Genel Konular > Diğer Silahlar ve Savunma Gereçleri

yeni ikili ok temreni

<< < (3/6) > >>

Bekir Çankırı:
Merhaba  Adnan bey  hoşgeldiniz . Temrenler  için  bundan  böyle  işinin  ehli  , mahir   bir  kılavuzumuz  var ne  mutlu  .  Sağlıklı  bilgiyle   yürüyen imalatla   birlikte  aşamayacağımız     engel  yoktur . Daha  önce  numune  temrenler  üzerinde  söylediklerinizin  ışığında   ben  birkaç  yeni  çalışma  yaptım .  İğne  konusunda da  bükülmeye ve  kırılmaya  karşı  çok  etkili  olacağını  düşündüğüm  yeni  bir  tasarımım  hakkında  fikirlerinizi  almak  için  bekliyorum.  Miğfer  , bronz  kolye , tezhipli  bronz  zikir  de  gelirken  aklınızda  olsun  :)  selamlarımla .

Gökhan Bakla:
Adnan bey, sizi aramızda görmek gerçekten çok güzel, hoş geldiniz.

sizinde gelişinizle birlikte, okçuluk konusunda çok daha başarılı işler çıkacağını düşünüyorum.

Bekir beyin bu konudaki kabiliyeti ve azmi zaten ortadayken, biraz destekle sizin istediğiniz işlerin ortaya çıkması sadece zaman meselesi,  -^b

Gokmen Altinkulp:
Merhaba

bu çalışma beni ümitlendirdi. Yıllardır düzgün temren yapanı arıyoruz ve maalesef sadece yurtdışında buluyoruz.
Farklı denemeler de yaptık, yani ok yapıp delici gücüne baktık.
Temren temren ama çok farkediyor, örn. Macaristan'dan almıştık temrenler hatta bodkin tipi ama 'darb' yani sert cisimleri delme denemelerimizde ucu kırılmadı ama kıvrılıverdi, 'U' gibi oldu. Yani bütün mesele aynı formu vermek değil.

Güvendiğim iki blacksmith var bu işi yapan, biri İngiliz Hector Cole:
http://www.evado.co.uk/Hector%20Cole/index.html

Hector kazı alanında bulunan temren veya demir cisimlerin birebir kopyasını yapıyor, özel olan şey şu, o yüzyılın, o zamanın, o bulduğu nesnenin demir bilişimini yapıyor, atıyorum şu 11.yy temreni %50 karbon içeriyor, %bilmemne şunu bunu içeriyor diye aynısını yapıyor ve eski teknikle yapıyor.

Bir tane daha iyi tanıdığım demirci de Çek Michal Sodja. Osmanlı tipi 24 tane savaş temreni aldım ondan. 6 tanesi 'bodkin' tipi, 18 tanesi yassı temren. Ucu ekstra sertleştirilmiş, ve adam o Türk bodkin tipi zırh delici uçlarla herşeyi deliyor. Şişeyi bile kırmadan deliyor.

Düzgün Osmanlı tipi ok yapımı çok zor, anca 3 tanesini bitireceğim bu hafta inşallah fotoğraflarını gönderirim. Ekte yarı bitmiş halini gönderiyorum. Michal hepimizden iyi ok yapıyor bu arada. Çek cumhuriyetinde de birçok Osmanlı ganimeti varmış daha. Birçok oku ve kılıcı incelemiş.

3 ana temren tipine ayırabiliriz Osmanlı temrenlerini. Zırh delici, yassı ve zeytuni antrenman temreni.
Selçuklu'ya kadar inersek daha birsürü başka tipte de var örn. yarım ay şeklinde vs.
Tatar okları ve temrenleri çok var birde müzelerimizde, onları karıştırmamak lazım, veya çalışmayı ona göre isimlendirmek lazım. Okçu olmayanlar için en kısa şekilde şöyle iza edebilirim: tipik olarak 65-73cm uzunluğunda olan oklar Osmanlıdır, 80cm ve üzeri ve daha kalın gövdeli oklar muhtemelen Tatar okudur, ama istisnalar olabilir. Tatar oklarının temrenleri genelde yassı ve birçoğunun ucu yine bombeli gibi, yani zırh delici yassı arası gibi birşey.

Okçular olarak bizim durduğumuz ama sizin başlayacağınız yer metalin bilişimi. Bunu analiz edebilir misiniz tarihi örnek olsa (tabi temrene zarar vermeden?). ikinci soru, temrenin her tarafı aynı sertlikte mi? yoksa iğnesi daha yumuşak, ucu çok sertmi? bunlar düşünce sadece ama testlerle bu konuya ışık tutabileceğinizi umuyorum.

teşekkürler

Gökmen

[/img][/img]

Adnan Mehel:
Hoşbulduk sağolun . Gökmen biraderim de burada imiş. Ne güzel. Kardeşim eksik olmasın çok detaylı bir malumat yazmış. Ben se Bekir beyle ikinci çalışmamızı iple çekiyorum. inşallah yarın hafta içi olmasına rağmen buluşacağız. olmadı cumartesi. kanatimce üzerinde asıl durulması gereken sıcak demirin korkulacak bir şey olmadığıdır. Bekir bey sağolsun o korkumuzu yenmemizi sağladı. Burada yapılanlar sadece birer eskiz. ve bunlar örs bile olmadan yapıldı. Denemeler yapıldıktan sonra Çalışma ve el alışkanlığı ile dahada iyileri yapılacaktır. Ben Bekir beyi biraz daha gerilere götürmeyi planlıyorum izninizle. 2200 sene yeterli mi Bekir bey.? yoksa daha eskileri mi istersiniz.? Kısmet olursa bir kaç eskiz daha yaptıktan sonra selcuklu ve oslanlıdan önce Hun dönemi demir temrenlerinden başlamayı düşünüyoruz . ilk demir temrenler ve bize özgü temrenler daha da ilginç olur. Gökmen biraderim metal konusunda en ufak bir endişe duymuyorum. Gerek Bekir  gerekse Kayahan biraderlerimin bilgileri ve tecrübeleri yeterli olur diye düşünüyorum. Test yapabileceğimiz bir zırh delici yaptıktan sonra ,gerekli önlemleri alıp test yaparız inşallah. Gökmen biraderim bu bahsettiğin değerli ustaların okuçları ile kaç mmlik saç üzerinde deneyler yaptığını söyleyebilirsen ve bizi kaç mm den başlamamız konusunda yönlendirebilrisen memnun oluruz. elimizde senin yayların gibi güçlü yay yok , olsada onu çekecek babayiğit yok ona göre : ))))

Sancar Özer:
Adnan bey, sormamı maruz görün, dediğiniz üzere sıcak demirle çalışılmadığına göre bugüne değin siz modern kemankeş dostlar temrenleri nasıl imal ediyordunuz? Talaşlı imalat mı, yoksa kalıba dökme usulunu veya aklıma gelmeyen başka bir yöntem mi kullanıyordunuz? Temrenlere su verme ve tavlama işlemleri uygulanıyor muydu?

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git