Teknik Konular > Çalışmalarımız

Nessmuk

(1/3) > >>

Emre Kipmen:
Taze bitti  ;D.
D2 çelik, 59 HRC civarı, Bıçağın düz kısımları kumlandı, asitle karartıldı. Kabza değiştirilebilir, turuncu mikarta (pek turuncu olmadı nedense, kullandığım kumaş halbuki açık turuncu idi) ve Thuya (mazı) yumrusu. Siyah havşa baş alyan civatalar, pirinç yuvalar. Kılıf ilk kydex kılıf denemem.

Namlu 14 cm, kabza 11 cm, kalınlık 3.6 mm civarında. Genişlik ise yaklaşık 4.5 cm..

 

Emre Kipmen:
...

Eylem Cengiz:

--- Alıntı yapılan: Emre Kipmen - 07 Kasım 2009, 20:46:08 ---...
turuncu mikarta (pek turuncu olmadı nedense, kullandığım kumaş halbuki açık turuncu idi)
...

--- Alıntı sonu ---

Elinize sağlık, çok güzel olmuş. Özellikle BritishBlades ekibi bu nessmuk tipini çok seviyor. Bu tipe biraz benzeyen "Zırh", yada "zırh bıçağı" adındaki bıçaklar bizde de hizmet veriyor. Ama ben bizde böyle malzeme ile bu kalitede görmemiştim hiç. Eh, yapan Emre Bey olunca kaliteye şaşıracağımı hiç sanmıyorum.  :)

Micartanın rengi hedefinizden farklı da olsa çok güzel...

Micartada şöyle bir kural geliştirdim. Ne kadar doğru, ne kadar yanlış, zamanla anlarız artık...

Kural şu: Micarta için kullanılan kumaşın vs. malzemenin ıslak haline bakıp çıkacak ürünün koyuluğunu öyle değerlendirmek gerek. Tabii epoksinin rengi de ayrıca tonu değiştiriyor. Tonu tahmin etmek biraz da tecrübeyle olacak gibi. Henüz ben de ne yaparsam ne çıkacağını bilemiyorum.

Hüseyin Merttürk:
Ürün gerçekten çok güzel elinize sağlık  çeliği nedir açabilirmisiniz ?

Emre Kipmen:
Bıçağı beğendiğinize sevindim. Teşekkürler...

Kabaca D2 diyip geçiyorum aslında Böhler K110 hava çeliği. DIN normu 1.2379 (X153CrMoV12).

Ağırlıkça alaşım elementleri:
Karbon   %1.45 - 1.6
Manganez: %0.2-0.6
Silisyum: %0.1-0.6
Forsfor: Maksimum %0.03
Kükürt: Maksimum %0.03
Krom: %11 - %13
Vanadyum: %0.7-%1

Bu çelik planya çeliği olarak da biliniyor ülkemizde. Özellikle endüstride kesme ve bükme kalıplarında, ağaç frezelerinde en sık kullanılan çeliklerdendir. Yüksek aşınma direncine ve yüksek ısıl işlem boyutsal kararlılığına sahiptir. Bıçaklarda sıkça kullanmamaın sebebi, ülkemizde kolayca bulunabilmesi, doğru ısıl işlemle yüksek keskinliği çok uzun zaman koruyabilmesi, yarı paslanmaz çelik olduğundan rahatlıkla mutfak bıçakları gibi projelerde de kullanabilmem, diğer basit yüksek karbonlu paslanmazlardan daha az kırılganlığa sahip olması, az maliyetli olması, çelik masata iyi tepki vermesi, körleşse bile çok kuvvetli karbür yapılarından dolayı kesmeye devam etmesi sıralanabilir. Ancak ısıl işlemi gerçekten titizlik istemekte, yüksek ısılarda (1050 derece civarı) uzun zaman demlenme (45 dakika - 1 saat kadar) istemekte. Benim şu ana kadar en favori çeliğimdir. Kötü tarafları, dövmeye gelmez, ısıl işlem sonrası işlemlerde hata kabul etmez, karbon çeliklerine göre daha kırılgandır, özellikle 20-25 santimi geçen namlularda kullanılması tavsiye edilmez...

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir...
Sevgiyle.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git