Teknik Konular > Bakım, Onarım ve Restorasyon

Yatağan Onarım.

(1/9) > >>

Kaşif Bozoğlu:
Herkeze merhabalar.
Aranıza yeni katıldım kabul ederseniz ne mutlu bana :)
Elimde olan bi kılıcı paylaşmak istedim..
Bulunusundan bu hale gelişine kadar uzun bi hikayesi var isteyenle paylaşabilirim.
Bu yatağanı toparlamak istiyorum ama sanırım çok zor gibi.
Çeliği hala sapasağlam ve çok keskin ama kabze kısmının hali iyi değil.
Aklıma kaynakla eklemek ağaçla devam etmek geldi ama belki daha iyi fikirler yada yapabilecek arkadaşlar abiler vardır diye paylaşıyorum.
Yatağanın boyu 78 cm, Eni 3.4 cm, sırtı 6mm boyutlarında.
üzerinde 2 yanakta 2 adet mühürleri var. fotoğraflarda çıkmadığı için kopyasını çıkarttım belki işine yarayan olur diye.
kabzesinin bir yanağı tertemizdi ama sanırım kayboldu çok aradım ama bulamadım. diğer kırık olan yanağın bi parçası var onun resmini yükledim. onunda üzerinde iğne deliği boyutlarında işlemesi var ama oda resimlerde çıkmadı.
Benim için maneviyatı büyük bi yatağan.. Düşüncelerinizi bekliyorum.
Saygılarımla.

Kaşif Bozoğlu:
ilk resimde alttaki yuvarlak arka yüzdeki mührü
en alttaki kabzenin önceki halin birebir boyutudur.

Gökhan Bakla:
evet kaşif işin bayağa zor gibi duruyor. :-[

sanırım bu kılıçta ne yaparsan yap orjinalliğini kaybetmiş olacak. ama yinede canlandırmak istiyorsan,

sapın balçaktan sonrası kırık olduğundan sap yapmak için ortada bir desteğe ihtiyacın var bunun içinde parça kaynatmaktan başka çaren yok sanırım.
balçağıda sapıda baştan yeniden yapmak zorunda kalacaksın sanırım.

Abdurrahman Doğan:
kaşif kardeş acizene fikrimi kısadan söyleyeyim gördüğüm kadarı ile balcak yerinde yok şimdi kırık yerden parca kaynatmaktansa balcağı üzerinde olacak şekilde sapı ile beraber olacak şekilde balcağı üzeride yeni parca yapıp her iki tarafada kaynak yapıyorsan arada kalan boşluğu ise ayrıca doldur sapı biraz kalın olur ama kabzayıda balkan kabza modeli kullanırsan dolgun kabzalı balkan yatağanı olur yalnız parcaları kalınığını fazla yapıpda aşırı bir kalınklık olmasın hoş görünümden uzak kalır kaynak esnasında gazaltı kaynağı kullanırsan fazla yıpratmamış olursun istersen bu konuda Atlay Tuzuner bey bir görüş daha sağlıklı bilgi alırsın çünkü ben atlay beyin  kabza ve yatağan imalatı  konusunda çok faydasını gördüm

Kaşif Bozoğlu:
evet benimde düşüncem o.. kabzenin orjinal boyutları elimde olduğu için aynı parçayı oraya kaynatıp sonra kaynağın üzerini sarı kaynakla örtmek.. sarı kaynağın üzerinde düzeltme ve ufak bi iki motifle hem görüntü kirliliğini hemde daha beter olmasını önlerim diye düşünüyorum.  Altay beye de soralım tabi ustalardan fikir için buradayım teşekkür ederim.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git