Hüseyin Bey,
Bir çelikte ısıl işlemin mantığı çok farklı olabilir. Örneğin yumuşatma için yapılabilir bildiğiniz gibi, ya da menevişleme de ısıl işlemdir, su verme de. Öncelikle çeliğin iç yapısı hakkında temel bazı şeyler bilmelisiniz. Bu biraz kimya ve fizik bilgisi gerektiriyor. Bu konuyu çok güzel bir şekilde Sefa Bey
http://cebehane.com/forum/index.php?topic=33.0 anlatmıştı.
Öncelikle elinizde ne çelik olursa olsun, eğer bıçak yapıyorsanız ulaşmak istediğiniz çelik yapısı çeliğin en sert şekli olan martensit yapıya ulaşmaktır. Bu yapıya ise her çelikte farklı şekillerde ulaşılır. Mesela basit çeliklerde 850 derece civarlarında su ile su verebiliyorken, biraz daha kompleks çeliklerde daha yüksek sıcaklıklarda yağ ile su verilir. Hava çeliklerinde ise çok daha yüksek ısılarda havada kendi halinde soğutularak ulaşılır. Elinizdeki T5 çeliğinde ise işlemin nasıl yapılması gerektiğini tam olarak bilemiyorum ama
eğer AISI T5 çeliği ise sertleştirme ısısı 1200 derecelerdedir. Bu yüksek ısıda da en az 15 dakika kadar beklemesi gerekir. Neden böyle?:
Çünkü çelik içindeki Tungsten, vanadyum, kobalt gibi alaşım elementlerinin sert ve güçlü karbürlerinin çelik yapısı içinde çözünebilmesi için belli bir miktar zamana itiyacı var. Tabii bu çeliği havadan yalıtmadan 1200 derecelere çıkarır ve 15 dakika bekletirseniz elinizde çelikten eser kalmaz, nerdeyse hepsi pasa dönüşür. Bunun için paslanmaz folyo ile kaplama da işe yaramayacaktır çünkü folyolar en fazla 1070 - 1100 derecelere çıkabiliyorlar. Tek secenek argon gazı ile doldurulmuş özel havasız elektrikli ısıl işlem fırınları. Bu tarz bir ısıl işlen yapan bir yer de genelde çok pahalıya çıkar.
Diyelim ki 1200 dereceye çıkabildik, oksijeni de bir şekilde kesip havasız bir ortamda bekletebildik (ki bunlar eminim biliyorsunuzdur çok gelişmiş ısıl işlem fırınları veya tuz banyoları gerektirir). Bunun su vermesinde en mantıklı yaplaşım alminyum ya da çelik plakalar arasında preslenerek soğutulmasıdır, bu sayede bıçaklarda bükülme olmayacaktır. Bu da söylediğiniz miktarlarda bıçakta uygulanabilir bir yöntem değil. Açıkçası ben olsam bu çeliği kullanmazdım bıçakçılıkta çünkü hem çelik ne yaparsanız yapın çok kırılgan olacaktır, hem de körleşen bir bıçağı keskinleştirmek bir bıçak kullanıcısı için çok çok zor olacaktır, elmastan başka pek bir takım bu çeliği sert haliyle işleyemez...
Açıkçası T5 çeliği yatağanda neden kullanılıyor anlayabilmiş değilim. Eğer Abdurrahman Bey'in bana yolladığı bu çelik ise sanırım üstünde testler yapabilirim. Belki size yararlı olabilir bulgularım...
Sorunuz olursa çekinmeden sorunuz..