Merhaba
bu çalışma beni ümitlendirdi. Yıllardır düzgün temren yapanı arıyoruz ve maalesef sadece yurtdışında buluyoruz.
Farklı denemeler de yaptık, yani ok yapıp delici gücüne baktık.
Temren temren ama çok farkediyor, örn. Macaristan'dan almıştık temrenler hatta bodkin tipi ama 'darb' yani sert cisimleri delme denemelerimizde ucu kırılmadı ama kıvrılıverdi, 'U' gibi oldu. Yani bütün mesele aynı formu vermek değil.
Güvendiğim iki blacksmith var bu işi yapan, biri İngiliz Hector Cole:
http://www.evado.co.uk/Hector%20Cole/index.htmlHector kazı alanında bulunan temren veya demir cisimlerin birebir kopyasını yapıyor, özel olan şey şu, o yüzyılın, o zamanın, o bulduğu nesnenin demir bilişimini yapıyor, atıyorum şu 11.yy temreni %50 karbon içeriyor, %bilmemne şunu bunu içeriyor diye aynısını yapıyor ve eski teknikle yapıyor.
Bir tane daha iyi tanıdığım demirci de Çek Michal Sodja. Osmanlı tipi 24 tane savaş temreni aldım ondan. 6 tanesi 'bodkin' tipi, 18 tanesi yassı temren. Ucu ekstra sertleştirilmiş, ve adam o Türk bodkin tipi zırh delici uçlarla herşeyi deliyor. Şişeyi bile kırmadan deliyor.
Düzgün Osmanlı tipi ok yapımı çok zor, anca 3 tanesini bitireceğim bu hafta inşallah fotoğraflarını gönderirim. Ekte yarı bitmiş halini gönderiyorum. Michal hepimizden iyi ok yapıyor bu arada. Çek cumhuriyetinde de birçok Osmanlı ganimeti varmış daha. Birçok oku ve kılıcı incelemiş.
3 ana temren tipine ayırabiliriz Osmanlı temrenlerini. Zırh delici, yassı ve zeytuni antrenman temreni.
Selçuklu'ya kadar inersek daha birsürü başka tipte de var örn. yarım ay şeklinde vs.
Tatar okları ve temrenleri çok var birde müzelerimizde, onları karıştırmamak lazım, veya çalışmayı ona göre isimlendirmek lazım. Okçu olmayanlar için en kısa şekilde şöyle iza edebilirim: tipik olarak 65-73cm uzunluğunda olan oklar Osmanlıdır, 80cm ve üzeri ve daha kalın gövdeli oklar muhtemelen Tatar okudur, ama istisnalar olabilir. Tatar oklarının temrenleri genelde yassı ve birçoğunun ucu yine bombeli gibi, yani zırh delici yassı arası gibi birşey.
Okçular olarak bizim durduğumuz ama sizin başlayacağınız yer metalin bilişimi. Bunu analiz edebilir misiniz tarihi örnek olsa (tabi temrene zarar vermeden?). ikinci soru, temrenin her tarafı aynı sertlikte mi? yoksa iğnesi daha yumuşak, ucu çok sertmi? bunlar düşünce sadece ama testlerle bu konuya ışık tutabileceğinizi umuyorum.
teşekkürler
Gökmen
[/img][/img]