Teknik Konular > Çalışmalarımız

DAMASTEEL BIÇAK

(1/4) > >>

Gökhan Bakla:
Arkadaşlar, Kayahan bey tatilde beni ziyarete geldi,

Geldiğinde de damasteel bir parça çelik getirdi. Bizde bu parçayı hem denemek hem de güzel bir bıçak yapmak üzere çalışmaya başladık.( Damasteel dünyada dımışkı çelik üretip satan ve bu işi en iyi yapan şirketlerden biri. ) Kayahan beyle bir günde ne kadar iş yapılabiliyorsa yapmaya çalıştık. Daha sonra işi ben devraldım.

Lama şeklinde bir çelik getirmişti, ilk olarak bu çeliğin sapa girecek kısmını gaz ocağında ısıtarak ve döverek uzattık. Daha sonrada nasıl bir yüz yapacağımıza karar verip, şerit zımpara ve kesici taşla bıçağa ana hatlarını kazandırdık. Parça kısa olduğu için sapın yarısına kadar döverek uzatmıştık, yarısından sonrada başka bir parça ilave ederek sonuna pafta ile diş açtık.

Gökhan Bakla:
Yüzün zımpara işleri yapılarak tüm kusurlar giderildi, daha sonra su vermek için, 1050 derecede 20 dakika ısıtıldı ve yağda soğutuldu. Bu işlem 3 kere tekrar tekrar uygulandı. Temperleme işlemi içinde evdeki elektrikli fırın da 200 derecede yarım saat ısıtılıp suda soğutuldu. Bu işlemde iki kez tekrar edildi. Yüz temizlendi ve sap yapımına geçildi.

Gökhan Bakla:
Sapta pirinç. Bakır, alüminyum, kalın deri ve maun ağacı kullanıldı.

Balçak ve bıçağın sonunu pirinçten hazırladım. (Balçak ve son kısımdaki pirinçte kaynak yoktur) Sapı oluşturan tüm parçaların boyutları ölçülüp, delikleri delindikten sonra sap tamamen bir kez prova ederek topladım. Olabilecek tüm aksaklıkları giderdiğimden emin olduktan sonra biri yapıştırıcı diğeri sertleştiriciden oluşan tutkalı hazırladım.( isim veremiyorum çünkü yıllar önce gelmişti ve sanayide kullanılan bir türmüş. Üzerinde yazı yok. Ama bildiğimiz 404 gibi )

Gökhan Bakla:
Tutkaldan oluşabilecek kirden korumak için yüzü bantla kapatıp, tüm parçaları tutkallayıp yerlerine yerleştirdim, Sapın sonundaki pirinç parçanın içine diş açmıştım. Bu bir somun gibi tüm parçaları sıkarak birleştirdi.
 
Bir gün sonra tutkal tamamen kuruduktan sonrada testere, şerit zımpara ve eğelerin yardımıyla sapa istediğim şekli verdim.

Umarım beğenirsiniz.  Saygılarımla.

Durukan Türe:
elinize saglık,
çok guzel bir çaışma olmus. acaba çelik hangi tur celiklerden olusmuş. ve ne ile asit işlemi uyguladınız.
bir de tek yuzdeki oluk sızın eseriniz mi?

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git