Son İletiler

Sayfa: 1 ... 7 8 [9] 10
81
El Yapımı Ürünler / Ynt: yelmanli kilic
« Son İleti Gönderen: Osman Başkurt 08 Mayıs 2014, 16:16:51 »
Bilgi icin tesekkurler Kayahan Bey. Sancar Beyle size bir sorum olucak gecen gun bu polat dimiski celiginden uretim yapan arkadasimla konusurken bana cok enteresan bir bilgiden bahsetti japon kiliclarinda sivil halkin kullandigi kiliclar hafif ve kisa boyluyken ordu kiliclarinda uzun ve agir kiliclarin kullanildigindan ve zirhi kesebilmesi yada delebilmesi bakimindan oldugunu soyledi ben Osmanli kilicinda +-900 gr'i ve 94cm'i(internetteki bilgilere gore) gordum 16. yydan once daha uzun kiliclarin oldugunu biliyorum formun daha duz geldigini ama acaba sonrasinda bizim ordumuzda da boyle bir uygulama var miydi bir bilginiz var mi bu konuda ?

saygilarimla
Osman Baskurt
82
El Yapımı Ürünler / Ynt: yelmanli kilic
« Son İleti Gönderen: Kayahan Horoz 08 Mayıs 2014, 11:25:54 »
Arkadaşlar, izninizle kalınlık ve denge konularına bir not düşmek istiyorum.

Sözünü ettiğiniz "distal taper", yani namlunun balçaktan uca doğru incelmesi, özellikle 17. yüzyıldan itibaren görülen formlarda uygulanan bir teknik.  Görece daha kısa olan bu kılıçlarla ilgili yorumum, yaya kullanımının artmasıyla birlikte ağırlık merkezinin geri çekilerek, kılıcın hızlandırıldığı ve bu yolla hamle zenginliği sağlandığı şeklinde.

16. yüzyıl ve öncesinde görülen formlarda durum farklı.  Bu kılıçların öncelikli olarak atlı kullanım için tasarlandığını düşünüyorum, zira hem daha uzun bir namluya sahipler, hem de ağırlık merkezleri oldukça önde.  Doğal olarak daha yavaş olan bu kılıçların, at üzerinde yapılan savurma hamleleri için daha uygun olduğu anlaşılıyor.

Bu kılıçlarda ağırlık merkezini önde tutmak için kalınlığı mahmuza kadar neredeyse aynı bırakmışlar. Örnek olarak, Kanuni Sultan Süleyman'a ait bir kılıcın namlu kalınlığı balçak bitiminde 6.0mm iken, mahmuzda 5.4mm.  Bu çok küçük farklılığın da, yalmana geçiş yapabilmek için başlatılmış bir inceltme olduğu anlaşılıyor.

