Genel Konular > Koleksiyon ve Antika

İslam Öncesi ve Orta Asya Türk Kılıçları

(1/6) > >>

Sancar Özer:
Ülkemizde sosyal bilimlerle ilgili ana sorun tarihi arkaplan anlamında Osmanlı klasik çağından geriye gidilmememesidir. Başlangıçta demir perde arkasında kalan Orta Asya coğrafyasına ulaşmadaki zorluklardan kaynaklanan bu durum zamanla Osmanlı klasik çağı'ndan geriye doğru bir çalışma yapmaya gerek duymama hatta üzerinde çalışılacak birşey olduğunu dahi kabul etmeme kolaycılığına dönüşmüştür. Bu sebeple maalesef yabancı kendi kültür kökenlerimiz alanında yapılan bilimsel çalışmalar içinde dünyada en geri olan ülkelerden biriyiz. merak edenlerimiz ve araştırmacılarımız dahi konuyla ilgili bilgileri ancak yabancı çalışmalardan alabiliyor ve bu sebeple yabancı araştırmacıların önkabullerini peşinen kabul etmek zorunda kalıyor. Telif yerli eserler ise nadir ve eski bilgiler içeriyor. Halbuki özellikle 90lardan itibaren bu alanda müthiş bir ilerleme, adeta bir devrim yaşandı ve birçok yeni bilgiye ulaşıldı.

Kılıç alanında bu durumun vehameti artıyor.Bırakınız İran ve Orta Asya coğrafyasını, Anadolu'da Fatih'ten eski bir Türk kılıcının, Kanuni'den eski bir yatağanın bilinmemesi, yabancı literatürün bulunan silahları mevcut coğrafyaya bağlama eğilimi (İran'da bulunan Selçuklu kılıçlarının Farslara, bugünün Rusya'sında bulunan kılıçları Ruslara mal etme gibi) durumu iyice içinden çıkılmaz hale getiriyor. Hunlardan Osmanlılara Türk kılıcının tekamülünü bir zincir halinde ele almayı zorlaştırıyor.

Uzun yazdım ve bahsettiğim konular da çok incelemeye ve tartışmaya muhtaç konular biliyorum. Lakin bu başlıkta sadece elimde bulunan islam öncesi devre ait yahut Osmanlı coğrafyası dışında kalan Türk kesici silahlarının resimlerini paylaşmak ve en azından biz kılıçseverler arasında bu mevzuya dikkat çekmektir niyetim.  :) Daha gevezelik etmeden, buyrunuz:

Not: Daha önce benzer bir başlık açmış mıydım hatırlayamadım, forumda da bulamadım. Eğer gözümden kaçtıysa kusura bakmayın.

Sancar Özer:
üstteki mesajın en alttaki resmi mevcut bir Avar kılıcının replikasıdır unutmadan ;)

Sancar Özer:
devam

Sancar Özer:
devam

Sancar Özer:
devam (3. resimdeki içbükey bronz bıçaklara dikkat ;) )

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git