CebehaneForum
Teknik Konular => Üretim Teknikleri => Konuyu başlatan: Selim Atalay - 04 Nisan 2009, 16:22:48
-
Aslında bu konu benim tarafımdan açılmamalıydı :)Burada o kadar ehil insan dururken...
Yinede forumda tüm bıçakların dımışki yapmak bölümünde sıkışmış olması ve biraz daha bıçak yapımına kayması neticesinde bende böyle bir konu açayım dedim.Özellikle belirttiğim konu kendi adıma çok teşvik ediciydi.
Bu nokta da özellikle yeni başlayacak(Ben) olanlar için sıfırdan başlayarak ve kademe kademe anlatılsa, yapılan uygulamaların amaçları sonuçları nedir şeklinde ve bol resimli olsa nasıl olur diye düşünüyorum.Yani kullanılabilecek çeliklerden onları bulma yönlerine kadar herşeyi.Şimdiden herkese kolay gelsin
-
selim bey sessizliğimizin sebebini yanlış anlamayın, şu an elimde bu işleri anlatacak kadar fotoğraf olmadığı için susuyorum.
ilk fırsatta site için bir bıçak yapıp, çeliğin seçimi, dövülmesi, işlenmesi, su verilmesi, temizlenmesi ve sapının yapımı gibi işlemleri elimden geldiği kadar resimli olarak sizlere aktarmayı çok istiyorum. böylece benim yaptığım yanlışlar varsa sizlerde beni uyarırsınız ve daha doğrusunu ve güzelini yapmayı birlikte öğrenmiş oluruz. :)
http://www.flickr.com/photos/36723715@N05/show/with/3386119982/
bu linkte geçmişte amatörce yaptığım bir kaç bıçak resmi var.
-
Gökhan bey, linkteki resimler hakikaten muhteşem. Elinize, emeğinize sağlık.
Bıçak yapımı konusunda: Çalışmanızın aşamalarını videoyada kaydetip internettekivideo sitelerine yükleyerek link vasıtasıyla bizimle paylaşma imkanınız var mı?böylece bıçak yapımının inceliklerini çok daha iyi anlamış oluruz. En azından şahsım adına bundan çok faydalanacağımı zannediyorum.
-
Resimler daha doğrusu bıçaklar çok güzel :D Elinize ve emeğinize sağlık.Aslında resim yanında video da aklıma gelmişti.
Özellikle videolar başlıklı konuyu açmadan evvel bayağı bir araştırma yaptım.Ne yazık ki yatağan veya kılıç yazdığınızda çok fazla bir şey çıkmıyor.Kültür bakanlığı bu konuda pekçok belgesel çekebilir veye nat. geo. veya discovery e çektirebilirdi.Bu konuda japonlar çok etkin.Özellikle en meşhur katana ustaları için ayrı ayrı belgeselcikler hazırlamışlar.Ortaçağ avrupa kılıçları için hatta viking kılıcı adına bile fazla birşey bulamadım.Buna rağmen birşeyler vardı.Bizdeyse koca bir sıfır.
İş demir dövme konusuna gelince yine pekçok video var.Tabiki yabancı kaynaklı.Yerli olarak sadece bir çapa dövme videosu bulabildim.
Videolar ve belgeseller daha aydınlatıcı olabiliyor :D
-
Merhaba bıçak yapımıyla ilgili
Knife - Step-by-Step Knifemaking You Can Do It!.pdf isimli bi kitap buldum indirmmek isteyenler için rapid linki
http://rapidshare.com/files/301756299/step.pdf.html
Bence işe yarar bi kitap
-
...
Kültür bakanlığı bu konuda pekçok belgesel çekebilir veye nat. geo. veya discovery e çektirebilirdi.
...
İz tv çok iyi bir belgesel kanalı. Yerli belgesel konusunda birşeyi yapsa yapsa onlar yapar gibi geliyor...
