Teknik Konular > Metalürji ve Malzeme Bilgisi

Malzeme Temini

<< < (6/7) > >>

Ahmet Hayaloğlu:
Arkadaşlar, talaşlı işlem yaparak bir bıçak yapmayı düşünüyorum. Çelik konusunu araştırırken konularınızda bahsettiğiniz sulu - susuz kavramını anlayamadım. Kısaca açıklayabilirmisiniz?

1070 veya 1095 talaşlı işlem için uygunmudur?

Emre Kipmen:

--- Alıntı yapılan: Ahmet Hayaloğlu - 04 Şubat 2010, 20:29:09 ---Arkadaşlar, talaşlı işlem yaparak bir bıçak yapmayı düşünüyorum. Çelik konusunu araştırırken konularınızda bahsettiğiniz sulu - susuz kavramını anlayamadım. Kısaca açıklayabilirmisiniz?

1070 veya 1095 talaşlı işlem için uygunmudur?



--- Alıntı sonu ---

Sulu çelik sertleştirilmiş çelik demek. Yani talaşlı üretim yapmadan önce çeliği yumuşatmanız (annealing) gerekir. Eğer elinizde spiral kesme makinesi gibi çelik kesmeye uygun bir cihaz varsa bu çeliği istediğiniz gibi kesme şansınız var ama susuz (yumuşak) çeliği normal demir testeresi ile bile rahatlıkla kesebilirsiniz. Yumuşatmadan talaşlı üretim yapmak çok çok zordur, delik delmek büyük problemdir, menevişini bozmadan ağız açmak ustalık gerektirir. Eğer sertleşmiş çelik alırsanız en güzeli yumuşatmak...

Açıkçası her tür çelikle talaşlı işlem yapılabilir, yeter ki bıçağın profilini kesebileceğiniz kadar uygun en-boy ve kalınlığa sahip olsun çelik plaka veya lama... Örneğin yapmak istediğiniz bıçak 3 milik kalınlıkta ise genelde kalınlığın 3.5 4 milim olması gerek, bunun üstünde kalınlıkları istediğiniz kalınlığa inceltmek ciddi bir zaman kaybı olur. Eğer 3.5 milimin altında kalınlıkta ise talaşlı üretim sırasındaki fireden dolayı sonuç 3 milimden daha ince çıkacaktır büyük ihtimal.

Asıl soru nasıl bir ısıl işlem ekipmanınız var. 1095 (bulabilirsaniz tabii) biraz sorunlu, su vermesi için çok hızlı ısıl işlem yağı veya su / tuzlu su kullanmanız gerekir, daha yavaş soğutma (motor yağı, bitkisel yağ vs.) yeterince hızlı değildir ve çeliğin tam performansını kullanamamış olursunuz. Bu durumda 1070 - 1080 gibi çelikler çok daha iyi seçeneklerdir, en azından hızlı sayılabilecek kanola yağı ya da http://www.starpet.com.tr/oil2.php?lang=tr&no=32 gibi bir makine yağı iş görür...

Ahmet Hayaloğlu:
Emre bey izahat için teşekkürler. Isıl işlem yapmak için basit kömür ocağı kullanmayı düşünüyorum. Forumda izobeton tuğladan yapılmış bir gaz ocağı gördüm. Aynısını yapmayı deneyeceğim. Bu kısımda takıldığım pürmüzün ocağa 45 derece açı ile nasıl ve ne oranda takılacağı. Bunları yapmak istiyorum ama mekan en büyük sorun benim için. Ufak bir bahçe ayarlamaya çalışıyorum. Isıl işlem kısmını orada kuracağım nasipse.

Size birsoru sormak istiyorum. Bir sitede, usta talaşlı olarak yaptığı bıçağı bildiğimiz pürmüz lambası ile ısıtıp su veriyordu. Bu tür işlemlerin sonucunda ortaya çıkacak dayanıklılık ne oranda olabilir?

Eylem Cengiz:
Merhaba Ahmet Bey,

Sulu, susuz kelimelerini özellikle ben çokça kullanıyorum, piyasada kullanılan bir kelime olduğundan bunu özellikle tercih ediyorum. Anlamlarını zaten Emre Bey açıklamıştı.

Gaz beton ile yapılan gaz ocağı, herhalde benim yapmış olduğum olsa gerek. Bunu belki açık bir balkonda bile sorunsuzca çalıştırabilirsiniz. Rüzgarlı hava için bir şey diyemem tabii...

Ben bu tipte iki tane ocak yaptım. Ateşin çapraz girmesini sağladım, ancak bunu yaparken işin içine hesap kitap girmedi. Ocağın nispeten dengeli ısınması hedefiniz olmalı. Bıçağı da dengeli ısınacak bir şekilde yerleştirirsiniz.


Bunlara bakmak yardımcı olabilir:

http://images.google.com.tr/images?q=one+brick+forge
http://images.google.com.tr/images?q=two+brick+forge

Ahmet Hayaloğlu:
Eylem bey, izahat ve linkler için teşekkürler. İyi bilmediğim İngilizce maalesef kaynak aramada elimi kolumu bağlıyor. Şu an biraz rahatsızım, perikardit efüzyon dedikleri bir hastalık var başımda. İyileştiğimde resimleri inceleyerek ocak yapmaya çalışacağım.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git