Şaka bir yana, bir bıçağın kaliteli olup olmadığını kullanmadan bilme şansın vardır aslında:
Öncelikle iyi çelik pahalıdır, işlemesi maliyetlidir, ısıl işlemi zahmetlidir, şekil vermesi emek ister. Bu yüzden de bıçağın fiyatı diğer bıçaklardan daha pahalıdır. Bu en önemli göstergelerden biridir.
Çeliğe verilmiş olan emek kendini sadece kullanımda gösterir, bu yüzden çeliğin gerçekten doğru işlenip işlenmediğini anlayamazsın.
Ancak fiyatı diğerlerinden ayrılan pahalı bir ürünün de bazı şişirmeleri olabilir, belki de kopya bir bıçaktır, güzel görünümlü ama işe yaramaz bir bıçaktır. Bunu anlama şansın var: Kabza işçiliği ve perdah...
Eğer bir üretici veya usta bıçağın çeliğine bu kadar emek yatırıyorsa büyük ihtimal kabzasına ve çeliğin perdahına da emek harcayacaktır, eğer çelik iyi ama kabza kötü işçilik ve malzeme içerse bu ferrari motorunu tofaş arabaya takmak gibi birşey olur. Sanırım kötü tasarım ve malzemeye sahip ama muhteşem motora sahip araba üreten yoktur, genelde dış görünüş iç güzeliğin habercisidir...
Bunun dışında, bıçağın simetrisi, kabza ergonomisi vs. hepsi az çok fikir verir...
Bu arada bıçaklar biley taşında / zımparada bilenir, masat çeliği aşındırabiliyorsa muhtemelen çeliğin ısıl işlemi hatalı yapılmıştır. En dayanıklı ve esnek bıçak bile masat ya da eğe tarafından hasar verilemez olmalıdır. Bu söylediğim kişisel bişey değil, eğer masat çeliği ısırabiliyorsa ağız en küçük darbede yamulacak demektir...