-
Yeni yeni takılmaya başladığım bir forum Knifedogs. Tracy Mickley işletiyor. Burada eğitim/nasıl yapılır konularını bir yere toplamışlar, arada bir kontrol edin, yeniler ekleniyor üyeler tarafından... http://www.knifedogs.com/forumdisplay.php?f=80 (http://www.knifedogs.com/forumdisplay.php?f=80)
-
Birşey sormak istiyorum,
Forum web alanında olur mu bilmem ama dosya paylaşma alanı olsa nasıl olur?
e-mule dosya paylaşım programında bakınırken bikaç güzel pdf buldum bide bir bıçak yapım belgeseli gibi bişey ama boyutlar büyük paylaşmak isterim bence güzel şeyler
Eminim herkesde çok daha fazla kaynak vardır özellikle videolar çok açıklayıcı oluyo ...
09 The Woodsmaster - Primitive Knifemaking.avi 698 mb 1.42 dk
Knifemaking - Antique - Bowie-Knife-Book.pdf 383 mb Amerikan tarihindeki bowie bıçakları ve tarihçeleri 556 sayfa
e-mule linkleri:
ed2k://|file|09%20The%20Woodsmaster%20-%20Primitive%20Knifemaking.avi|732594176|6BA8DD33F646A5B4CEB5AACEE789E08E|/
ed2k://|file|Knifemaking%20-%20Antique%20-%20Bowie-Knife-Book.pdf|402417233|4B73EEAED4D3BE4FDD351696F6035A88|/
-
Linkler için teşekkürler Metin Bey.
-
İlginizi çekebileceğini düşündüğüm biz yazıya rastladım
Sivas Bıçakçılığı
http://turkoloji.cu.edu.tr/HALK%20EDEBIYATI/dogan_kaya_sivas_bicakcilik.pdf
-
Biraz daha bakınınca yazının daha geniş hali çıktı
http://dogankaya.com/fotograf/sivasta_bicakcilik11.pdf
-
Replica kılıç yapımı kılıcı cnc'de işleyip sertleştiriyorlar bilmem nasıl olur
http://www.youtube.com/watch?v=ct3Fo-8hhIw&feature=related
-
Mogan bıçak
http://www.youtube.com/watch?v=zeD5WpR2NF8&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=zoM8qdDU4Nc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=hZctiFO3sTM&feature=related
tapan bıçakçısı
http://www.youtube.com/watch?v=0XXhTKRt9JY
-
Metin bey,
Mogan bıçak benim sürekli uğrayıp sohbet ettiğim bir yerdir.Daha bu gün Turan beyin yanındaydım.Yaptığı işe aşık birisi.Turan beyle bazı projelerimiz var ama benim sağlık sorunlarım yüzünden ilgilenemedik.Bıçak işine gönül verenlerin tanışması gereken biri.
-
Metin Bey, linkler için teşekkürler, makbule geçti. Akşam izlemekten teşekkür edemedim. ;D İnsanlar bunlara bakıp görsün... 8) Söz forumdan dışarı; yerli el imali ürünleri fabrikasyon çinlilerle aynı usulde yapılıyor sananlar var. ???
Cengiz bey geçmiş olsun. Turan ustaya bir daha uğradığınızda selamımızı söyleyin, ustanın eline sağlık.
-
Bizim Sinopta da Özekes bıçakları var. Bende bu av bıçaklarından model 19 var, görünüşleri çok hoş, sapları geyik, manda boynuzu ve gül ağacı kökünden yapılıyor yüksek karbonlu isveç takım çeliğinden talaş kaldırma yöntemiyle yapıyormuş. Alaşımında nikel krom ve silisyum varmış.
http://www.ozekes.com/tarihce.htm
-
Özekes bıçakları ile ilgili ilk yazım herhalde 2007 Ağustos'unda motopark.com (http://www.moto-park.com/forum/smf/index.php?topic=1051.msg17488#msg17488) forumuna yazdığımdır. O zamanlardan beri merak ediyorum. "Nasıl şeylerdir?", "Kaç paradır?" gibisinden sorular hep kafamda.
