Teşekkürler güzel sözlerinize, açıkçası uzun bir yolun başındayım denilebilir....
Evet, açıkçası bu sanattan ekmek yiyorum denilebilir, şşş kimse duymasın
Fırının 800 derecede 5 dakika kadar sabit kalabilmesi durumunda çok güzel bir ısıl işlem yapma şansınız var. Ancak tavsiyem ısıl işlemden önce normalizasyon yapmanız.
Bu iş için önce 820 - 800 derece arasında 4-5 dakika kadar tutup bıçağı havada kendi kalinde soğutunuz (bu arada bükülme olursa 300 derece civarına düştüğünde deri eldivenlerle elinizle düzeltmeniz mümkün).
Sonra 750 derece civarında ısıtıp yine havada soğutma işlemini yapınız, en son da 650 derecede...
Bu işlemlerin sonunda çelikte oluşmuş olan sizin şekillendirme işlemleriniz sonunda oluşan iç gerilimleri ve yerleşim hatalarını sıfırlamış olursunuz...
Sonra tavsiyem yanmış yağ değil de ayçiçeği ya da kanola yağı gibi daha ince bir yağ kullanmanız. Yağı 50-60 derecede tutunuz (bir büyük teneke yağı
bu tip bir ocakta ısıtabilirsiniz). Isınmış yağ daha iyi ve homojen soğutur. Ben bu iş için marketten aldığım büyük teneke kanola yağı kullanıyordum
Böyle birşey. Sonra saç makasıyla ya da konserve açacağı ile yağ tenekesinin üstünde bıçağın rahatlıkla gireceği bir delik açıyorsunuz.
Fırından aldığınız bıçağı dikine ve ucu aşağıda yağ tenekesine sokuyorsunuz, yavaş sokmayın yağ alevlenebilir, hızlı daldırdığınızda riski en aza indirirsiniz. Bıçağı yağın içinde asla yanlara doğru hareket ettirmeyin, sadece iki keskin yana doğru fazla hızlı olmayacak şekilde tembelce sallayın. Bu bıçağın etrafında oluşan hava baloncuklarını dağıtmaya ve homojen soğumaya olanak tanır. Bıçağı yağa soktuktan hemen sonra içinizden saniye sayın, 7 saniye kadar sonra çıkarın ve 3-5 saniye kadar dışarda bekletip yine sokun. Bunun amacı hızla soğumuş olan kenarların ısısının merkezdeki ısı ile dengelenmesi...
Biraz bekletin, tamamen soğumasına izin vermeden bıçak 200 derecelerde iken (yağın fokurdaması tamamen bitmiştir bu noktada) bıçağı çıkarıp çok çabuk bir şekilde bıçakta bükülme var mı diye kontrol edin. Eğer bir yana doğru bükülme yapmışsa bu sırada deri eldivenlerle bıçağın bükülmesini düzeltebilirsiniz, 1-2 dakika kadar bu bükülmeyi düzeltebilecek zamanınız var, ondan sonra cam kadar sertleşecek
Tamamen soğuduktan sonra körleşmemiş bir eğe ile bıçağın yeterince sertleşip sertleşmediğini kontrol ediniz. Eğenin bıçağın üzerinde kayıp gitmesi lazım. Bu iş için en iyisi kabza kısmının geleceği yerler veya sırt bölümü. Bıçağın dışında ince bir oksitli ve karbonu yitirmiş dekarbürize tabakası olacaktır, eğe burada çizik atabilir, bu normal ama bunun altındaki güzel çeliği ısıramaması şart...
Herşey düzgün gittiyse fazla bekletmeden 200 - 300 derece aralığında önceden ısıtılmış fırında 2 saat kadar bekletin, sonra oda ısısına soğutup bu işlemi 2 kere daha tekrarlayın (toplam 6 saat
).
200 derecede temperlemek (menevişlemek) size yaklaşık 60-61 HRC gibi güzel bir sertlik verecektir. 250 derece 58 HRC civarında kullanıma dönük görece kolay bileylenebilir bir sertlik, 300 derecede ise kolay bileylenebilir ama biraz daha kolay körleşen bir sertlik verecektir...
Umarım yardımcı olabilmişimdir...
Emre