Genel Konular > El Yapımı Ürünler

yelmanli kilic

(1/3) > >>

Osman Başkurt:
merhabalar ilk kilic denemem  agirligi 694gr boyu 81cm kabza mese agaci (boynuz bulamadim) tamemen dovme celik  yay celigi sekil dovulerek verildi nerdeyse hersey el yapimi su anda keskin degil cunku turkiyede olmadigim icin keskinlestiremiyorum. Daha uzerine desenler ve yazilar islenecek ve oluklar sekillendirelecek kendi imalathanem olmadigi icin evimde peyder peyi calismak zorunda kaliyorum umarim begenirsiniz yorumlarinizi ve onerilerinizi bekliyorum


Saygilarimla
Osman Baskurt

Sancar Özer:
Osman usta gerçekten elinize sağlık. Çok temiz bir iş olmuş. Özellikle ağırlığı bence ideal ölçülerde, ve hem de daha oluklar iyice açılmadan bu ağırlığa ulaşmanız bence çok önemli. Zannediyorum Bunun sebebi de gavurun "distal taper" dediği meseleden kaynaklanıyor. Yani talaşlı üretim değil değil çelik dövülerek açıldığı için kılıç tabanının kuyruktan namluya ve ordan uca doğru kütlesinin gitgide azalması, sırt kalınlığının geometrik olarak düşmesi sözkonusu ki iyi bir kılıç için performans açısından çok çok önemli.Böylece hem ağırlık düşüyor, hem denge çok daha yükseliyor ve hem de kılıcın esneme payı da darbeleri alacak olan alt bölümden kesiş yapacak olan üst boyun ve yalman bölümüne doğru geometrik olarak artıyor. Bu üç unsur (ağırlık dağılımı, denge, esneme orantısı) performans açısından iyi bir kılıcı kötü bir kılıçtan en önemli özellikler bence. Talaşlı üretimde eğer bir CNC tezgah kullanmıyorsanız bu "distal taper"(teknik olarak türkçe karşılığını arıyorum bu terimin, illa ki üretimde bir adı vardır, bilen paylaşsın lütfen)ı yapmak son derece zor. Bu yüzden de yapılan yallmanlı kılıçlarda aşırı ağırlık (900-1000grama kadar çıkan) ve dahada kötüsü orantısız ağırlık dağılımı sonucu oluşan bir dengesizlik görülebiliyor. Türk kılıcının aslına uygun üretiminde mükemmeliyetin yakalanması için bence Türkiye'de aşılması gereken son engeli de başarıyla aşan bir eser görmek çok mutluluk verici.

Osman Başkurt:
Tesekkur ederim Sancar Bey ozellikle sizin yazilarinizi gerek bu forumda gerek yabanci forumlarda olsun cok takip ediyorum tanisma firsatimiz olmadi ama bir yabanci forumda yaptiginiz kalinlik ve agirlik arastirmasi benim calismamda cok faydali oldu bu arada bende sizin gibi kendimi resmen kiliclara adadim cocuklugumdan (nerdeyse 4 yasimdan) bu yana hep bir tutkuydu bende nedeni bilinmez yanliz sizden bir ricam var ben usta degilim sadece cok arastirdim sizin gibi cok dusundum ve ogrenmeye heves ettim.Bu kilicimiz dun itibariyle kirildi ama kirilmasinin nedenini biliyorum en azindan bir digerinde yapicak olursam tekrar, yaptigim hatayi biliyorum.Bu kilicta makina darbesi veya makine izi dahi yoktu tam 6-7 ayimi aldi taslarla calistim resmen  kirilmasina cok uzuldum tabiri caizse evladini kaybeden baba gibi bir his ile neyseki burdaki 2 arkadasimla kiliclar yapmaya basliycaz onlarida sadece osmanli kiliclari uzerine ikna ettim :) ve elimizde insallah butun ekipmanlarimiz olucak.  Kendilerinden 1 tanesi wootz celigi uzerine uzman ve digeri demircilik ama silah demirciligi degil heykel ve sanatsal konular uzerinde uzman. Umarim yakin zamanda daha mukemmeliyetci daha gercek en dogal yontemlerle wootz damascuz celikten gercek olculerinde bir kilic yapip sizlerle paylasicam burda hatta gerekirse adim adim sizlerinde yorumlariyla ve tavsiyeleriyle guzel isler cikartmaya calisicam.

saygilarimla
Osman Baskurt

Sancar Özer:
Siz sağolun Osman usta; ağırlık ve denge konusundaki takıntımın bir faidesi olmasına sevindim. Kılıcınızın kırılmasına çok üzüldüm ben de. Su verme ile ilgili bir problem mi oldu? Ama bu ilk eser ilerisi için çok umut verici. Mükemmel bir ekip kurmuşsunuz. Polat dımışk(poata çeliği) ile çalışacak olmanız da ayrıca şahane bir haber. Yeni eserlerinizi büyük merakla bekliyorum. :)

Osman Başkurt:
Tekrardan sagolun Sancar Bey Insallah onumuzdeki zamanlarda dedigim gibi daha guzel isler cikicaktir. su verme islemi yapildiktan sonra kilicin tempering (cok ozur diliyorum  turkcesi aklima gelmiyor dilim biraz bozuldu ) islemi sirasinda yaninda calistigim ustamin yaptigi bir hata oldu kilicin tam orta kisimlarinin menevislenmesi ve sirt ile yalin kisminin sertligini korumasi gerekiyordu ama ustam beni dinlemedi bu konuda ve menevislemeyi  sadece agiz kismindan dogru yapti buda kilicin esnekliginin azalmasina vede belli noktalarda celigin yumusamasina neden oldu.Bu meseleyi bir suru ustayla konustugumda sonra hepsi benimle hem fikir oldular.Bu kilica baslamadan once sizdeki agirlik ve denge takintisi bendede olustu  ama Sancar bey bir arkadasim sayesinde 3 yelmanli osmanli kilicini tartma olcme sansim oldu ve bir gercek gordum agirlik ve denge cok degiskendi aralarindan biri 866gr 84cm kalinlik(t-formdan dolayi) 6mm 4mm namluda 4.2 cm 3.5cm yelman kismindada 4.4cm di. oburkusu 600gr 81cm yine 6mm 4mm~3,5mm 4 cm , 3,2 cm , yelman 4 cm(benim ornek aldigim), biri 765gr 83cm kalinlik 6mm 3.5mm enleri 4cm 3,6cm 4,2 cm yelman kismindaydi. ama genelinde balans noktasi balcaktan 16~18cm arasindaydi. dekorasyonlarin bulundugu kisimda ise kesmeyen bolum ve kalinkik 1mmden baslayip bombeli sekilde yukariya dogru 2cm sonunda artiyordu tahmini t forma degdiginde kalinlik 2~4mm oluyordu.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git