Bu bıçaklardan alan, kullanan var mı? Ustaları tanıyan, mekana uğramış olan var mı?
-
Ben ilk defa duydum ve gördüm ama bayıldım doğrusu.Çok güzel görünüyorlardı.Yapanların elleri dert görmesin.
-
Özekes bıçakları ile ilgili ilk yazım herhalde 2007 Ağustos'unda motopark.com (http://www.moto-park.com/forum/smf/index.php?topic=1051.msg17488#msg17488) forumuna yazdığımdır. O zamanlardan beri merak ediyorum. "Nasıl şeylerdir?", "Kaç paradır?" gibisinden sorular hep kafamda.
Bu bıçaklardan alan, kullanan var mı? Ustaları tanıyan, mekana uğramış olan var mı?
Eylem Bey Cengiz ustayı tanıyorum dükkanı bana çok yakın. Bir tane bıçağı var bende (model 19 http://www.ozekes.com/urunav.htm ) 190 tl verdim birkaç ay önce. Ağzı çok keskin, kola tenekesini kağıt gibi kesiyor, eğlence olsun diye ağaç falan yontuyordum hiç körelmedi hala kolumun tüylerini tıraş ediyor, üzerinde çizik bile yok. Dayanımını test etmek için demir tele vurmayı falan deniycektimde kıyamadım.
-
(http://www.ozekes.com/images/av/av19.jpg)
Özekes Model 19
Güzel bıçak. Fiyatı da iyi aslında. Hatta dışarda el yapımına biçilen paha düşünülürse kelepir denebilir
(http://www.knifelegends.com/images/Johnson_Weyer%20Boot%20PS-w.jpg)
Bu 4450 Dolar
Bkz.: http://www.knifelegends.com/Johnson%20Micarta%20Weyer%20Boot%20PS.html (http://www.knifelegends.com/Johnson%20Micarta%20Weyer%20Boot%20PS.html)
-
Rica ederim
beğenmenize sevindim
-
Arkadaşlar merhaba;
Ben Hakan ben hobi olarak bıçak yapıyorum. Nedenini bilemediğim bir şekilde bıçaklara karşı bir tutku var içimde. Bıçaklara ilgimi gören bir çok arkadaşım bu ilgime bir anlam veremiyor. Bıçak yapımı ile ilgili
yaptığım araştırmalar sırasında sizlerin yazışmalarını gördüm. Haftalardır çyazışmalarınızı takip ettim. Çok güzel vede kaliteli bilgiler öğrendim sayenizde... Şu sıralarda O1 çeliğinden ve ilk olarak yaptığım bıçağım bitmek üzere bitirince sizlerin yorumlarınıda almak isterim.
Saygılar,
-
Arkadaşlar merhaba;
Ben Hakan ben hobi olarak bıçak yapıyorum. Nedenini bilemediğim bir şekilde bıçaklara karşı bir tutku var içimde. Bıçaklara ilgimi gören bir çok arkadaşım bu ilgime bir anlam veremiyor. Bıçak yapımı ile ilgili
yaptığım araştırmalar sırasında sizlerin yazışmalarını gördüm. Haftalardır çyazışmalarınızı takip ettim. Çok güzel vede kaliteli bilgiler öğrendim sayenizde... Şu sıralarda O1 çeliğinden ve ilk olarak yaptığım bıçağım bitmek üzere bitirince sizlerin yorumlarınıda almak isterim.
Saygılar,
Aman Hakan Bey, bir an önce bırakın, bakın sonra bırakmak daha zor olur, alışkanlık yapar, "ayy ne o bıçaklar, katil mi olucan ?" ::) ;D :D
Eh bunlar bol bol duyacağınız laflar, bunun yanında da pek alkışlanmayı beklemeyin, genel toplumsal yargı bu şekilde.
