Teknik Konular > Alet ve Makineler

Kaşık oyma bıçağı

<< < (3/8) > >>

Sancar Özer:
Helal olsun Bekir usta hızır gibi yetiştiniz ağaç oymacı dostların imdadına.  -^b  Kabzası da çok estetik duruyor oyma bıçağının ayrıca.

Bekir Çankırı:
Eyvallah  Sancar .  ama  bakalım    asıl  işin erbabı  nasıl bulacak  :)

Fatih KARAKAPLAN:
Bekir hocam ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor. Bildiğim kadarıyla önce şunu söyleyeyim , çam ahşabı oyma çalışmak için çok ideal bir ahşap değildir. Yapısı gereği pek tecih/tavsiye edilmez bu tür işlerde :) . Uygun bir ahşapta çok daha başarılı sonuçlar alınacağına eminim. Sancar hocamında dediği gibi çok şık duruyor maşallah.

Ben izninizle takıldığım bir konuyu sorayım. Forumda da tartıştık biraz tam sonuca ulaşamadık , sizler bu konunun ilmini bilirsiniz. Siz yaptığınız bıçağın ağzını dış bükey taraftan açmışsınız. Ben mi yanlış görüyorum bilmem ama benim gönderdiğim fotoğrafta iç bükey taraftan açılmış gibi görünüyor. Ben kendi kendime düşündüm , dedim ki ; kalemtıraş olsun, ıskarpela olsun , ahşap rendesi bıçakları olsun, maket bıçağı ve makas olsun, bu aletlerin bıçaklarının ağızları hep tek taraflı açılıyor ve yanlış gözlemlemediysem yontacağı yüzeye hangi tarafı temas ediyorsa diğer tarafından açılıyor ağızları. Bunun sebebi ahşaba daha rahat dalması , çıkacak talaşı kendi üzerinden atması gibi nedenlermidir acaba , yoksa daha mı rahat bileyleniyor yada imalatı mı daha kolay diye düşündüm içinden çıkamadım. Siz ahşaba temas eden yüzeyden açmışsınız ağzını , yontma işlemine negatif yada pozitif bir etkisi varmıdır ağız açısının ve yönünün.

Yabancı bir kaynakta da dış bükey tarafından ağzı açılmış bir örnek görünce acaba doğrusu bu mudur, yoksa bileyleme kolaylığı açısından mı böyle imal etmeyi tercih etmişler acaba diye düşünmedim değil. Yabancı kaynaktan gördüğüm bıçakların bir farklı özelliği de bıçakları biraz daha uzun ve uç kısımları daha kıvrık idi. Özellkle öyle yapılmışlar sanırım. Resimlerini göndereyim.







Bu arada üyelerimize sordum, almayı düşünenler var (şu an için 4 üye talep için mesaj yazdı).  Resimden göründüğü kadarıyla beğeni aldı yaptığınız prototip. Bekir hocam çok teşekkür ederim , ilgilendiniz , ilgilenmekle kalmadınız bir de prototip imal ettiniz. Bir de işin olursa fiyat kısmı var.  Bu tür ayrıntıları özel mesajla konuşmak gerekir sanırım. Ben bir kez daha teşekkür ederim size. ALLAH'a şükürler olsun hep güzel insanlar çıkarıyor karşıma. Sağlıcakla kalın.

Bekir Çankırı:
Kesici ağızın  içte de dışta da olduğu  örneklere ,  yabancı kaynaklarda  ben de rastladım  Fatih.              Bıçağa   başlamadan   önce  iki şekilde de  bilediğim  ayrı  çeliklerle   bir  ön çalışma  yaptım , kaşığın  bıçakla temasta olduğu  dış bükey kısma  açtığım  ağız  , sap ekseni etrafında hafifçe döndürerek  yapılan  kesme  işleminde  dalma ve takılma yapmadan talaşı  rahatça kaldırıp  , kaşık içinde  düzgün ve temiz kavisli bir yüzey  bıraktı. 
Benim  kaşık yontmadaki  acemiliğimden de olabilir ama  ters taraftaki ağız  hafif te olsa dalma  yaptı  ve tırtıklı yüzey  çıkardı . Ben bu yüzden  bileme ağzını  dışbükey  tarafta yaptım .
Şimdi ,   bu ilk modelin  kullanışlı  olup olmadığını  , kesme ağız  yönünü , kavis  çapı  formunun  ve  boyunun ölçülerini  ve  kesme  ağzı ömrünü  deneyerek  bizi bilgilendirip yönlendirecek , özellikle  ithal  bıçak  kullanan  bir  forum  üyenizin  adresine  kargolanmayı  bekliyor  :) yardımını  bekliyorum .

Fatih KARAKAPLAN:
Bekir hocam , ben üyelerimizden bu konuda (ve ahşap oymacılığı konusunda) deneyimli , ve resmini gönderdiğim ithal bıçaklardan kullanan Hadi abinin adres ve telefon bilgilerini özel mesaj olarak gönderiyorum. Kendisiyle az önce telefonda görüştüm. Kendisindeki bıçak Murat abiden ödünç alındığı için bir bıçak ta kendisi alabileceğini belirtti. Başka bir üyemiz dün Eminönü'de aramış fakat bulamamış kaşık oyma bıçaklarından. Onu da listeye yazıyoruz. İstanbulda aktif üyelerimiz fazla. Görmek isteyenler Hadi abiyi bulacaklardır. Keşke biraz daha önce bu konuda konuşmuş olsaydık. Kısa bir süre önce İstanbul buluşması gerçekleşti. Buluşmada hep beraber incelerlerdi. Kısmet değilmiş.

Bu bıçakların Sağ ve sol el için olanları var demişim. Şöyle bir düzeltme yapayım. Bıçak ağzı gövdenin sağında veya solunda olmasına göre , her iki bıçak ta sağ el ile kullanılabiliyor, birinde bıçağı çekerek diğerinde ise itertek kullanıyorsunuz. Dün gönderdiğim ilk iki resim bu durumu açıklıyor.

Tekrar teşekkürler. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git