Genel Konular > Koleksiyon ve Antika

2.Beyazıt dönemi yatağan

(1/2) > >>

Bahadır Soydan:
Daha önce paylaşıldı mı bilmiyorum. Doha İslami sanatlar Müzesinden, Akşehirli Kemal oğlu Mustafa usta imalatı ve altın koşumlu olduğu yazılan yatağan. Sap formu özellikle çok ilginç. Topkapı sarayındaki Ahmet Tekelü imalatı Kanuni dönemi, çoğunlukla günümüze ulaşan en eski yatağan örneği diye bilinen eserden 20-30 yıl daha eski.

http://markshanejohnsonphoto.smugmug.com/Travel/Museum-of-Islamic-Art-Doha/11566406_czPtPD/1097976355_PhwjH#!i=815616699&k=g2kEL&lb=1&s=A

Eylem Cengiz:
Link güzelmiş. yatağan da ilginç. Acaba yüksük gibi olan o kabza başı orjinal mi yoksa sonradan yapılan bir değişiklik mi?


(Ref.: )

Yatağana yeniden bakınca iki önemli ve sonuçta beni çok şaşırtan ayrıntıyı fark ettim.

Birincisi, yatağanın ucunun bir çok yatağan hatta kılıca göre daha ince, sivri bitmesi. Bu bana Topkapı Müzesi'nde sergilenen Fatih'in kılıcını hatırlattı. O kılıç aynı duvardaki diğer kılıçlara göre saplamaya daha elverişli bir uçla sonlanıyordu.

İkincisi de bu kılıç üstündeki hat. Hafızam çok da iyi çalışmıyor; bana oyun da oynuyor olabilir ama yukardaki benzerliği düşününce bu yatağandaki altın hattın hem o bahsi geçen kılıçtaki hem de Fatih'e ait olan diğer kılıçtakilere benzediğini fark ettim.

Bu kılıcı Fatih sağlığında sipariş etmiş ancak kılıc yapılırken vefat etmiş olabilir mi acaba? Eğer kılıca hattın çekilmesinden önce Bayezid-i sani iktidara geldiyse bu bence mümkün olabilir. Bu sayede üzerinde Bayezid'in adı geçen ancak fikir babası Fatih olan bir kılıç doğmuş olabilir.

Tabi bu durumda Fatih'in kılıçlarının fotoğraflarını alıp karşılaştırmak, kılıçların ustalarının kim olduğunu öğrenmek faydalı olabilir.

Ne dersiniz, olabilir mi?

Eylem Cengiz:
Bu gün Doha museum islamic art'ı gezdim. Bu kılıçla ilgili konuyu kurcalamak istedim. Kılıç maalesef sergilenmiyordu. Kurator'un mailini aldım. Kılıcın yerini, durumunu soracağım ve bu kalıcın Fatih'in kılıçları ile benzerliğini soracağım.

Kılıç müzenin katalogunda hala var. Umarım kılıcı bulabilirim.

Eylem Cengiz:
Arkadaşlar Fatih'in Topkapı Sarayın'nda sergilenen kılıçlarının fotoğraflarına ihtiyacım var.

Bahsettiğim kılıçlar silah bölümünün düzenlemesinden sonraki halde birlikte sergilenmekte olan Roma kılıcı tipli düz kılıç ve onun altında ya da üstündeki yalmanlı türk kılıcı. Özellikle de türk kılıcı.

Sancar Özer:




Aynı forma ama daha hafif ve ortası altın çakma yazı bordürlü hafif eğri ve yalmanlı bir kılıç ile üçgen kesitli uzun bir süngü de vardır bu silah takımına ait ama onların resmini nedense bulamadım. Bulunca eklerim ;)

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git