Şaka bir yana, hoş geldiniz, güzel bir çelik seçmişsiniz başlamak için. O1 çeliğine nasıl ısıl işlem düşünüyorsunuz? Başlangıç seviyesi için biraz çetrefilli olabilir alaşım yapısı, yaklaşık 4-5 dakika östenizasyon ısısında bekleme isteyecektir. Eğer ısıl işlem veya diğer konularda yardım isterseniz seve seve elimizden geleni yaparız. Kolay gelsin...
-
Arkadaşlar merhaba;
Ben Hakan ben hobi olarak bıçak yapıyorum. Nedenini bilemediğim bir şekilde bıçaklara karşı bir tutku var içimde. Bıçaklara ilgimi gören bir çok arkadaşım bu ilgime bir anlam veremiyor. Bıçak yapımı ile ilgili
yaptığım araştırmalar sırasında sizlerin yazışmalarını gördüm. Haftalardır çyazışmalarınızı takip ettim. Çok güzel vede kaliteli bilgiler öğrendim sayenizde... Şu sıralarda O1 çeliğinden ve ilk olarak yaptığım bıçağım bitmek üzere bitirince sizlerin yorumlarınıda almak isterim.
Saygılar,
Aman Hakan Bey, bir an önce bırakın, bakın sonra bırakmak daha zor olur, alışkanlık yapar, "ayy ne o bıçaklar, katil mi olucan ?" ::) ;D :D
Eh bunlar bol bol duyacağınız laflar, bunun yanında da pek alkışlanmayı beklemeyin, genel toplumsal yargı bu şekilde.
Şaka bir yana, hoş geldiniz, güzel bir çelik seçmişsiniz başlamak için. O1 çeliğine nasıl ısıl işlem düşünüyorsunuz? Başlangıç seviyesi için biraz çetrefilli olabilir alaşım yapısı, yaklaşık 4-5 dakika östenizasyon ısısında bekleme isteyecektir. Eğer ısıl işlem veya diğer konularda yardım isterseniz seve seve elimizden geleni yaparız. Kolay gelsin...
Emre bey;
Açıkcası O1 çeliğini çokta bilinçli seçmedim. Bir dostum çeliklere olan ilgimden dolayı hediye etmişti. Bu çeliği 800 dereceye kadar ısıtıp yanmış yağda temperlemeyi düşünüyordum. Şu aşamada şekil verme işlemini tamamladım. Ekteki resimde bıçağı görebilirsiniz. Östenizasyon işlemini nasıl yapabilirim bu konuda önerilerinize uyarım. Yukarıda bahsettiğiniz gibi tenkitlerle sık sık karşılaşmaktayım :D
Saygılarımla,
-
Emre bey;
Açıkcası O1 çeliğini çokta bilinçli seçmedim. Bir dostum çeliklere olan ilgimden dolayı hediye etmişti. Bu çeliği 800 dereceye kadar ısıtıp yanmış yağda temperlemeyi düşünüyordum. Şu aşamada şekil verme işlemini tamamladım. Ekteki resimde bıçağı görebilirsiniz. Östenizasyon işlemini nasıl yapabilirim bu konuda önerilerinize uyarım. Yukarıda bahsettiğiniz gibi tenkitlerle sık sık karşılaşmaktayım :D
Saygılarımla,
Açıkçası ilk bıçağınız için çok zor bir tip seçmişsiniz, ama çok da iyi kıvırmışsınız ;) ;D Çok güzel görünüyor, diyeceğim hiçbirşey yok, bravo. Isılişlem konusunda da haklısınız 800 derece doğru ısı.
Önce terim konusunda açıklığa kavuşalım: Sertleştirme için ısıtmaya östenizasyon denilir, östenizasyon ısısında çelik alaşım elementlerinin çözünmesi için beklenen zamana "demlenme" denit, hızlı soğutmaya da "su verme" denir. Su verilmiş çeliğin (sulu çelik de denilebiliyor) sertliğini bir miktar düşürerek kırılganlığını almaya da menevişleme (temperleme) denilir.
