Teknik Konular > Çalışmalarımız

YENİ BIÇAĞIM & ASİTLE HAMON HATTI BELİRGİNLEŞTİRME

(1/3) > >>

Gökhan Bakla:
Merhaba arkadaşlar;

Uzun süredir, yaptığım işlerden örnekler sunmuyordum. Biraz farklı bir bıçak olması bakımından ayrıca Kayahan beyinde isteği üzerine son yaptığım bıçağı sizlerle paylaşmak istedim. Özel istek üzerine başlanmış ve röprodüksiyon amaçlı bir çalışma olmuştur.

Bıçak, 6,5mm kalınlığında, 1070 karbon çeliğinden, talaşlı işlenme ile yapılmıştır. Toplam buyu 25,5cm, yüzün en geniş olduğu yerde 5cm genişliğindedir. Sap kısmında manda boynuzu ve ceviz ağacı kullanılmıştır.

Gökhan Bakla:
Bu kısa bilgilerin ardından, bıçağın farklı olmasının sebebine gelelim, bıçakta su verme sonucu oluşan hamon izlerinin, asitle karartılma sonucunda daha belirgin hale gelmesidir.

Yüksek karbonlu çeliklerde hamon izleri daha belirgin olurken düşük karbonlu çeliklerde pek belli olmaz. Asitle karartma işlemi konusunda çok fazla tecrübem yok. Yalnız hamon yapmak isteyen ve yüksek karbonlu çelik bulamayan arkadaşlar bu tekniği kullanarak düşük karbonlu çeliklerle de hamon elde edebilirler

Gökhan Bakla:
Tesadüf sonucu başıma gelen bu olayın aslında daha önceden de kullanıldığını öğrendiğimde ( Durukan’nında başına gelmiş  ;) ) , deneysel çalışmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım.

Bazen bildik kalıpların dışına çıkmak gerekiyor..

Emre Kipmen:
Gökhan Bey,
Bıçak süper görünüyor. Kesinlikle çok güzel bir geometri yakalamışsınız derim. Manda + ceviz muhteşem uyumlu...
Biraz daha yuvarlatacaksınız herhalde kabza kenarlarını. Eminim biraz daha yuvarlatıp çizikler gidince süper görünecek...

Bir şeyi anlayamadım: Hamon için değişik bir teknik mi uyguladınız. Detaya girmemişsiniz merak ettim. Ne tip asit kullandınız, derişimi nedir? Kil kaplama mı yaptınız yoksa sadece belli bir yere kadar mı bıçağı yağa/suya soktunuz?
Ben daha hiç deneyemedim, elimde uygun çelik olamamasından, detaylı bilgim var konuda ama pratiğini yapmaya can atıyorum...

Eylem Cengiz:
Elinize sağlık, çok güzel olmuş!

Geçende asitle dağlama yöntemini asit yerine çok koyu neskafe ile yapma bahsini okuyunca ben de denedim. Çok iyi bir deneme olmadı ama gerçekten kahve de işe yarıyor.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git