnek?
(http://passion-du-damas.com/damas_mosaiques/supernova/img/08.jpg)
(http://passion-du-damas.com/damas_mosaiques/supernova/img/09.jpg)
-
Sağolasın Eylem, çok güzel anlattın. Hakikaten harika bir teknikmiş. Artık bekliyoruz senden bu teknikle yapılmış bir bıçak -^b
-
wow süper... -^b -^b -^b -^b
eline, diline saglik gökhan
-
Sağolasın Eylem, çok güzel anlattın. Hakikaten harika bir teknikmiş. Artık bekliyoruz senden bu teknikle yapılmış bir bıçak -^b
Ha?
-
Eylem mi demişim? ;D ;D Neyse sen de üstüne alın işte, ikiniz de yapın birer Türk burgulu bıçak :D
-
Ocak kaynağı yapacak sıcaklıklara bile çıkamıyorum kardeş. Napçaz şinci?
-
Onu da biz mi bilicez Eylem usta, bulucan artık bir formül ;D
Sahi ocak kaynağı için kaç derece olması gerekiyor? Söz gelimi oksijen kaynağı ile ulaşılamıyor mu bu dereceye?
-
Sancar 1200 C civarı diyebiliriz. çelik açık sarı beyaz-kıvamına gelince ve üzerinden kıvılcımlar çıkmaya başlayınca ocaktan alınır ve kaynak yapılır.
oksijen kaynağı bu derecenin çok üzerilerine çıkabilir ama sadece çok küçük bir alanda tesirli olduğundan bu işlerde kullanılamaz.
bu iş için en iyisi fanlı bir gaz ocağı ya da güçlü bir odun kömürü ocağı bu işler için uygun seçimdir...
-
Sancar, fena halde iş ortamıma benzedi ortam, istiyorsun ama elde olanak var mı sormuyorsun. Ben zaten bunalmışım işte. ???
Sırada çok iş var bu arada... Yapınca paylaşırım.
-
Konu ile ilgili bir yazı ve çalışma hazırlamıştım, ilgilenen olursa diye konunun linkini paylaşayım ;)
http://gokhanbakla.blogspot.com/p/turk.html (http://gokhanbakla.blogspot.com/p/turk.html)