Öncelikle ekipman durumunuzu öğrenmeliyim, ne kullanıyorsunuz ısıtmak için, ısı kontrolünüz veya ısıyı doğru ölçme imkanınız var mı? Bu sorumun yanıtına göre ısıl işlem konusunda bazı önerilerim olabilir...
Tekrar tebrikler, çok yetenekli ve / veya çok sabırlı olduğunuz belli ;D
-
Açıkçası ilk bıçağınız için çok zor bir tip seçmişsiniz, ama çok da iyi kıvırmışsınız ;) ;D Çok güzel görünüyor, diyeceğim hiçbirşey yok, bravo. Isılişlem konusunda da haklısınız 800 derece doğru ısı.
Önce terim konusunda açıklığa kavuşalım: Sertleştirme için ısıtmaya östenizasyon denilir, östenizasyon ısısında çelik alaşım elementlerinin çözünmesi için beklenen zamana "demlenme" denit, hızlı soğutmaya da "su verme" denir. Su verilmiş çeliğin (sulu çelik de denilebiliyor) sertliğini bir miktar düşürerek kırılganlığını almaya da menevişleme (temperleme) denilir.
Öncelikle ekipman durumunuzu öğrenmeliyim, ne kullanıyorsunuz ısıtmak için, ısı kontrolünüz veya ısıyı doğru ölçme imkanınız var mı? Bu sorumun yanıtına göre ısıl işlem konusunda bazı önerilerim olabilir...
Tekrar tebrikler, çok yetenekli ve / veya çok sabırlı olduğunuz belli ;D
Sizin gibi bir üstadın çalışmamı beğenmesi beni inanın çok mutlu etti. Bıçağın işlenmesi konusunda kendi el aletlerimi kullandım. Isıl işlem için çalıştığım cam fabrikasındaki temperleme fırınından yararlanmayı planlıyorum ;D Fırınımız 800 derece sapma toleransıda oldukça dar. Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler. Ayrıca sizin çalışmalarınızı gördüm tek kelime ile büyülendim. Sanırım bu işi sadece hobi olarak yapmıyorsunuz?
Saygılarımla,
-
Teşekkürler güzel sözlerinize, açıkçası uzun bir yolun başındayım denilebilir....
Evet, açıkçası bu sanattan ekmek yiyorum denilebilir, şşş kimse duymasın :D
Fırının 800 derecede 5 dakika kadar sabit kalabilmesi durumunda çok güzel bir ısıl işlem yapma şansınız var. Ancak tavsiyem ısıl işlemden önce normalizasyon yapmanız.
Bu iş için önce 820 - 800 derece arasında 4-5 dakika kadar tutup bıçağı havada kendi kalinde soğutunuz (bu arada bükülme olursa 300 derece civarına düştüğünde deri eldivenlerle elinizle düzeltmeniz mümkün).
Sonra 750 derece civarında ısıtıp yine havada soğutma işlemini yapınız, en son da 650 derecede...
Bu işlemlerin sonunda çelikte oluşmuş olan sizin şekillendirme işlemleriniz sonunda oluşan iç gerilimleri ve yerleşim hatalarını sıfırlamış olursunuz...
Sonra tavsiyem yanmış yağ değil de ayçiçeği ya da kanola yağı gibi daha ince bir yağ kullanmanız. Yağı 50-60 derecede tutunuz (bir büyük teneke yağı (http://www.alcamsatcam.com/r/termostatli-isi-ayarli-tekli-elektrikli-ocak-mb23197_200372_r1.jpg) bu tip bir ocakta ısıtabilirsiniz). Isınmış yağ daha iyi ve homojen soğutur. Ben bu iş için marketten aldığım büyük teneke kanola yağı kullanıyordum (http://www.kristaloil.com.tr/Images/Kanola/28001.jpg) Böyle birşey. Sonra saç makasıyla ya da konserve açacağı ile yağ tenekesinin üstünde bıçağın rahatlıkla gireceği bir delik açıyorsunuz.
