Merhaba arkadaslar, ben Aydin Yüksel. Almanya´da yasiyor ve ticaret ile ugrasiyorum. Birkac yil önce, bir acik arttirma sitesinde gördügüm, tarihi bir Osmanli savas kalkani ile basladi bendeki eskiye ragbet. Sonra Osmanli madalyalari ve yatagan. Ilk eski yatagan kilici Amerika´dan postayla geldiginde heyecanla actim ve masanin üstüne koydum, uzun uzun seyrettim. Sonra bizim kilicimiz niye Amerika´dan geliyor diye kederlendim. Basladim arastirmaya.. Fazlaca bir bilgiye ulasamadim. Iste o ara Cebehane sitesini buldum, baktimki birileride benim gibi dert etmis bu konuyu. Hemde cok akademik bir tarzda ugrasiyorlar. Ben burada Yatagan icin birseyler ögrenmek istedigimde, Alman antikacilardan, siz tarihinizi bilmiyorsunuz ve sahip cikmiyorsunuz sözünü cok isittim. Iste simdi birileri var, bu ata yadigari konuyu, karanlikta igneyle kuyu kazar gibi irdelemek isteyen o kiliclari bir mühendislik harikasi olarak imal edenlerin, tasiyanlarin nesilleri cikti ortaya. Bu siteyi kuranlara sonsuz tesekkürler ediyorum. Cok daha fazla geliseceginden eminim.
Benim bilgilerim, kücükken oynadigim tahta kilicim ve müzelerde gördüklerim, birde severek topladigim kilic bilgilerinden öteye gitmez. Yinede derliyebildigim her bilgi kirintisini buraya aktarmaya calisacagim.
Ama eski bir Azarbaycan Türk atasözü hep aklimdadir; ´´Gecmisine kursun sikanin gelecegine bombalar yagar.´´ Bu nedenle gecmisine sahip cikanlardan olmaliyiz.
Bu arada benim hayal ettigim bazi seyler var. Mesela bendeki kilic imal etme fikri, burada ayni düsüncede baska arkadaslarda oldugunu gördüm. Anlasilan cok isimiz var, alinacak cok yolumuz var. Ama biz düsliyelim gerceklik ardisira gelir nasil olsa..
Ilk firsatta, eger ilginizi cekerse elimdeki Türk kiliclarinin resimlerini cekip size gönderecegim. Tabii daha yolun basindayim, az sayida eski birseyler var ama benim icin manevi degerleri cok yüksek.
Son olarak, Yatagan belediyesinin bu sanati gelistirmek icin Avrupa birligi fonlarindan aldigi 1.500.000 Euro ne oldu haberi olan varmi ??
Dostcakalin
Aydin Yüksel