Başlarken > Etkinlikler, Haber ve Duyurular

Silahhane açıldı....!

<< < (6/7) > >>

Eylem Cengiz:
Bizimkiler de seviyor hayvan formlarını. Cizre ulu cami kapı kolu aklıma geldi şimdi bu palayı görünce...

Bir de bunun mağlup bir komşudan ganimet olma olasılığını incelemek gerek. İran, memlük ya da sair menşeili olması da mümkün

Sancar Özer:
Hayvan üslubu Türklerde özellikle de metal işçiliğinde çok eskiden beri görülmekle beraber aslan başlı burgu motifli pirinç kabza gayet neo-klasik bir etkiyi haber veriyor Eylem. Yabancı kökenli olma ihtimali üzerinde ben de duruyordum hatta buna çok benzer bir Güney Asya silahı görmüştüm lakin Mergup'un gönderdiği diğer cellat palası resmi de şüpheleerimin yönünü değiştirdi doğrusu.

Mert bey kutu yahut kın benim de ilgimi çekti. Kabza ile aynı döneme ait olmadığını sanıyorum zira sizin resimde ışık vurduğu için tam belli değil ama ağızlık üzerinde haçvari balçağın dikey kolu için oyuk var lakin bu dikey kol kabzada bulunmuyor. Ayrıca çamurluk ve ağızlık madeni parçaları Klasik Osmanlı formunda palmetler halinde yapılmış olması da kabza ile üslup birliği içinde olmadığına işaret ediyor.

Her halükarda çok muammalı bir eserle karşı karşıyayız.  ;)

Mert Topçubaşı:
Seksiyonun sorumlu Ahmet beye bu yazışmamızın linkini verdim. Kendisi bir yandan silah seksiyonu ile uğraşırken diğer yandan sayısız teferruatla da meşgul birisi (saydılar, aklımda tutamadım bile). Kendisi de okuyacaktır ve yorumlarınızı dikkate alacaktır diye düşünüyorum.
Bu parçanın hikayesini öğrenebilmeyi isterdim doğrusu :)
Saygılarımla

Sancar Özer:
Daha önce burada konuştuğumuz için başka başlık açmaya lüzum görmedim. Şu "cellat palası" konusunda ne zamandır aradığım resmi buldum ve sizlerle paylaşmak istedim. Maalesef resmin orjinini not etmemişim ama haturladığım kadarıyla ya Güneydoğu Asya ya da Sahara altı Afrikasına ait olması lazım. Namlusunun Topkapı Sarayında bulunan ve Mergup'un fa paylaştığı resimde gördüğümüz, ve cellat palası olarak tarif edilen silahla birebir aynı olması açısından çok ilginç:

Sancar Özer:
Ne zamandır aklımda ama bugüne kısmetmiş bizim "cellat palası"nın aslı olan ve yukardaki mesajımda resmini gönderdiğim kılıç türünün orjinini yazayım dedim: İşbu silah Kuzey Doğu Hindistan'ın Assam ve Nagaland bölgesinde yaşayan dağ kabilelerinin, ve dahi Burma(Myanmar)nın Kachin halkı tarafından kullanılan "Naga Dao" imiş. Büyük ihtimalle Babürlüler üzerinden Osmanlı'ya hediye v.s. olarak ulaştı, daha sonra muhtemelen geç yüzyıllarda namlu kırıldığı için veya başka bir sebepten kısaltılarak bugünkü madeni kabza takıldı. Ve Allah bilir kimin yakıştırmasıyla "cellat palası" olarak tanımlandı.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git