Başlarken > Temel Bilgiler, Terim ve Kavramlar

Osmanlı Süvarisi kılıç teknikleri

<< < (2/14) > >>

Gokmen Altinkulp:
Merhabalar
Süvari savaş taktikleri konusunda kaynak araştırırken bunu buldum, Osmanlı süvarisinin kılıç tekniği hakkında küçük bir ipucu veriyor (kitap: Cavalry, a history of mounted warfare-John Ellis).18. yy’da Avrupalı Valentini şunlara şahit olmuş:
‘The superiority of the Turks in the use of this arm rests as much on the quality of the material as on the national manner.. of wielding it. In the fists of a sturdy European peasant, a Turkish blade, built up of fine steel wire, would perhaps shatter like a glass at the first blow. In the hands of a Turk who slices rather than hacks this sabre splits helmets, cuirasses and all the rest of the enemy’s armour, and separates the head from the body in an instant. There is rarely a question of light wounds in an engagement between cavalry and the Ottomans.’

Bu sitede bir makalede Japon kılıcındaki vuruştan sonraki açıyı ayarlayıp kılıcı çekme tekniği Türk kılıcında binevi kendiliğinden gerçekleştiği doğru. Yine de üstte yazıldığı gibi muhtemelen belli ölçude yapılıyor.

Hazıran başında Polonya’ya bir atlı okçuluk müsabakasına gideceğim. Tesadüf ünlü bir ‘Polish sabre’ kılıç ustası da orada olacak. Oradan edindiğim bilgileri sizinle paylaşacağım.
teşekkürler

Mergup Özkan:
Merhaba Gökmen bey,

Enteresan bir Konu. Mr. John Ellis bayahi türklerin Savas teknigine asikar bir durumda anlasilan..

Ama ufak bir Ricam olucak. Sitemizde her Üye Ingilizce biliyor degil. Lütfen, ileride paylasimlariniza bir Türkce tercümesi eklerseniz daha cok genis Okuyuculariniz olacaktir kesinlikle...
Bu sefer ben acemice yapmaya calistim, gelecek sefer (ki sizin Ingilizceniz benimkinden kesin 10 basamak daha üstündedir...) göreceksiniz okuyan ve yanitlayan Üyelerimiz cogalacaktir. :)

izninizle "Özet" Tercümesi:

"Türklerin üstünlügünün bir sahidi ise elindeki aletin yüksek kalite oraninin ve ...savurarak ise. Bir Avrupali Ciftcinin elinde ayni Türk kilinci (güzel celik yapimi olan) anca bir darbeyle bir cami (Siseyi) dagitma/parcalama imkaninda. Oysa bir Türkün elinde bu Silah bir hamlede bütün Miğfer, göğüs zırhı ve düşman askerleri geri kalanı Zirhlarini ikiye bölerek, bir vurusta bir keleyi Gövdeden ayirma gücünde....

Selamlar / best regards

Eylem Cengiz:
Türkçe mealine benim de biraz katkım olsun.

Bu silahın üstünlüğü onu tutan elden geliyor diyor. Avrupalı köylünün (askeri eğitimi olmayan bir sınıftan olan kişi anlamında almak lazım.) elinde muhtemelen balta gibi vuruşlarıyla ilk seferinde cam gibi kırılabilir. Türk kılıcı, bir Türk'ün yarmaktan ziyade biçme hareketiyle tolgaları, zırhları bir çırpıda biçebilir, baş koparabilir. Bir osmanlı ve bir süvarinin mücadelesinin yalnızca hafif yaralanma ile sonuçlanması pek nadirdir.

Gokmen Altinkulp:
Merhaba arkadaşlar

3 hafta önce İngiltere'de bir gösterim oldu. Atlı okçuluk ile ilgili olarak yay ve kılıç kombinasyonları gösterdim. Buradan izleyebilirsiniz:
Turkish (horse) archery bow and sword combination

Coldsteel şamşiri kullandım. Ta ki bana biri yelmanlı Türk tipi kılıç yapana kadar devam kullanacağım  ;)

Adım adım ilerliyorum, herhangi biryerde Osmanlı kılıç teknikleri konusunda kaynak (metin, minyatür vs) bulursanız bana haber verin.

3 Haziran'da Polonya'ya atlı okçuluk etkinliğine gideceğiz. Ünlü bir kılıç ustası da gelecekmiş. Polonyalıların kılıç kültürü bizimkine çok benziyor. Bakalım neler öğreneceğim..

Selamlar

Gökmen

Cengiz Çetin:
Gökmen bey,
Emeklerinize sağlık.yalmanlı bir akıncı kılıcı bulmak kolay ama biraz pahalı.Şuanda gittigidiyorda satılan birkaç tane var.Yaptırmaya gelince ,aslında yaptırılabiliriz sanırım.Mehter takımları için aksesuar üreten arkadaşlar var Ankara da.Yalmanlı kılıç görmedim.Genelde şimşir ve yatağan var ellerinde.Kalıplarını bizzat İstanbul askeri müzeden almışlar.Kabza ve balçaklarda aslına uygun.Hafta içi sizin için konuşurum.
Atlı okçulukta netür yay kullanıyorsunuz.Osmanlımı?Yada Grozer in yaylarından mı? Bende yay yapımıyla ilgileniyorum.Yaşar metin hocayla çalışıyorum.Umarım bir gün benim yaylarımla ok atarsınız.Osmanlı hariç diğer yayları çok rahat yapıyorum.Osmanlıyı hala beceremedim.Az önce birtane daha kırdım.:(

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git