Teknik Konular > Çalışmalarımız

yay çeliginden dovme bıçak

<< < (2/2)

Ejder Uçar:

Merhaba;

Ben çok eskiden beri bıçaklara büyük ilgi duyuyorum, yaklaşık beş seneden beri de kendi gücüm sınırları dahilinde bıçak koleksiyonu yapıyorum.Herzaman kendim bıçak yapabilmek istedim fakat pek güzel sonuçlar alamadım, sonuç olarak markalara ait bıçakları satın almaya ve ülkemiz sınırlarındaki demirci ustalara yaptırmaya yöneldim.Ne yazık ki, rastladığım ustalarımızın birçoğu standart üretimlerinin dışına çıkmaya pek niyetli olmadıkları için, özel bıçak sipariş etmektede pek istediğim sonucu alamadım.Daha fazla uzatıp sizleri sıkmayayım, siz değerli üstadlara danışmak isediğim konu; daha önce araba makas çeliğinden bir bıçak yapmaya yeltendim.İnternetten yaptığım araştırmalar sonucu tahminimden çok daha karmaşık bir işe giriştiğimi anladım fakat sonlandırmak istediğimden devam ettim.Sonuç olarak bir bıçak ortaya çıktı fakat birtürlü anlam veremediğim biçimde, bıçağın ağzını keskinleştirmeye çalıştıkça belli bir düzeyden sonra bıçağın ağız kısmı adeta çelik talaşlar gibi küçük yapraklar halinde birkaç el darbesiyle dökülüyor ve kopuyordu.Şunu belirtmek isterimki, bıçak kesme işlemleri sonucu kolay kolay körelmiyor, tahta bir tokmak yardımıyla ağaç kütükleri kesme işlemi
sonrası bile ilk keskinliğini hemen hemen koruyor.Ancak asla marka bıçaklarımda ki keskinliğe ulaşmadı.
Bu sorun makas çeliklerine ait bir durum mu ? Yoksa tamamen benim acemiliğim mi ?

saygılar...

Gökhan Bakla:
Ejder bey bıçağa su verdiniz mi?
Ayrıca bıçak kullanıldıktan sonrada keskinliğini koruyorsa çelikteki sertlik yeterli olmalı. Ama aklıma takıldı.
Keskin yüzde bileme sonucu oluşan çapakların sebebi de dar bir açıyla bilemeniz olabilir. Bu sitede bileme açılarıyla ilgili daha önce de yazılar yazılmıştı. Orada bu bilgiler daha ayrıntılı bir şekilde var tabii ama 20 ile 25 derecelik bir acı ile bilerseniz ve kullandığınız zımparanın  kum numarasını düşürürseniz. Bu sorunu büyük ihtimalle aşmış olursunuz.

Sancar Özer:
Ejder bey sorunuzu biraz daha açabilirseniz sanırım daha kapsamlı cevaplar alabilirsiniz. Örneğin bıçağı talaşlı üretim tarzı ile mi, yoksa ocakta kızdırıp dövmek suretiyle mi biçimlendirdiniz? Su verme ve tavlama işlemlerinden geçirdiniz mi, perdahlama(cila, yüzey pürüsüzleştirme) ve bilemeyi ne surette ve hangi aletleri kullanarak yaptınız? Bu gibi hususlarda daha etraflı malumat verebilirseniz forumumuzdaki üstad sanatkar dostlarımız da size bu yolda birçok faydalı bilgiler ve önemli ipuçları verebilir kanaatindeyim.  ;)

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git