Genel Konular > Diğer Silahlar ve Savunma Gereçleri

Osmanlı Zincir Zırh..

<< < (18/18)

Sancar Özer:
Gerçekten şahane! Kaç milimetre kalınlığında ve çapında halka kullandınız? Halkaları kendiniz mi yaptınız? Aynaların üzerindekikayış mekanizmasının yapımını biraz daha ayrıntılı anlatabilir misiniz?

Öner Ersin:
 Bu benim ilk çalışmamdı, yuvarlak aynalı denen demir göğüslük yapacaktım, saclarını kesmiş hazırlamıştım ancak 5 senedir elimi süremedim.. İnternette ''korazin'' ''krug'' gibi isimlerle de bulunabilirler.. Babürlüler ''char aina'' derler aynalı zırh demektir..

Teli kendim toptan alıp bir çubuğa sarıp, keserek elde ettim..
Tel kalınlığı 1.8mm galvaniz demir tel kullandım. Bunu 10mm'lik bir cubuğa sardım.

Başımdaki başlık da aynı telden ancak 7mm bir çubuğa sardım. Bunun halkaları da 4+1 örgülü ancak halkaların çapları küçülünce örülmeleri çok zorlaşıyor fakat örtücülüğü ve mukavemeti de artıyor. Küçük çaplı halkanın açılması, 1cm çapı olandan çok daha zordur, koruması daha iyidir.
Perçinli halkalardan bir zırh gömlek meydana getirmek çok zor. 4+1 tipi bir zırh yapılacaksa 4'ü döküm/kapalı, 1'i perçinli olursa daha hızlı çalışılabilir, daha sağlam da olur. Ben malzeme üzerine çok araştırmadım detaylı bilgim pek yok aslında.

Sac kısımlar 0.5mm paslanmaz çelik sactandır.. Sağlam ve sert bir sac. Müze örnekleri de takribi 0.5mm gibi aynalı parçalara sahip, Harbiye'deki Askeri müzede çok inceleme yapmıştım. Ancak 1mm/1.5mm kullanırım bir daha zırh yapsam.. Demir göğüslüklü bir aynalı zırh için 1.5mm/2.0mm, belki dövülecek şekillendirilecek olduğu için 2.5mm'lik demir sac kullanmak gerekebilir..

Bu aynalı zincir örme zırhlar avrupa aynı dönem ağır plaka zırhlarla kıyaslandığında hafif-orta zırh sınıfındadırlar ancak Osmanlı'nın savaş stratejisinin kullanılan zırh-silah-teçhizat'a direk yansıdığı da ortadadır..
Detaylı bilgi elde edebilmek için modern tekniklerle testleri yapılmalıdır..Bu sayede daha mantıklı yorumlar da yapılabilir. Savaş alanlarında Osmanlı'nın kullandığı zırhlar içinde sac kalınlıkları, zincir örgü halkaların tel kalınlıkları, telin profil şekli ve çapları, halkaların birleşim tipi, plaka destekli olanlardaki plaka yoğunluğu, plakaların ve tellerin sertlik özellikleri gibi detaylar da bu zırhları sınıflandırır..  

Küçük kayışlardaki toka kısımlarını bir hassas keski ile aynı sacdan keserek elde ettim..Ufak dremell ile traşladım. Gömleğin üst yaka kısmındaki 2 birleştirici iç içe geçmeli tokalardır, kendi yorumumdur..Perçinlerin tamamı alüminyumdur..

Sancar Özer:
Ayrıntılı bilgi için teşekkürler. Tekrar elinize sağlık :)

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git