Fırından aldığınız bıçağı dikine ve ucu aşağıda yağ tenekesine sokuyorsunuz, yavaş sokmayın yağ alevlenebilir, hızlı daldırdığınızda riski en aza indirirsiniz. Bıçağı yağın içinde asla yanlara doğru hareket ettirmeyin, sadece iki keskin yana doğru fazla hızlı olmayacak şekilde tembelce sallayın. Bu bıçağın etrafında oluşan hava baloncuklarını dağıtmaya ve homojen soğumaya olanak tanır. Bıçağı yağa soktuktan hemen sonra içinizden saniye sayın, 7 saniye kadar sonra çıkarın ve 3-5 saniye kadar dışarda bekletip yine sokun. Bunun amacı hızla soğumuş olan kenarların ısısının merkezdeki ısı ile dengelenmesi...
Biraz bekletin, tamamen soğumasına izin vermeden bıçak 200 derecelerde iken (yağın fokurdaması tamamen bitmiştir bu noktada) bıçağı çıkarıp çok çabuk bir şekilde bıçakta bükülme var mı diye kontrol edin. Eğer bir yana doğru bükülme yapmışsa bu sırada deri eldivenlerle bıçağın bükülmesini düzeltebilirsiniz, 1-2 dakika kadar bu bükülmeyi düzeltebilecek zamanınız var, ondan sonra cam kadar sertleşecek ;D
Tamamen soğuduktan sonra körleşmemiş bir eğe ile bıçağın yeterince sertleşip sertleşmediğini kontrol ediniz. Eğenin bıçağın üzerinde kayıp gitmesi lazım. Bu iş için en iyisi kabza kısmının geleceği yerler veya sırt bölümü. Bıçağın dışında ince bir oksitli ve karbonu yitirmiş dekarbürize tabakası olacaktır, eğe burada çizik atabilir, bu normal ama bunun altındaki güzel çeliği ısıramaması şart...
Herşey düzgün gittiyse fazla bekletmeden 200 - 300 derece aralığında önceden ısıtılmış fırında 2 saat kadar bekletin, sonra oda ısısına soğutup bu işlemi 2 kere daha tekrarlayın (toplam 6 saat :o ).
200 derecede temperlemek (menevişlemek) size yaklaşık 60-61 HRC gibi güzel bir sertlik verecektir. 250 derece 58 HRC civarında kullanıma dönük görece kolay bileylenebilir bir sertlik, 300 derecede ise kolay bileylenebilir ama biraz daha kolay körleşen bir sertlik verecektir...
Umarım yardımcı olabilmişimdir...
Emre
-
Selim beyin nisan 2009 da başlattığı bu bölüm yeterli katılıma ulaşamamış . Sanıyorum en başta gelen sebep anlatımı destekleyecek yeterli fotoğrafın olmaması . Kendimden biliyorum bıçak yapımına kaptırıp derinleştikce ya fotoğraf akla gelmiyor , ya el kol yağlı kirli biraz sonraya bırakılıyor . ya da yeterli sayıda çekilmediğinden çıkanlar tam olarak isteneni anlatmaya yetmiyor .oysa böyle forumlarda belki de en önde gelen ihtiyaç hiçbirşey bilmeyen ama bıçak yapmak isteyenlerin tüm bilgi ihtiyacını karşılayacak "NASIL YAPIYORUZ " bölümleri olmalı kanımca. Yalnızca kendi tecrübelerimle değil ama forumlarda ustalarımızın paylaştığı bilgiler ve yabancı benzer forumlardan edindiğim bilgi ve fotoğrafları da inceleyerek çizgi - resim yoluyla anlatacak böyle bir bölüm projem var . Eğlenceli ve akılda kalacak bir anlatım yolu olduğunu düşündüğüm , tecrübeli ustalarımızın ve deneyen herkesin yeni katkılarıyla daha da zenginleşip tüm ihtiyacı karşılayacak bir bölüm olur diye düşünüyorum . Ben çizgi - resimli anlatımı seçtim ama katkıda bulunacak herkes tabii ki resim ve yazı da kullanacak . hatta anlatıma katkısı olursa o bilgileri de çizgileyebiliriz . ne dersiniz ?
