Kılıç ve yatağanın delici gücü  (15037 defa okundu)

Ali Fuat Uzun

  • Üye
  • *
  • İleti: 36
Kılıç ve yatağanın delici gücü
« : 20 Ekim 2008, 23:10:13 »
En iyi delici etkiyi yapan kılıçların ince ve düz kılıçlar olduğu kabul ediliyor. Bu her ne kadar mantıklı olsa da kafama şu takılır. Kılıç iki ağzı keskin, ve genişliği çok varyasyon gösterse de nisbeten aşırı geniş olmayan bir kılıç. Yatağan ise avrupa rapieri gibi oldukça ince ve çok sivri bir uca sahip bir kılıç. Bu özellikleri iyi bir delici olabilmek için yeterli görünüyor. Modern anlayışa göre sorun eğri formlarının batırma hareketine çok uyumlu olmaması olabilir. Fakat benim fikrime göre bir kanca vuruşunun doğrudan pazudan gelen darbe gücü, bir batırma vuruşunun olabileceğinden daha yüksek olmalı. Yani farklı bir teknikle bu eğri kılıçların kanca vuruşları delici kılıçlara göre daha etkili olabilir mi?
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2008, 23:19:28 Gönderen: Ali Fuat Uzun »

Kayahan Horoz

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 228
Ynt: Kılıç ve yatağanın delici gücü
« Yanıtla #1 : 21 Ekim 2008, 14:02:53 »
Teorik olarak, belirli bir uzunluk ve ağırlığa sahip her çelik parçası silah olarak kullanılabilir.  İnce ve düz namlulu Avrupa kılıçları da keser, neredeyse yarım daire şeklindeki İran şimşirleri de saplanır.  Ancak tasarımlarının hedeflediği temel hamle farklıdır:

Düz namlulu formlarla hedeflenen temel hamle saplamadır.
Dışbükey namlu formlarıyla hedeflenen temel hamle kesmedir.
İçbükey namlu formlarıyla hedeflenen temel hamle yarmadır.

Hangi hamlenin daha üstün olduğuna gelince; sanırım sitedeki "Namlu Dinamiği Üzerine" başlıklı yazımın giriş bölümü bu konuda bir fikir verebilir: http://www.cebehane.com/a_nmldnm.html

Bir de şu noktayı düzeltmek istiyorum; kılıç kullanırken aslolan pazunuzun değil, kılıcınızın gücünü kullanmaktır.  İlk cümlemdekine benzer bir teoriyle, yeterli enerjiyle hereket eden her cisim, karşısına çıkan her cisimi delebilir-kesebilir-yarabilir.  Bir kılıç formunun başarısı, hedeflediği hamle için gereken enerjiyi ne kadar azaltabildiğiyle doğru orantılıdır.

Ali Fuat Uzun

  • Üye
  • *
  • İleti: 36
Ynt: Kılıç ve yatağanın delici gücü
« Yanıtla #2 : 21 Ekim 2008, 18:48:41 »
Zaten yazınızı okumuştum. Benim sormak istediğim farklı bir teknikle daha güçlü bir batırma sağlanabilip sağlanamayacağı? Sonuçta kılıç kesici bir kılıç ama iki ağzı da keskin, bir kanca darbesi tıpkı bir düz kılıcın batırma darbesinin geleceği açıyla gelip onun gibi etki yapamaz mı? Aslolan elbette pazunun gücü değildir ama doğrudan pazudan gelen bir darbe daha etkili olmaz mı? Mesela hem batırma hem kesme gücü olarak eşit olan bir kılıçtan kalkana gelen bir kesme darbesi delme darbesinden daha fazla sarsmaz mı? Yani benzer uca sahip düz bir kılıçla aynı açıyla  yapılan  bir batırma vuruşuna göre pazudan gelen kanca darbesi de etkili olamaz mı?
Yani burada bizim kılıcımızı her konuda birincileştirme mantığıyla yazmıyorum bunları.  Sadece kafama takılan bir mesele.  En azından bu kılıçlara amaçlarına göre iyi delici kılıçlar diyebilir miyiz?
« Son Düzenleme: 21 Ekim 2008, 19:19:08 Gönderen: Ali Fuat Uzun »

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Ynt: Kılıç ve yatağanın delici gücü
« Yanıtla #3 : 21 Ekim 2008, 19:45:39 »
çok amatör de olsa eline kılıç almış biri olarak hamle dinamiğini daha net hakle geitrmek amacıyla konuya küçük bir detay eklemek isterim. Hem batı (eskrim v.s) ve hem doğu(kendo v.s.) kılıç sanatlarında kesme ve dürtme hamleleri bilekten, koldan, pazudan ve hatta sırrtan bile değil arkadaki ayaktan başlar. hamlenin gücünü arka ayağın yeri tepmesi verir(bokstaki gibi) ve hareket tüm vücudun ileri atılması ile yapılır.

dürtüş konusunda ise: türk kılıçları ve yatağanları aslen mükemmel kesiciler olduğu kadar da etkin dürtüş kabiliyetine sahip silahlar. eğim açılarındaki hassasiyet ve yelmanları bunu sağlıyor. Bir eskrimci avrupa rapieri için icad edilmiş tüm dürtüş hamlelerini bir türk kılıcı ile rahatlıkla gerçekleştirebilir. Ayrıca bu türk silahlarının kendine özgü dürtüş teknikleri de olmalıdır. Neticede hiçbir kılıç sanatı sadece tek tarz saldırı yöntemi içermez. Rapier eskriminde kesme teknikleri olduğu gibi kendoda da dürtüş teknikleri vardır.
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Ali Fuat Uzun

