Başlarken > Temel Bilgiler, Terim ve Kavramlar

Kalaçuri - Karaçori

<< < (2/2)

Kayahan Horoz:
Sancar Bey,

Sözünü ettiğiniz ihtimali, UCLA'da bir akademisyen olan ve ABD'deki özel bir koleksiyonda bulunan erken dönem Orta Asya kılıçları üzerine çalışma yapan Oliver Pinchot isimli bir dostum da dile getirmişti.  Kendisi, bu sözcüğe daha önce James Allen'in Persian Metalworking Techniques isimli kitabında rastlamış.

Allen kitabında, bu sözcüğün XIII-XIV. yüzyıl Farsça yazmalarında sadece sessiz harflerle yazıldığını, sesli harflerin kullanılmadığını yazıyormuş.  Yani, (Oliver Pinchot'un bana yazdığı şekliyle) QLCURI şeklinde.

Kendisi burada kullanılan harfin RA değil de LAM olmasından ve Osmalıca'da kılıcın KAF ile yazılmasından yola çıkarak,  "Ben hep bu sözcüğün aslında (sesli harflerle) KILIÇURİ şeklinde düzenlenebileceğini, sözcüğün ilk kısmının doğrudan KILIÇ anlamına gelebileceğini, devamındaki UR'un da "vurmak" fiilinden türemiş olabileceğini düşünmüşümdür.  Bu durumda, belki de bu sözcük basitçe keskin bir kılıç anlamına geliyor olabilir."  demişti.

Ben de kendisine cevabımda, yukarıdaki bir mesajıma eklenti olarak buraya da göndermiş olduğum Farsça metni göndermiş ve orada LAM'dan sonra ELİF olduğunu, yani sözcüğün Allen'in yazdığı gibi salt sessiz harflerden oluşmadığını yazmıştım.  Yine de bu, sözcüğün Farsça yazımının Türçe aslından farklı olabileceği ihtimalini ortadan kaldırmaz.  Yaklaşımınız çok yerinde; benim gördüğüm kadarıyla, bu sözcüğün geçtiği eserlerde ayrıca Türkçe "kılıç" sözcüğü geçmiyor, dolayısıyla genelde Türk tipi kılıç ile özelde karaçori arasında bir ayrıma da hiç rastlamadım bugüne dek.

Bence mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir ihtimal. 

Sancar Özer:
hakikaten enteresan bir konu. tarih içinde kaybolmuş değişik bir türk silahı veya kılıç çeşidi, hatta kılıç için faklı bir terim olma ihitmali bir yanda; bir kelimenin yanlış telaffuzu,kılıç kelimesinin daha akraik bir formu v.s. olma ihtimali diğer yanda. iki ihtimal de olsa uzun uzun araştırılmaya layık ve çalışması zevkli bir konu. maalesef değil kılıç ve kesici silahlarla ilgili terim ve kelimeler, genelde dahi doyurucu bir etimoloji çalışması olmadığı için (yahut cahilliğimden ben haberdar olmadığım için) böyle karanlıkta el yordamıyla ilerleyebiliyoruz.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git