Elinizdeki çeliğin kodunu biliyorsanız bu koddaki çeliğin içeriğini, uygulanacak ısıl işlemlere dair ayrıntıları bulabilirsiniz. Her standardın kendine haz bir
kodlaması vardır. Amerikan standardı, Alman standardı vs. standartlar aynı çeliği farklı isimle anabilmektedirler. Kimi zaman da bir ülke standardında geçen bir çeliğin öteki ülkenin standardında bire bir eşi olmaz da benzeri bulunabilir.
İşin bu tarafı için size önerim, popüler çelikleri listeleyip bunların özelliklerini okumanızdır. Bunlara dair dokümanları önceden bulup arşivleyin.
Çelik ile ilgili bazı firmaların sitelerinde işinize yarayan dokümanlar bulabilirsiniz:
Örneğin, Öz Çelik Ticaret'in sitesinde bıçak yapmaya yarayacak olan çeliklerden kimilerine dair dokümanlar bulunmaktadır:
http://www.ozct.com.tr/tr/urunler.asp?sno=2Bu dokümanları okumayı öğrenmenizi tavsiye ederim. Bu tipteki bir dokümanı okuyarak su verme işlemi için gereken sıcaklığı, bu sıcaklığa ne şekilde çıkmak gerektiğini, sonra çeliği hangi ortamda soğutarak su verebileceğimizi vs. kritik ayrıntıları öğrenebilirsiniz.
Örneğin 115CrV3 yani civa çeliğine su vermek için gereken sıcaklığın ne olduğu, bu çeliğe suyla mı yağla mı, havayla mı su verileceği, sonra kaç derecede meneviş verileceğini ve bundan sonraki sertliği bu çeliğin dokümanı vermektedir.
http://www.ozct.com.tr/tr/pdf/1.2210%20115CrV3.pdfÇeliklerin standartlarındaki farklılığı kalitelilik-kalitesizlik olarak nitelendirmeyiniz, Farklı çeliklerin her biri bir başka amaca hizmet etmek için özellikle farklı üretilir. Halterci ile masa tenisçisinin fiziğinin farklı olması gibi....
Kendi gelişiminiz için karbon çelik nedir, takım çeliği nedir gibi konularda araştırma yapmanızı öneririm.
Cebehane altındaki
Metalürji ve Malzeme Bilgisi ([url=http://cebehane.com/forum/index.php?board=14.0]http://cebehane.com/forum/index.php?board=14.0)[/url] başlığı bu konularda aradıklarınızın bulunması gereken yerdir. Yine de forumdaki farklı konularda söz dönüp dolaşıp aradığınız konuya gelmiş ve sorunuzn yanıtı ilgisiz bir yerde verilmiş olabilir. Olabildiğince eski yeni her yazılana bakmaya çalışın.
http://cebehane.com/forum/index.php?board=14.0