Genel Konular > El Yapımı Ürünler

İlk Kılıcım

(1/2) > >>

Burak Dinmez:
Merhaba,

Bir kılıç meraklısı olarak ben de ilk kılıcımı edindim. Şimdi yeni hedefim yalmanlı bir eğri türk kılıcına sahip olmak :)


Kılıcıma ait resimleri aşağıda bulabilirsiniz.








Sancar Özer:
Güle güle muhafaza edin Burak bey. Ustası kimdir; çelik özelliği nedir; dövme mi yoksa talaşlı üretim mi; ağırlığı ve denge noktası nasıldır; esnekliği ve dayanıklılığı nasıldır?

Burak Dinmez:
Teşekkür ederim Sancar Bey.

Ustası, Denizli Yatağan'dan  Süleyman Usta.  Kınını Abrurrahman Bey yaptı. Bu vesile ile tekrar etmiş olayım, ellerine Sağlık, çok güzel bir kılıç yaptılar. Çeliği 5mm kara çelik (Ereğli 3260 olarak geçiyor olması lazım). Yanlış hatırlamıyorsam dövme üretim olması lazım. Ağırlığı 1.3 kg kadar. Standart bir kılıca göre ağır oldu.  Kılıcı elime aldığımda denge noktasının mahmuza doğru olduğunu hissediyorum ama yanılıyor olabilirim. Ölçmek için nasıl bir yöntem uygulayabileceğimi de bilmiyorum açıkçası. Kılıcın uzunluğu yaklaşık 100 cm. Namlu uzunluğu da yaklaşık 85 cm. Eni, balçak kısmında 40mm, mahmuz kısmında 45mm. Esneklik ve dayanıklılığını henüz test etme fırsatım olmadı çünkü  denemeye kıyamıyorum :)

Sancar Özer:
Ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim. Tekrar güle güle muhafaza edin. :)

Sancar Özer:
Özellikle yiv ve setlerle oluşturulan kaburgalı görünüm hoşuma gitti. Yalmandaki ağız ve uç geometrisi de çok hoş. Yüzeydeki bu hareketlenmelerle plastik bir görünüm yaratılmış ve ayna perdah da bu yivligörünüme güzel yakışmış. Yüzeydeki bu kaburgalı görünüm günümüzde replika Osmanlı kılıcı yapanların maalesef genellikle ihmal etmeyi tercih ettiği birşey. Zannediyorum bunun sebebi de birden fazla oluk açmak için et kalınlığının daha yüksek tutmak gerektiğinin düşünülmesi ki bu da ağırlığa katkı yapıyor. Halbuki klasik osmanlıkılıçlarında çeşitli genişlik ve derinliklerde 3ten fazla yiv görmek sık görülen bir durum. Hatta sırta bile birden çok inceli kalınlı yiv ve setler açılıyordu. Buna rağmen(aslında tam da bu yüzden) osmanlı kılıçları 750dan 450 gramlara kadar düşebilen hafifliklerdeydi. Denge noktası da Balçaktan itibaren 12-15 cm noktasındaydı. Günümüz osmanlı kılıcı uğraşında olan ustalar için şuan aşılması gereken en büyük engelin ağırlık ve denge konusunda olduğunu düşünüyorum. Her yaptıkları kılıçta ağırlığı birazdaha düşürüp 650-700 grama, hatta daha aşağı rakamlara ulaşıldığında replik Osmanlı kılıcı konusunda mükemmellik yakalanacaktır.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git