-
Madem ben başlattım.İti vurana sürütürler hesabı kendi bıçak hikayemi paylaşayım.Bıçağım bu sene başlarında bitti fakat ancak simdiye kısmet oldu.Bıçağımın dövme vs işlemleri eski işyerimin ocağında yapıldı.Montajı vs ise baba evinde.
Öncelikle hikayemiz oto sanayinden makas bularak başladı.Neredeyse bir lama gibi düze yakın bir parça buldum.Kalınlık yaklaşık 6-7mm.
(http://i1248.photobucket.com/albums/hh489/madenci08/12082011126.jpg)
İlk başta planımız sadece eğe ile birşeyler yapmaktı ama gerek parçanın dümdüz olmaması gerekse kalınlığına yorumlar gecikmedi.Ben 6 mm kalınlıkta yapacaktım fakat malzememiz suyu verilmiş malzeme olduğundan suyu alınma amacıyla ocağa girecekti.Plan dövmeye döndü.Bu arada hiç kimse parçanın çelik olduğuna daha doğrusu makas olduğunu inanmadı.
Tasarımımız hazırdı.Sözde drop point bir bıçak yapacaktık ama ortaya çıkan şey bizi şaşıtacaktı.
(http://i1248.photobucket.com/albums/hh489/madenci08/12082011127.jpg)
Şeklimize uygun olarak kabaca çizdik parçamıza ve onu canavarla kestik.Bu kesme işini ben yapmadım ve yemeği fırına verdik.Su verilmiş malzemenin sertliğini almak için onu su verme sıcaklığına kadar ısıttık.Çıkarınca hemen onu yatağına yatırdık.Yatağı kireçten yapılmış idi.Üzerini örttük ve soğumaya bıraktık.Kül veya kireç içinde beklemek çeliğin sertliğini almada çok etkili imiş.Kireci biliyorduk da külü şimdi Hakkın rahmetine kavuşmuş bir büyüğümüzün yazısında okuduk.
(http://i1248.photobucket.com/albums/hh489/madenci08/06102011141.jpg)
Uyandığında bu haldeydi.Aslında biraz daha farklıydı.Bu dövülmüş hali.Birden farkına vardık ki malzeme çekici yiyince iyicene yana genişlemeye başladı.Bıçağımız neredeyse küçük bir satır genişliğine gelince alttan ve üstten biraz kırpıp bu hale getirmek zorunda kaldık.Eğe işine başlayınca neden sonra o üstteki kıvrımı yapamadık.Tıpkı bowielerdeki gibi keskin bir kıvrım yaparak arkaya geldik ama aslında seaxlardaki gibi sırtın neredeyse 1/3 kııvrıktı.
(http://i1248.photobucket.com/albums/hh489/madenci08/09102011145.jpg)
Bu işi yaparken.Bir cd kalemi kullandım.Bu kalem çelik üzerinde çizim yapmaya elverişli.Bu aşamada nedense gözüme hoş gelen ecnebiler convex dediği kıvrımla ağız açısını vermeye karar verdik.Eğe ile yapması kolay değildi.Bu kıvrımı tamamen el hissi ile yapıldı yani sürtüşlerimi bir yay gibi yaptım.Tabi ilk başta yalnızca pürüz aldım.Elimle yoklayarak tümseklere işaret koydum.
