Dikey makina haline getirmek: Yatar haldeykenki faydalarını görünce biraz esnek bir çözüm bulayım, ne yardan ne serden vazgeçeyim diye düşünmeye başladım. Yani profil kesimi gibi amaçlar için gereken çözümün testerenin yatabilir olmasını engellememesi için çalışacağım.
Tedarik: Satan mekandaki muhatabım zımpara kağıdındaki mantığın paralelini söyledi bana. Dediğine göre uzun bir bobin halindeki testere şeridimle bir testereciye gittiğimde bana gereken boyda şerit kesip uçlarını kaynaklayıp veriyorlarmış.
Bendeki alet daha küçük bir portaband/portatif şerit testere ancak mantığı aynı.
Yatar halinde yaptığın çoğu kesimi dikey halde de yapabiliyorsun sadece malzeme besleme mantığı değişiyor. Dikey kullanımda malzemeyi testereye sürerken yatayda testereyi malzemeye bastırıyorsun. Özellikle boru, kalın profil vs. malzemeler için yatay konum avantajlı. Ancak şekilli kesim, ince ve geniş plakalar ile çalışma konusunda ve kontur kesimlerinde dikey ile yapabildiğini yatayda yapamıyorsun. Aslında iş yükünde profil boru vs kesimi ağırlıklı işe böyle kalması tabii daha mantıklı. O durumda da ben bir de dikey konumda sabitleyeceğim ikinci bir testere almayı düşünebilirdim...
Testere şeritleri evet kaynaklanıp birleştiriliyor bant zımpara mantığında, ancak kaynak kısmındaki dişlerin suyu kaçabilir bu işlem sırasında (muhtemelen kaçar). Tek bir diş bile kırılınca ya da yamulunca elindeki hassas işlerde hissedilir bir sorun yaşayabiliyorsun. 0.5 milim kalınlıkta bir şerit testerede bu kaynaklayan atölyelerin-işletmelerin ne kadar hassas iş çıkarabileceklerini kestiremiyorum. Genelde kalın hızar ve endüstriyel büyük şerit testerelere alışık olacaklardır bu firmalar. Ne olursa olsun, eğer dikey çalıştırmayı düşünürsen mutlaka bimetal testere kullanmalısın, düz karbon çeliği testerelerde biçimli kesme için yapılan yanlardan gelen zorlamalarda şerit hemen kırılıveriyor. Bimetal testereler ise çok daha esnek ve yanlardan gelen basınca kat be kat dayanıklı.