83
Çalışmalarımız / Ynt: YATAĞAN...
« Son İleti Gönderen: Murat Eraslan 05 Mayıs 2014, 21:47:20 »
Sinan bey .çıtayı çok yükseltmişsiniz.pirinç işlemeler harika bu konuda destek almak isterim sizden
84
El Yapımı Ürünler / Ynt: balcak
« Son İleti Gönderen: Murat Eraslan 04 Mayıs 2014, 15:25:59 »
Nasil temin edebiliriz satiyormusunuz
85
El Yapımı Ürünler / Ynt: yelmanli kilic
« Son İleti Gönderen: Osman Başkurt 04 Mayıs 2014, 00:48:44 »
Evet denge dagilimi gercekten dediginiz gibi eldeki hissiyati savurma gucunu cok etkiliyor. Hussar kilici denemistim bir tane burda 1.2 kg ve rahatlik savurmada neredeyse bizim kiliclarimiza yakindi ama tabi yine agirlikta etki ediyor mesela osmanli kiliclarinda cok dikkat ettigim bir konu agirligi en aza indirmek icin t sirtta bile oluklar olmasi ayricada kabza kisminda agac/boynuz ile kabzayi ayiran bolumde princ(yine oluklu bazi kiliclarda) bir seritin bulunmasi ve bu serit sayesinde agactan da tasarruf edip sadece kabza demirinin princ bitimine kadar tutkalla doldurduklarini gormustum ayrica balcak kulakciklarinin bos olmasi vs. vs. gibi agirliga etki eden faktorler var.
86
El Yapımı Ürünler / Ynt: yelmanli kilic
« Son İleti Gönderen: Sancar Özer 03 Mayıs 2014, 22:42:50 »
Estağfurullah ustam; terminoloji de bir başka takıntım :) Ben de müzelerde olsun, özel koleksiyonlarda olsun bir çok ölçüm yapma imkanı buldum. Dediğiniz gibi 400küsür gramdan 800küsür-900 gram aralığında radikal biçimde değişebiliyor; ama kılıcın dengesi çoğunda aynı noktada, Yani namlu başından itibaren kabaca bir kabza boyu yukarda. Bu da gösteriyor ki ağırlıktan daha da önemli olan denge noktası ve kütle dağılımı. 1 kiloluk bir kılıç bile iyi dengelenmiş ve et kalınlığı kuyruktan uça doğru dengeli biçimde azalır biçimdeyse, ağırlığını hiç hissetmeden elinizde uçar gibi kullanabiliyorsunuz. 1,3 kiloya kadar çıkan Avrupa uzunkılıçlarının rahat kullanılabilmesini de bu sağlıyor.
87
El Yapımı Ürünler / Ynt: yelmanli kilic
« Son İleti Gönderen: Osman Başkurt 02 Mayıs 2014, 23:14:23 »
duzeltmeniz icin tesekkurler Sancar bey tavlama cok uzun suredir yurtdisindayim  pek turkcede konustugum soylenemez forumdaslarimdan moderatorlerden yaptigim ve yapacagim yanlislardan dolayi ozur diliyorum simdiden :)
88
El Yapımı Ürünler / Ynt: yelmanli kilic
« Son İleti Gönderen: Sancar Özer 02 Mayıs 2014, 22:50:49 »
"Tempering" teriminin Türkçesi "tavlama" oluyor. :) Ayrıca ölçüler içinde teşekkür ederim.
89
El Yapımı Ürünler / Ynt: yelmanli kilic
« Son İleti Gönderen: Osman Başkurt 02 Mayıs 2014, 19:20:40 »
Tekrardan sagolun Sancar Bey Insallah onumuzdeki zamanlarda dedigim gibi daha guzel isler cikicaktir. su verme islemi yapildiktan sonra kilicin tempering (cok ozur diliyorum  turkcesi aklima gelmiyor dilim biraz bozuldu ) islemi sirasinda yaninda calistigim ustamin yaptigi bir hata oldu kilicin tam orta kisimlarinin menevislenmesi ve sirt ile yalin kisminin sertligini korumasi gerekiyordu ama ustam beni dinlemedi bu konuda ve menevislemeyi  sadece agiz kismindan dogru yapti buda kilicin esnekliginin azalmasina vede belli noktalarda celigin yumusamasina neden oldu.Bu meseleyi bir suru ustayla konustugumda sonra hepsi benimle hem fikir oldular.Bu kilica baslamadan once sizdeki agirlik ve denge takintisi bendede olustu  ama Sancar bey bir arkadasim sayesinde 3 yelmanli osmanli kilicini tartma olcme sansim oldu ve bir gercek gordum agirlik ve denge cok degiskendi aralarindan biri 866gr 84cm kalinlik(t-formdan dolayi) 6mm 4mm namluda 4.2 cm 3.5cm yelman kismindada 4.4cm di. oburkusu 600gr 81cm yine 6mm 4mm~3,5mm 4 cm , 3,2 cm , yelman 4 cm(benim ornek aldigim), biri 765gr 83cm kalinlik 6mm 3.5mm enleri 4cm 3,6cm 4,2 cm yelman kismindaydi. ama genelinde balans noktasi balcaktan 16~18cm arasindaydi. dekorasyonlarin bulundugu kisimda ise kesmeyen bolum ve kalinkik 1mmden baslayip bombeli sekilde yukariya dogru 2cm sonunda artiyordu tahmini t forma degdiginde kalinlik 2~4mm oluyordu.
90
Çalışmalarımız / Ynt: UZUN KILIÇ (longsword)
« Son İleti Gönderen: Sancar Özer 02 Mayıs 2014, 19:01:11 »
Sinan usta, ağırlık, kütle dağılımı ve denge noktası meselelerini rahatlıkla aşıp, hem estetik ve hem de performans açılarından Vince Evans'a bile parmak ısırtacak bir eser meydana getireceğine inanıyorum. Allah kolaylık versin. ;)
Sayfa: 1 ... 7 8 [9] 10
Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2