Teknik Konular > Üretim Teknikleri

METAL PLAKADA KABARTMA , ÇÖKERTME

<< < (2/22) > >>

Bekir Çankırı:
Koftgari  uygulaması : ince çapraz kanallar açılmış ,   Usta üzerine   baskı tığı ile   altın ( gümüş ) teli  desenleri oluşturarak  " kakıyor " .

Uğur Nakaş:
Çalışmalarınızı Gıpta ile takip ediyorum hocam, hele bir zincir zırhımı ve yayımı bitireyim, sizi bırakmayacağım , artık ist fln nereolursa bu sanatı öğrenmem gerek :)

Sancar Özer:
Yalnız bildiğim kadaıyla bugün Sandip Singh gibi hintli ustaların yöntemiyle orjinal Osmanlı koftgari ve simkari yöntemi farklı. Modern ustalar bazı hilelerle işin biraz "kolayına" kaçıyor diye biliyorum. ;)

Bekir Çankırı:

--- Alıntı yapılan: Uğur Nakaş - 05 Şubat 2011, 22:41:33 ---Çalışmalarınızı Gıpta ile takip ediyorum hocam, hele bir zincir zırhımı ve yayımı bitireyim, sizi bırakmayacağım , artık ist fln nereolursa bu sanatı öğrenmem gerek :)

--- Alıntı sonu ---

Zırh  ve yayınızı  bu ekrandan izlemek  hepimize büyük  keyif  verecek  Uğur  bey .
El  yordamı ile araştırıp  yapabildiklerim  siz  forumdaşlarımdan   icazet almayı hakedebilirse , yayınlayıp anlattıklarımdan da  fazlası  biriktiğinde  aktarıp  paylaşmak  en çok  beni  mutlu  edecek .


--- Alıntı yapılan: Sancar Özer - 06 Şubat 2011, 05:37:49 ---Yalnız bildiğim kadaıyla bugün Sandip Singh gibi hintli ustaların yöntemiyle orjinal Osmanlı koftgari ve simkari yöntemi farklı. Modern ustalar bazı hilelerle işin biraz "kolayına" kaçıyor diye biliyorum. ;)

--- Alıntı sonu ---

Hint  tarzı  koftgariyi  forumumuzdan bir  üstadımızın  çalışmalarını  yakınen bilip ,  takip ettiğimden  biliyorum  Sancar.
yine orijinal osmanlı örneklerindeki  uygulamaların da  epey fazlasını ( elimle tutarak  ) yakından  inceleme   şanşım oldu. şahsen ben  tamamen aynı oldukları  kanaatindeyim .

Buna  rağmen ,  yine incelediğim  bazı örneklerde ,  Mergup beyin  videosundaki  tarz  ve  kendi kolleksiyon parçalarındaki  örneklerinden  farklı  görüntü  veren ,   yine  altın ve gümüş telin  çeliğe  ,    bu  kez bombeli yükseltiler şeklinde  " kakıldığı"  ( son fotoğrafımdan  önceki  kılıcın  kabza işçiliği , ve dımışki namluya  kakılan  balçak yanağı) örnekler de   gördüm .
  Bana  daha  farklı  gelen , uygulaması  ve  belki de  adı da farklı olabilecek   çok  değerli  sanat aynı isimlemi  ifade  ediliyor  bilmiyorum .  ya da   belki şu  soru  daha doğru : Namlu  yüzüyle aynı düzleme  sıvanarak yayılan ,  çok ince telle  kakılarak uygulanan  mı ?
Namlu yüzünde  yüksek  kabarık  desenler  halinde elle de  hissedilen  ikinci  uygulama mı  koftgari ?

Altay Tüzüner:
Belki bazı kavram kargaşasına son verebilirim ümidi ile bu mesajı yazıyorum.Dünyanın neresinde olursa olsun KOFTGARi (altın dövme) sanatı nın uygulanması aynı.Değişen  farklı kültürlerdeki farklı motifler.Bu gün bu sanat  ın Dağıstan,Hindistan ,Pakistan .Suriye ve İranda ve belki bazı başka ülkelerde de  başarı ile uygulandığını  ve bu sanatın nesilden nesile aktarıldığını  uzun süren araştırmalarımdan sonra  öğrenmiş bulunmaktayım.Koftgari uygulamasında kısa yol diye bir şey yok ucuz veya pahalı koftgari  uygulaması olabilir bu da kullanılan altın veya gümüş sarfı ve işçilik kalitesi ile ilgili.Temelde yapılan işlem
önceden belirlenmiş olan motifin yer alacağı satıhın gayet ince ve sık bir şekilde kesilmesi(cross hatching)
ve bu satıhada arzu edilen malzemenin yerleştirilmesidir.Kendi içinde de Koftgarinin bir kaç farklı türü var
bazı örnek fotoğraflarını Cebehanemiz sütünlarında gördüğümü hatırlıyorum.
Saygılarımla
Altay Tüzüner

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git