* Eveet, ikinci tur için sıvayalım kolları bakalım. Bittiğinde bıçaklığa yaklaşmış bir taslağımız olacak.
Önce Malzemeler: 1) Lama, yarım yuvarlak ve büyükçe bir yuvarlak eğe. (Lama ve yarım yuvarlak olanın hem kalın hem ince dişlisinden olursa, perdahtan önce ince dişli olanlarla zımpara işimizi kolaylaştırırız.)
2) 2 adet ağaç takoz (biraz büyük ya da küçük ölçülerde olabilir.)
3) 4 adet işkence (büyüklü küçüklü daha iyi ama aynı ölçülerde de olabilir.)
*
Öncelikle eğe kullanırken kitaplarda yazan bilgiler: 1) Eğe sapının arkasını başparmak ayasına dayayın.
2) Dört parmakla alttan kavrayın.
3) Başparmakla üstten bastırın.
* Eğe ucunu ya diğer elinizin üstten başparmak, alttan işaret ve orta parmağıyla tutarak ya da başparmağın avuçtaki yumuşak kısmıyla bastırın.
* Bu şekilde tuttuğunuz eğeyi sap ve uca eşit kuvvetle basarak ve yere paralel düz bir hattı koruyarak bıçak üzerinden talaş kaldırmaya başlayın.
* Hadi çekicin de doğru kullanımını gösterip aradan çıkaralım (perçinde işimize yarayacak)
* Kaba taslağın kaba çapakları birkaç şekilde düzeltilir:
1) Taşlama motorunda
2) Şerit zımparada.
*3 - Mengene ya da tahta takozlar arasında eğelemek. En çok zaman ve enerji gerektiren eğelemedir. Ancak eğe üzerindeki kontrolünüz arttığı oranda çeliğe sözünüzü dinletir, hatta ona hükmedersiniz. Buna da usta olmak denir.
* Bu çalışmanın sonunda ödülünüz: Kenardaki matkap tırtıklarından temizlenmiş, bıçaklığa doğru emin adımlarla taşıdığınız çeliğiniz olacak.
* Şimdi düzgün eğelenmiş namlunun sırtı ve kesici ağız olacak kısmını, kalın uçlu keçeli kalem ya da kalıp marka boyası ile boyayın.
* Bir kumpası saç kalınlığınızın yarısı kadar açarak bir ağızını namlunun dışına değdirip, diğer ağızın uçtaki keskince kenarıyla tam orta noktayı çizerek işaretleyin. (hem sırta hem de kesici ağız kısmına aynı çizgiyi devam ettirin.)
* Şimdi kesici ağzın saptan sonraki ilk başlangıç noktasını belirlemek için bir başlangıç oluğu açacağız. Bunun için ya benim "oluk kılavuzu" dediğim aparatı ya da yine vidalanmış iki takozu kullanabiliriz.
* Başlangıç oluğu için oluşacak oluğun eksenine gelecek bir çizgi çizin ve yuvarlak eğenin çapının yarısı kadar sapa doğru geriden kılavuzu bağlayın. Bu işlemi yapacağınız eğenizi olabildiğince kalın çaplı seçin. Oluk ne kadar geniş olursa, kesici ağız açılırken düz eğe ile o kadar rahat çalışacaksınız. Bir de bitmiş bıçakta en dikkat çeken ve hoşa giden görüntü, kesici ağzın düz yüzeyinin tam burada temiz, çiziksiz ve doğal bir kavisle bitirilmesindeki ustalığınız olacaktır. Dikkat ve emeğinizi burada yoğunlaştırarak hakkından gelirsiniz.
* Oluğumuzu da namlunun her iki yüzüne açtıktan sonra yine keçeli kalem ya da marka boyasıyla boyayıp, kumpas ucuyla ağız açısının sırta yakın sınırını oluk üst noktasından başlayıp uca kadar devam ederek çizin. Şimdi saptaki perçin deliklerini ilk seçtiğiniz modelinizdeki noktalardan nokta vurarak işaretleyip delebiliriz.
* Ağız açısının eğelenmesinde kolay yol, eğer bıçakçı mengeneniz yoksa bir tahta takozdan yardım istemektir. Sap deliklerinden vidaladığınız çelikle birlikte sağlam bir zemine işkenceyle bağlayın.
* Ağız açımızın alt sınırı, oluğun kavis dibi üst sınırı namludaki sırta yakın çizgimizdir. Eğeyi kontrollü kullanarak telaşsız bir tempoyla talaş kaldırmaya başlayın.
* İnişli çıkışlı ve dalgalı olmayan düz bir yüzey eğelemek için eğeyi tek yönlü kullanmayın. Bir tur 90° dik geçtikten sonra aynı yüzeye bir sağdan 45°, sonra da soldan 45° geçin. Oluşan eğeleme çizgileri size hemen bir önceki yönde tümsek ya da çukur olan yerleri gösterecek ve düzeltme imkanı verecektir.
* Arada bir eğeyi böyle tutup "açkı" yaparak dördüncü bir eksenden de talaş kaldırırsanız yüzeyde hata ihtimali neredeyse kalmaz.