Fazla bilgili olduğum konular değil ama yeniçeri ocağı kaldırıldıktan sonra yeniden mehteranın canlandırılması gibi geçmişi yaşatmaya dönük girişimlerin 2. meşrutiyet döneminde gerçekleştiini biliyorum, tabi yanılıyor da olabilirim. Bu durumda bu fotoğraftakiler de "orjinal" yeniçeriler değil canlandırma yeniçeriler olacaktır.
Merhaba Arkadaslar,
Konu belki "Cebehane" tarzina uymayan bir Konu ama hepimizin Tarihi oldugu icin paylasmak istedim. Yanlis düsündüysem Af ola......
Konu bayahi eski diyeceksiniz ama gecenlerde bir Parca aldim ve uyar diye tekrar ben koyuyorum. Kasif kardesim bu resimleri paylasmisti ve Eylem bey bunlarin 2. mesrutiyet döneminde Mehter Ocagi olan canlandirma sözkonusu diye adlandirmisti. Neyse uzun lafi kisasi gecenlerde böyle bir parca gecti elime, tanidim ve kacirmadan aldim. Eskilere dönük bir Konu, ama Tarihimizin bir parcasi diyerek tekrar bunu sizinle paylasip bunun bir "Mührü-Süleyman" diye konusmustuk hatirlamanizi, daha dogrusu bu bilginin dahilip paylasilmasi arzum.....
Aldigim kisi (Alman) bunu 1965 senesinde bir Türkiye Seyahati esnasinda Bursada bir Antikacidan almis. O zamanlar cok cüzi bir rakama ve ne ben nede Antikaci kisi bunun ne oldugunu anlamis degiliz diye yorumda bulundular. Ne ücüzü bir durum degilmi?
(Antikaci kardesim pazarliyor ama ne degerinden nede hangi niyetle yapildigndan haberi bile yok...) Tarihimizi böylelikle yutdisina veya Dünyaya pazarlamislar. Yazik...
Buyrun hep beraber kisa bir tarihe dönüs yapalim.
(Resimlerin icine kirmizi cember yaptim, onlarin icindeki parca sözkonusu...)
Büyüklügü: 13 cm. Arka ve Ön bayahi zedelenmis ama restore yapilabilicek durumda Allahtan...
Görünen Kisilerin bagrinda/gögsünde 4 parcadan olusan, (maalesef tek olarak kalmis, öyle buldum) Bir migfer veya yelek tipinde kiyafet üzerine giyilen ve tasiyicisina Güc , Cesaret ve kötülüklerden uzak tutmasi niyetinde giyilen bir parca sözkonusu. Cogunlugunda cenklere cikilma esnasina mahsus bir durumdan ibaret...
selam ve saygilar