Teknik Konular > Bakım, Onarım ve Restorasyon

Yatağan Onarım.

<< < (2/9) > >>

Altay Tüzüner:
Değerli kardeşim,
Eksik olan kabze kuyruğunu (tang) kabze profiline tamamen sadık kalarak ve çepeçevre 1mm daha küçük  olarak yerine kaynattıktan sonra kalınlığı 0.50mm(yarım mm) ve genişliği 8 veya 10 mm yaklaşık 30 cm uzunluğunda metal bir bant ı (demir veya pirinç veya bakır veya istenirse gümüş) evvelce hazırlamış olduğunkuyruğun etrafında çepeçevre lehim ile yerine tesbit edilir.Plan görünüşüden baktığınızda  her iki tarafta da birer küçük havuz oluşur.Bu havuzlar üzeine aynı konturlara sadık kalarak yapacağınız  kabzeler yerleştirilir.Kabzeyi bulabilirseniz manda boynuzundan bulamazanız ahşaptan(ceviz gibi desenli sert ağaçtan) yapabilirsiniz.Daha sonra iki adet yanak veya balçak diyorlar
(bolsters) yapmanız gerekli bunlarda  bıçağın bittiği( kabze tarafı) ile kabze arasına  lehimlenir.Burada kullanacağınız malzeme Kabze bantı ile aynı olmalıdır desenli veya desensiz.
Daha sonra size izah edici bir kaç resim göndereceğim.

Kaşif Bozoğlu:
Kabze resimlerini Abdurrahman abi gönderdi teşekkür ederim abi.

Burak Ekit:
Kasif Bey,
Bu tip bir durum bu kilicin yasadigi zamanlarda su sekilde de  halledilirdi; - belki hosunuza gitmeyebilir ama , - kilicin kirik kabzanin onunden devam eden bolumu ( kesici agiz asindirilarak ) kabza haline getirilirdi. Yani kirik "tang" bolumunu kilictan ve dolayisi ile kesici agizdan feragat ederek de uzatabilirsiniz. Bu durumda kilicin onceden planlanmis geometrisi ile bayagi bir oynamak gerekeceginden butun orjinallik yokolacaktir. Bu aciklamayi  bu yontemi tavsiye ettigimden degil sadece tarihsel bir bilgi olarak yazdim. Saglicakla... 
 dip not:  yine de sicak kaynagin yataganin su verilmis agzini yumusatabilecegini gozonunde bulundurmalisiniz derim..

Kaşif Bozoğlu:
Burak bey,
Evet o ihtimali de düşündüm ama kesik bölümden 10 cm ilerisinde işlemesi var eğer kısaltma yöntemine gidersek onların hepsi silinecek üzerine kabze kısmı gelmiş olacak. o yüzden hiç yanaşmadım bu yönteme. artık kaynakla birazda olsa yanacak evet ama benim amacım çöpe atılmasını engellemek.. kaynak atılacak yerin etrafına yağ sürerim ısınmayı olmasada yakmayı önler. Her puntoda suya sokar yine kaynatırız.
ilginiz için teşekkür ederim.

Mergup Özkan:

--- Alıntı yapılan: Kaşif Bozoğlu - 10 Şubat 2010, 20:07:38 ---ilk resimde alttaki yuvarlak arka yüzdeki mührü
en alttaki kabzenin önceki halin birebir boyutudur.

--- Alıntı sonu ---

Merhaba Kaşif Bey kardeşim,

Elindeki güzel Yatağanın oyma, işleme yeri ve Kabze üzerindeki Kırmızı taşlar beni bayahı bir düşündürdü.  Bu elindeki Parca Balkan Yatağanı olabilirmi? Çünkü ben bu Cizgi formunu daha önce de görmüş gibiyim.
Sana örnek olarak bir Balkan yatağanı koyuyorum. İnşallah güzel görünür. Coğunlukla bu tarza olanlarda
'Yedi uyurların' yani Ashab-ı Kehf  isimleri geçer.
Bu 7 kişinin isimleri şöyle sıralandırılır:

Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Sazenuş, Kefestetayuş ve Kıtmir.

BU tarz yatağanlarda bu İsimlere sıkca rastlanır. Bu benzer parca senin yatağanın üstünde bulunmaktamı? Eğer buna benzer Semboller bulunuyorsa aşagı yukarı 19 Yüzyılın başından bir parca olsa gerek.
Bu tarz kılıncı ' Osmansko Carstvo, bir ünlü Balkan ustası cok yapmış, belki onun cekıc ve örs eseridir?
Kabze olarak diyebilecegim konu şu. Hiç Kırmızı taşlarla işlenmiş Kabze rastlamadım bunca sene. Acaba Sırt ve Göbek kısmı olmasın. Örnek olarak bundan da bir Resim ekliyorum.

Kolay gelsin.
Selamlar.
 

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git