  • Üye
  • *
  • İleti: 36
Ynt: Kılıç ve yatağanın delici gücü
« Yanıtla #4 : 22 Ekim 2008, 21:04:16 »
Bilgimin olamamasına rağmen meseleyi boyuna uzattığımı üstüne üstlük muhalefet yaptığımı düşünebilirsiniz ama hala bu mesele hakkında kafamda bir netlik oluşmuş değil. Söylediklerinize tamamen katılıyorum. Ama bu kafama takılan meseleyi açığa kavuşturmuş değiller. Benim algılayamayışımdan olduğunu düşünüyorum. Bu kılıçların amacının delme olmadığı elbette ortada. Dürtme tekniği ayaktan başladığı gibi vuruş açısı aynı düz kılıç gibi hedefe varacak olan kanca vuruşu da pekala ayaktan başlayabilir gibi geliyor bana. Ama bir savurma vuruşu olacağı ve doğrudan pazudan güç alacağı için için hedefe daha sert varacağını düşünüyorum. Mesela bir hedef düşünelim düz bir levha olsa buna doğru bir kılıçla yapılan ve ucundaki en delici noktası levhaya tam doksan derecelik bir açıyla gelen bir dürtme vuruşuna göre kılıcın tersiyle veya yatağanın düzüyle tıpkı bu kılıcın hedefe vardığı gibi en ucundaki en delici noktası 90 derecelik açıyla gelen bir vuruş daha etkili olamaz mı? Belki çok zor uygulanabilecek bir teknik ama eğri kılıçlarda kanca vuruşlarının sıklıkla kullanıldığını biliyoruz özellikle öngörülmeleri zor vuruşlar olmaları sebebiyle. Bu tarz teknikler geliştirilmiş olabilir belki, bilhassa ağır zırhlı rakiplere karşı. Lütfen bu işi bana açıklayarak anlatabilir misiniz olup olamayacağını?
« Son Düzenleme: 22 Ekim 2008, 21:06:33 Gönderen: Ali Fuat Uzun »

Sancar Özer

  • Üye
  • *
  • İleti: 825
Ynt: Kılıç ve yatağanın delici gücü
« Yanıtla #5 : 22 Ekim 2008, 22:45:01 »
kılıç hamlelerinin vücut dinamiğini sözle anlatmak gayet zor ve kafa karışıklığına yol açabilecek bir iş. bense tamamen bir amatör olarak eksik ve yanlış bilgi vermek istemem. o yüzden  yalnız evvelki mesajımda eksik anlaşılmış olabilecek bir noktayı düzeltmekle yetineyim: doğu ve batı kılıç sanatlarından sadece dürtme değil kesme hareketleri de (aslında bütün hareketler) arkadaki ayağın yeri itmesi ile başlar ve tüm vücutla yapılır.
"Hoşça bak zatına ki zübde-i alemsin sen
 Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen "

Şeyh Galip

Kayahan Horoz

  • Moderatör
  • Üye
  • *****
  • İleti: 228
Ynt: Kılıç ve yatağanın delici gücü
« Yanıtla #6 : 23 Ekim 2008, 10:42:44 »
Ali Fuat Bey, son mesajınızdaki soruyu diğer tüm etkenlerden yalıtıp (ki böyle bir yalıtım pratikte mümkün değildir), salt yalman geometirisine indirgersek; yumuşak hedeflerde Avrupa meçi, sert hedeflerde Türk kılıcı daha etkili olacaktır.

Yalnız, son cümlenizde bahsi geçtiği için yazmayı gerekli görüyorum; Türk kılıcının form olarak hedefi ağır zırhlı rakipler değildir.  Tarihsel olarak, tüm dünyada ağır zırhlı bir rakibe karşı kılıç değil, gürz ve balta gibi paralayıcı silahlar tercih edilmiştir.



Ali Fuat Uzun

  • Üye
  • *
  • İleti: 36
Ynt: Kılıç ve yatağanın delici gücü
« Yanıtla #7 : 23 Ekim 2008, 21:10:26 »
Tabiki ,biliyorum ama bir savaşta öngörülemedik şeyler olabileceği ve her askeri yakın dövüş ünitesi de yeniçeri zırhlı neferi gibi bir kaç çeşit yakın dövüş silahıyla teçhizatlanamayacağı için, zırha karşı delici bir güç sağlamak amacıyla böyle bir teknik geliştirilmiş olabileceğini düşündüm.

Abdurrahman Doğan

  • Üye
  • *
  • İleti: 163
    • http://yataganelsanatlari.tr.gg
Ynt: Kılıç ve yatağanın delici gücü
« Yanıtla #8 : 02 Ekim 2009, 00:41:28 »
yatağanın delici gücünden ziyade konyuları takip ettiğim kadarı ile ağırlı merkezinden söz edilmemiş yatağanın ağırlık merkezinin el bileğinde öne doğru aldığı kullanıcın savaş anında yurıda aşağıya özellikle çapraz darbeler için olduğu görülmektedir

 

Her Hakkı Saklıdır © 2007-2024 cebehane.com
SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines
RSS WAP2