Genel Konular > Koleksiyon ve Antika

Osmanlı tarihimizde Silahlar...

<< < (30/30)

Mergup Özkan:
Osmanli oldugu kesin...

bu Konuda bu kadar emin olabilirim, cünki sunuma koyan ve tanitan  "Kaynak" cok güvenilir ve 1974 senesinden beri bu Is ile ugrasan bir Zat ayni anda Kolleksiyoner bir Antikaci ve Sanat tarihcisi..ve bu parcaya benzer bir cok Osmanli Kolleksiyonlarinda böyle Parcalar gördüm ben Avrupa Müzelerinde. (resim 1 Fotomontaj yaptim, resim 2 ve resim 3 )

Senin söyledigin Alman Av Kiliclari yani "Hirschfänger" 1:1 tercüme olarak "Geyik tutan" dir ama asil "Geyik vuran" desek daha dogru olur...) tarz olarak daha degisikdir. ( resim 4)
 

Senin bu ilk Kilinca yani bir Bilgin veya Yorumun yokmu anlaminda sordun ?

Sancar Özer:
Mergup, alman av kılıcı derken özellikle 1600lü yıllarda görülen kıvrık formlu örnekleri kastetmiştim. Tabii bunlar da Barok döneme ait Türk etkili örneklerdir. ;)

Bu kılıcın namlu uç kısmının(süvre veyahut sivri olarak bilinene kısım) geometrisi, özellikle de sırtla ağzın birleştiği açı bana bu tipte gördüğüm bazı örnekleri hatırlatıyor. Osmanlı kılıçlarında bu tipte bir açı ben pek görmedim. Ayrıca sırt yalmanında mahmuz bulunmaması, namlunun boyun kısmında daralma olmaması gibi Osmanlı örneklerinde pek görülmeyen başka orjinal özelliklere haiz. Ayrıca namlunun eğimi de homojen yani kabzanın bitiş yerinden uca kadar yaya gibi aynı açı ile kıvrılıyor, halbuki Osmanlı örneklerinde genellikle eğim kılıcın üçte birlik noktasından sonra yani boyun bölümünde başlar. Tüm bu ve başka küçük nüanslar(balçak uçlarının büyüklüğü gibi) bana bu kılıcın Türk tipinde yapılmış bir Orta-Batı Avrupa(Alman, Avusturya veya Flaman gibi, zira Leh, Slav veya Macar tarzı Osmanlı ile daha fazal iletişim içinde olduklarından biraz daha farklı) silahı intibaı uyandırdı. Tabi özgün bir Osmanlı örneği olması da gayet mümkün. :)

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git