Teknik Konular > Çalışmalarımız

İkinci Damascus ve bir yüzme bıçağı

<< < (2/5) > >>

Sancar Özer:
Elinize sağlık Sefa bey. Özellikle dımışki bıçağı çok beğendim.

Durukan Türe:
ben her ikisini de begendim. ama yüzme bıçagı daha stilize. saplardaki agaç nedir. bu arada 420 çelik için ne düşünüyorsun. bora bıçaklarının ustası çok begeniyordu. benim bir tecrubem olmadı henüz.

Sefa Çabuk:
Damascustaki ağaç Maun ( sendeki sapellinin yakın akrabası aynı tür) yüzme bıçağındaki sapelli.
A420 için ne düşünüyorum; bıçak çeliği olarak kozmetik anlamada çok güzel, her türlü parlatmaya çok iyi cevap veriyor, ısıl işlem öncesi soğuk olarak işlenebiliyor ve yumuşak ama ısıl işlemi biraz sorunlu özellikle su verme sırasında pek hata kabul etmiyor ve ne yazıkki çatlamalar en çok bu sırada oluşuyor, su verme tavlaması öncesi homojenize işlemi uygulamak gerekiyor, (kademeli olarak 900-600 derece arası) sıcak dövme yapılacaksa  çok az tavlamayla işi bitirmek gerekiyor, çok fazla tav ve dövme işlemi taneleri inanılmaz kabalaştırıyor ve dövmenin bir yerinde çatlamalar başlıyor. Aslında paslanmaz çelik olarak adlandırılsada içeriğindeki krom sınırda, (şu an bakmadım ama yanlış hatırlamıyorsam %12-13 sınırında) bana kalırsa paslanmaya dirençli çelik, asitlere direnci yok, çok uzun zaman nemli ortamda bırakılırsa yüzeyde yer yer demir oksit oluşumu gözlenebiliyor yani paslanmamayı sağlayan krom oksit tüm yüzeye tam anlamıyla yayılamıyor yada yetersiz yayılıyor. Tüm bunlardan sonra bana dersenki tercih edecek olsan A420 mi yoksa yay çeliğimi diye, hiç düşünmeden yay çeliği derdim, biraz bakım gerektirsede yapıdaki tokluk ve sertlik herşeye değer, üstelik ilk başta bir miktar oksitleniyor ve sonrasında oksitlenme duruyor yada çok yavaşlıyor bunun önüne de yanık yağla menevişleme yöntemiyle geçilebiliyor. Bu konu aslında devam etmemiz gereken bir konu

Durukan Türe:
ısıl işlem tam bir karın agrısı olabiliyor bazen. insanlardaki bu paslanmaz merakının sebebini kısmen anlayabilsem de yani kısmen anlayabiliyorum.  eline saglık. her ikisi de çok güzel olmus. belki eldeki tek çelik olsa normalizasyon ile ve ısıl işlem sonrası tavlama ile tane capı idealize edilebilir ama artık pıyasada pek çok çelik çeşidi var......

Sefa Çabuk:
paslanmaz çelik daha pahalı olduğundan belki insanlara daha iyiymiş gibi geliyordur ;D paslanmaz çelikten mangal yapan var düşün artık. eskiler bilir kasap bıçakları ( ki hala eski kasaplar öyledir) hep paslanırdı hatta kasap akşam evine giderken bıçağını biler, siler ve yağ emdirilmiş deri kılıfına koyardı. paslanmaz çelik bıçakların tek avantajı paslanmaması onun dışında ne kesiciliğini uzun süre koruyabiliyor ne de darbe dayanımı çok fazla.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git