(http://i1248.photobucket.com/albums/hh489/madenci08/09102011148.jpg)
Biraz daha eğe ile çalıştık.Bu sefer biraz daha ince işçilik
(http://i1248.photobucket.com/albums/hh489/madenci08/09102011146.jpg)
Eğe olarak iki adet eğem vardı.Eğe ile işler güzel gidiyordu fakat ben bizim bıçak bileme motorunu gözüme kestirmiştim.Birazcık hız katmam lazımdı.Zira 4-12 çalışıyordum ve sabah 4 kadar eğe yapmak ileriki aşamlarda yormaya başlamıştı.Birde en büyük sıkıntı her zaman için içte kalan tam olarak sertliği alınamayan çekirdeğe yaklaşmıştım ve gıcırtı sesleri kulağıma gelmeye başlamıştı.Başta şöyle bir haldeydik.
(http://i1248.photobucket.com/albums/hh489/madenci08/13102011149-1.jpg)
Sonra şu hale geldik.
(http://i1248.photobucket.com/albums/hh489/madenci08/13102011150.jpg)
Eh artık şeklimizi bulduk.Birazda 120 kum zımpara ile temizlendik.
(http://i1248.photobucket.com/albums/hh489/madenci08/16102011152.jpg)
Sonrasında şu hale geldik.
(http://i1248.photobucket.com/albums/hh489/madenci08/15112011166.jpg)
Kabza malzemesi için arayışa girdik.Ağac olacağı belliydi de.O sırada Ege çalıştığımızdan zeytin kökünde karar kılındı.Sökülmüş bir kök bulup parçalara ayırdık.Ona şekil verip siyonakrilat ile kaplayıp güçlendirecektik fakat bu işler hep işten ayrıldıktan sonra oldu.Balçak ve taban için yaklaşık 4mm lk bir paslanmaz bulduk.Maalesef bu parçaları ben değil atelyedekiler yaptı ama ben beğenmediğimden yine makine karşısına geçip düzelttim.Şöyle bir şey olacaktı.
(http://i1248.photobucket.com/albums/hh489/madenci08/24112011180.jpg)
Paslanmazdan talaş kaldırmak hakikaten güç.Bu arada bilerken küçük bir hata yaptım.Ağzı makine ile tek geçişte bir taraftan aldım lakin diğer tarafta berber deyimi ile tık tık oldu ve küçük bir iz kaldı.Ben bu izi düzelteceğim diye çok uğraştım.Burnu ince olduğundan burnundan epey kaybettim nereyse küt bir burnum oldu mecbur sırt kıvrımı ortaya yaklaştırmak zorunda kaldım.İlk baştaki hatam yağ taşında halledilebilirdi fakat inat işte.Bu arada bu işlemleri gözklüksüz yapmaktaydım.(hala kendime şaşıyorum.)Gözüme bir karbit parçası kaçtı.Bu kabzamız.
(http://i1248.photobucket.com/albums/hh489/madenci08/18122011183.jpg)
Suyunu vermem ayrı bir hikaye olur.En sonunda şöyle birşeyimiz oldu.
(http://i1248.photobucket.com/albums/hh489/madenci08/27122011187.jpg)
Bu benim bıçak yapma hikayem.Yüzde yüz bana ait değil ama yüzde 80 nini ben yaptım.Hatalarım oldu.En doğru yöntem değildi belki.Bekir beyin "Ben Yaparım" düstürünü şiar edindim.Küçük çaplı bir olaydı.Birazda becerikliymişiz.Genetik miras diyelim :D
-
Cesaretiniz ve gayretinizle kutlanmayı hakediyorsunuz Selim bey.
Basit hataları ilk bıçağınız için hiç önemsemeyin bence , yıllar boyu baktıkça bu anları hatırlatacak size ait bir bıçağınız var artık . Bir sonraki kesinlikle çok daha az hatalı olacaktır.
Elinize sağlık . :)