Teknik Konular > Alet ve Makineler

İzolasyon için kil veya Çimento temini

(1/3) > >>

Ercan Şarbat:
Sevgili arkadaşlar merhaba,
Su verme işleminde ısıya dayanıklı bir madde bulanınız var mı? Ben bulamadım daha. Eylem bey kil önerdi, Emre bey'de ateş tuğlası tozunu karıştırmamı önerdi. Kili denedim, aynen çimento gibi kolayca çözüldü. Bu gün kiltaş'ı aradım (sanırım daha önce bizden biri daha aramış) ama ellerinde bizim istediğimiz malzeme yokmuş.
800-900 derceye kadar dayanabilen çimento veya kil benzeri bir maddeyi kolayca alabileceğimiz bir adres var mı acaba?
Son Tanto denememde yine çimento döküldü  >:(
Şimdiden teşekkürler
Ercan

Emre Kipmen:
Selam Ercan,
haklısın zor bir süreç. Kil kaplama için kendi kullandığım karışım:
Şamot Yaklaşık %60 - 70
Geri kalanın çoğu Kül ve odun kömürü karışık şömüne artıkları (ufala iyice), biraz bentonit (kedi kumu), ve biraz kaolen (porselen hammaddesi). Bu karışımın bir kısmını önce mercimek çorbası kıvamına getiriyorum ve bir fırça ile tüm bıçağı çok ince  tabakayla kaplıyorum. Bu tabaka hızla kurur zaten. 5 10 dakika sonra asıl kaplamayı yapabilirsin, alttaki ince katman üstteki kaplamanın tutunmasını kolaylaştırır. Ancak kaplama icin karışım yine fırça ile sürülebilen bir kıvamda ama daha az sulu, püre kıvamında olmalı.
Asıl mesele sonraki kuruma hızı. Eğer çok hızlı kurursa hemen çatlama yapıp dökülebiliyor. Ben kapladığım bıçağı, üstünde ince iğne delikleri olan bir naylon torbada 2-3 günde kuruttu, oldukça iyi kurudu, çatlama çok az oldu, onları da biraz daha karışım sulandırarak fırça ile kapadım ve 150 derecede yaklaşık 30-40 dakika bekletip su verme ısılarına çıkardım. İlk denememdi ancak kil son derece başarılı bir karışım oldu... Belki kül miktarı ve odun kömürünü daha çok koysam kilde çatlamalar daha az olabilirdi, bir dahaki sefere artık...

İlk deneme olduğundan klasik takılıp suda su verdim, tabii genelde olduğu gibi ilk denemede hata yaptım, ancak hamon oldukca net ortaya çıktı. Bıçak ağzındaki çatlamalar normal, hem bıçak ince idi hem de su fazla soğuk idi. Başka nedenleri de olabilir ancak bir dahakii sefere daha başarılı olacağımı sanıyorum...




Ercan Şarbat:
Merhaba Emre,
Bu son denememde önce Normalizasyon yaptım senin tavsiyen üzerine. ilginç bir hareket oldu bıçakta, pürtüksü bir doku oldu...resimlerini yakında  koymayı düşünüyorum.
Şamot dediğin nedir acaba?
Kedi kumunu bulurum, Kaoleni nerden temin ettin?
O çatlamalar oluyor bazen, nedenleri çok dediğin gibi ama bıçağın dayanıklılığını bozuyor tabii ki.
Verdiğin bilgiler için teşekkürler deneyeceğim.

Emre Kipmen:
Şamot bir çeşit kil, ateş tuğlası yapımında kullanılıyor. İzolasyon seviyesi ve yapışkanlığı iyi...

Kaolen ve şamot annemin seramik atölyesinden araktır  :D Bence kaolen şart değil...

Normalizasyona bağlı değildir o yüzey dokusu, tufal denilen tabaka oksitlenmiş demir tabakasıdır. Bir gece sirkede bekletip sonra tel fırça-kalın zımpara gibi şeylerle temizleyebilirsin..

Bıçak ağzındaki çatlamalar aslında bakalım herkes suda su verirken oluyor dediği için bakalım oluyor mu diye bir denemeydi. Tabii bıçak çöpu boyladı :)

Ercan Şarbat:
Şamotu biraz araştırıyim bakalım bulabilecekmiyim  -^b

Sanırım tufal değil , fotoğraf makinem kırık ama telefon ile 1-2 resim çekebilirim, çünkü bu olay sadece son 2 denememde oldu ve her ikisinde de normalizxasyon yapmıştım, neyse resimleri koyunca üzerine tartışırız.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git