Kül ve odun kömürü tozunu %20 + %20 şeklinde %55 şamot, %5 çok ince ufalanmış bentonit iyi bir karışım olur... Tüm partikülleri havanda iyice döv baba, pura şekeri gibi ince olsun. Daha kalın partiküller pek işe yaramıyor, hem kaplamayı bozuyor hem de çatlamaya neden oluyor.
Unutma, kaplama 5-6 milimden daha fazla olmasın, hatta en güzeli 1mm'lik ince tabakalar şeklinde uygulaman...
Kullandığın çelik ne, o da önemli... CK serisi (AISI 10XX) veya W serisi (eğe çelikleri) bu işe uygun. 1075 (CK75) ve üstü tavsiye edilen. En ideali 1095 (CK100), W1 veya W2. Diğerlerinde elde edeceğin hamon silik olacaktır.
Normalizasyon çok çok önemli.
Örneğin 1095'in östenizasyon (minimum su verme) ısısı 795 derece ile 805 derece arası. Bunun için 850 - 800 - 750 ve 710 derecelerde 4 normalizasyon yapıyorum (havada soğutma). Su verme için en az 5 dakika östenizasyonda bırakırsan daha iyi sonuç alırsın. Kısa tuttuğunda tüm karbon çözünmediğinden hamon da, sertlik de yetersiz oluyor, tabii bu ölçüde çatlama kırılma da olmuyor. Eğer östenizasyonu düzgün yaptıysan parça kırılabilir (en deneyimli ustalar bile 10 bıçaktan 2-3 tanesini kırarlar), daha düşük ısılarda yapanlar hiç bıçak kaybetmez ama çeliği de tam anlamıyla sertleştiremezler.
Eğer ısı kontrollü bir fırının yoksa, göz kararı yapıyorsan östenizasyonu kısa tut ki tane büyümesi olmasın, ancak çok aşırı ısıtacağım diye de korkma. 1 dakika 810 - 820 derece 1095 için iyi sonuçlar verebilir, ancak 790'da 1 dakika yetmez en az 10 dakika beklemesi gerekir. Bu yüzden renklere göre yapıyorsan çeliğinin su verme renginin çok az üstünü hedefle. Fazla çıkmışsan sonuçta meneviş de yapsan bıçağın kırılgan olur, kırığın iç tarafında tanecikleri çıplak gözle görebilirsin tane büyümesi olduysa. Bu yüzden elindeki çelikle biraz denemeler yap derim. Bir kaç farklı ısı dene ince şerit şeklinde kesilmiş çelik parçalarında, sonra hepsini 210 derece civarında menevişle ve mengenede kırmaya çalış. Eğer hemen kırılıveriyorsa tane büyümesi olmuştur, 20 - 30 derece kadar hafif esneyip sonra temiz bir kırık oluyorsa o doğru sertleşmiş tane büyümesi olmamıştır, bol bol esneyip zor kırılıyorsa, kırık bölgesinde de çelik eğdiğin haliyle kalıyorsa o çeliğin su verme ısısına tam ulaşamamışsındır ya da yeterince ısıda tutmamışsındır...
Benden ukalalıklar bu kadar

Yukarda anlattığım denemeleri şu anda ben de yapmaktayım da, ondan paylaşayım dedim.
Hamon yolculuğunda başarılar dilerim herkese -^b