CebehaneForum

Genel Konular => Koleksiyon ve Antika => Konuyu başlatan: Gokmen Altinkulp - 18 Temmuz 2011, 13:47:52

Başlık: Kard?
Gönderen: Gokmen Altinkulp - 18 Temmuz 2011, 13:47:52
Selam herkese

bir terim konusunda size danışmak istedim.
Yabancıların 'Kard' dedikleri Osmanlı bıçakları çok yaygın antikacılarda.
Birkaç örnek:
http://www.caravanacollection.com/?project_cat=turkey (http://www.caravanacollection.com/?project_cat=turkey)
http://www.iamm.org.my/i_gal/wp-content/uploads/2009/02/13.jpg (http://www.iamm.org.my/i_gal/wp-content/uploads/2009/02/13.jpg)

namlu ince ve uzun, çoğu zaman dımışkıdan, kabza yuvarlak, genelde yeşimden.
Diğer kama, hançer vs'den çok farklı bu tip.
Hatta IIIcü Selim'in bıçağı diye bir başlık var burada, yine bu tip bıçaktan.

SORU: Bunun Türkçe terimi nedir? Daha fazla bilgisi olan var mı? Bıçağın özelliği nedir? Savaşta veya dövüş için kullanılan bir bıçak mıdır yoksa (abartılı misalimi affedin) meyve soymak için midir?

Bariz belli olan şu ki statü objesidir süslü püslü çünkü.

Selamlar ve teşekkürler

Gökmen
Başlık: Ynt: Kard?
Gönderen: Sancar Özer - 18 Temmuz 2011, 14:31:01
Kard terimi Farsça, İranlı komşularımızın bu tip bıçağı kendilerine maletme uğraşlarının bir sonucu olarak popülerleşen bir terim. Türkçede bu tip bıçağa bildiğim kadarıyla kısaca "bıçak" deniyor; hançer, saldırma, sivri, gaddare, kıngırak ve kama gibi saha büyük ve özel tip bıçaklardan farklı olarak. Yöresel bıçaklarımız içinde bu tipin daha basitleşmiş varyasyonları bolca mevcut dikkat ederseniz. Doğu Türkistan'dan Balkanlara değin çeşitli boy ve ebatta örneği vardır. Taa bronz çağına inen bir form gelişimi de takip edilebilir bu formun.

Türk bıçaklarının temelde namlu başlangıcı yatağanlardaki gibi bir tırnakla vurgulanmış olan ve daha düz ve üçgen kesitli iki tipi mevcut denilebilir. Farisi dostlarımız daha az vurgulu ve namlusu biraz daha düz ve üçgen formda olan tipi ayıtıp bu adı vermiş lakin bu da kesin bir ayrım değil zira nerdeyse küçük birer yatağan, yani saldırma haline gelmiş bıçaklara da kard denildiğini gördüm.

Kullanımı hakkında spekülasyon örme zırh delmek için tasarlandığı yolundaysa da ben şüpheliyim. Tüm diğer kesici silahlar gibi çok amaçlı denilebilir bence. Ama tabiki aynı formda yemek bıçağı da yapılmıştır, savaş bıçağı da...

Süsüne gelince, silah süslemek (özellikle de sahibi statü sahibiyse) bizde eski ve yaygın bir gelenek ama en süslü silah bile tüm işlevini yerine getirebilecek biçimde yapılırdı. Günümüz araştırmacılarının biraz süslü silaha hemen "Tören silahı" yakıştırması yapmasını yanlış buluyorum. En süslü silahları bile savaşta kullandıkları, yabancıların savaşta bizden ganimet olarak ele geçirdikleri silahlardan malumdur.
Başlık: Ynt: Kard?
Gönderen: Eylem Cengiz - 18 Temmuz 2011, 17:46:09
Türk bıçağını kard diye adlandırmaları saçma olmuş. Normalde pichoq, pichaq falan diyorlar dilleri döndüğünce...
Başlık: Ynt: Kard?
Gönderen: Gokmen Altinkulp - 19 Temmuz 2011, 15:12:11
bilgiler için teşekkürler. Peki biz bıçak diyelim o zaman, gerçi biraz yanıltıcı, çünkü bu bir üst terim gibi.
bugün her bıçağa bıçak diyoruz, aynı kılıç terimi gibi.

Minyatürlere de baktım ama hep hançer taşıyorlar, bu tip bıçak taşıyanı hiç görmedim.

Bu arada Kult of Athena'dan bu tip bıçağı ısmarladım bir kaç gün önce, yeni kın yapıp kadife ve taşlarla süslemeyi düşünüyorum. Kabzasının ucuna da bir taş koyacağım bakalım..
http://www.kultofathena.com/product.asp?item=400076&name=Persian+Kard+with+Damascus+Blade (http://www.kultofathena.com/product.asp?item=400076&name=Persian+Kard+with+Damascus+Blade)

bazı internette bulabildiğim bıçak ve hançer fotoğraflarını burada topladım, uzunluk bilgisini de eklemeye çalıştım, toplam 300 fotoğraf: https://picasaweb.google.com/TurkishArchers/HancerlerBCaklar# (https://picasaweb.google.com/TurkishArchers/HancerlerBCaklar#)

İnsan bunlara baktıkça ağzı açık kalıyor. Ne güzel işçilik bu, ne güzel dımışkı desenleri var namlularda, ne güzel bir kültürün mirası bunlar.....

selamlar sevgiler

Gökmen
Başlık: Ynt: Kard?
Gönderen: Bekir Çankırı - 19 Temmuz 2011, 19:19:28
Türk  bıçak  formu  arayışlarına  yol gösterip  ışık tutacak  çok  kıymetli  bir  derleme  Gökmen bey  .
Elinize  emeğinize  sağlık  ve çok  teşekkürler  .